Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Στο “μάτι του κυκλώνα” το καΐκι του Βίδο

Το καΐκι, που θα κάνει το δρομολόγιο Κέρκυρα-Βίδο από αύριο θα βρίσκεται “απίκο”, ωστόσο η εκκίνησή του εξαρτάται από την έκδοση του ναυτολογίου, η οποία αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Μελίδης τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν στις 5 Ιουνίου. Στο μεταξύ, έξι δημοτικοί σύμβουλοι, παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατέθεσαν προσφυγή στην Αποκεντρωμένη, επικαλούμενοι ότι η παραχώρηση του δημοτικού σκάφους “Αγιος Στέφανος” από τον Δήμο στην “Καποδιστριακή Αναπτυξιακή ΑΕ” έγινε κατά παρέκκλιση του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων  και “είναι παράνομη παραχώρηση δημοτικής περιουσίας”.   Πάντως, όπως υποστηρίζει η  Δημοτική Αρχή, η “ΚΑΠΟΔΙΑΝ ΑΕ” έχει τις προβλεπόμενες απο το νόμο προϋποθέσεις & διαβεβαιώνει ότι  τα δρομολόγια του καϊκιού από και προς το Βίδο θα ξεκινήσουν και θα γίνονται κανονικά.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στς 3 Μαΐου 2023, εγκρίθηκε η  δωρεάν παραχώρηση χρήσης του δημοτικού σκάφους “Αγιος Στέφανος” Ν.Κ 250 στην Καποδιστριακή Αναπτυξιακή Α.Ε., με σκοπό την εκμετάλλευση του για την διενέργεια του δρομολογίου Κέρκυρα-Βίδος, για χρονική περίοδο 10 ετών, και με την προϋπόθεση ότι η αναπτυξιακή εταιρεία θα αναλάβει όλες τις δαπάνες συντήρησης του εν λόγω σκάφους καθώς και την υποχρέωση άμεσης απόδοσης στο Δήμο, εφόσον ζητηθεί με όμοια απόφαση.

Ποια είναι η “Καποδιάν” ΑΕ

Η ΚΑΠΟΔΙΑΝ ΑΕ (όπως είναι ο διακριτικός του τίτλος) ή «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ», πρόκειται για αναπτυξιακή επιχείρηση με μετοχικό κεφάλαιο 200 χιλ €, &  μετόχους τους Δήμους  κατά 80%  Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων και 20% Παξών. Ιδρύθηκε από πέρσι & είναι εγγεγραμμένη  στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Οι στόχοι αυτοί είναι: · Να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και του Δήμου Παξών .· Να παρέχει τεχνική υποστήριξη.· Να προσελκύσει και να διευκολύνει αναπτυξιακές επενδύσεις.  Να προωθήσει και να ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και του Δήμου Παξών .Να στηρίξει τη γνώση, την καινοτομία και τις νέες μορφές επιχειρηματικότητας. Να συμβάλει στην παραγωγική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσα από τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και του Δήμου Παξών .Να παρέχει τεχνική υποστήριξη. Να προσελκύσει και να διευκολύνει αναπτυξιακές επενδύσεις. Να προωθήσει και να ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και του Δήμου Παξών .Να στηρίξει τη γνώση, την καινοτομία και τις νέες μορφές επιχειρηματικότητας. Να συμβάλει στην παραγωγική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσα από τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΠΑΤΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος)

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΖΑΝΝΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (αντιδήμαρχος)

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΣΟΥΚΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΕΛΗ Δ.Σ.

ΤΟΜΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (αντιδήμαρχος)

ΒΑΡΟΥΧΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (αντιδήμαρχος) 

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας)

ΔΗΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  (εκπρόσωπος δήμου Παξών)

Η θητεία του λήγει την 31/03/2024

Η Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη

Έξι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Φανή Τσιμπούλη – Μάκης Ανυφαντής-Γιάννης Βαρότσης (απο την παράταξη Κέρκυρα Να Ζείς), Σπύρος Νεράντζης (Κέρκυρα Ψηλά), Κων/νος Γρηγοριάδης (Εκκίνηση) και Χρυσάνθη Χαλικιοπούλου (180 μοίρες) κατέθεσαν προς την Αποκεντρωμένη  “Αναφορά, σχετική με πλημμέλειες της υπ αριθ. 12-5/03-05-2023 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων”. Η απόφαση της Οικονομικής αφορούσε την  έγκριση παραχώρησης του δημοτικού σκάφους “Άγιος Στέφανος” στην Καποδιστριακή Αναπτυξιακή Α.Ε.». Όπως αναφέρουν οι προσφεύγοντες με την συγκεκριμένη απόφαση  εγκρίθηκε η δωρεάν παραχώρηση χρήσης του δημοτικού σκάφους “Άγιος Στέφανος” Ν.Κ 250 στην Καποδιστριακή Αναπτυξιακή Α.Ε., με σκοπό την εκμετάλλευση του για την διενέργεια του δρομολογίου Κέρκυρα-Βίδο, για χρονική περίοδο 10 ετών, επικαλούμενοι τις διατάξεις του νόμου,  όπου οι αρμοδιότητες για την παραχώρηση εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και μέσων προς τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, ανατίθενται στην Οικονομική Επιτροπή των Δήμων. Ωστόσο η “ΚΑΠΟΔΙΑΝ ΑΕ” δεν εμπίπτει στις επιτρεπόμενες μορφές των επιχειρήσεων αυτών.

Γιατί η “ΚΑΠΟΔΙΑΝ” δεν είναι κοινωφελής επιχείριση

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες δημοτικούς συμβούλους:  Ειδικότερα: Οι δημοτικές ή κοινοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις έχουν ως σκοπό δραστηριότητες ή υπηρεσίες που συνδέονται με συγκεκριμένες αρμοδιότητες των Δήμων και των Κοινοτήτων, όπως είναι η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής επικοινωνιών για την οικονομική ανάπτυξη των Δήμων και των Κοινοτήτων. Συγχρόνως παρέχεται η δυνατότητα παράλληλης επιδίωξης περισσότερων σκοπών, οι οποίοι είναι μεταξύ τους συναφείς και, σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν εμπορικό ή βιομηχανικό χαρακτήρα.

Οι Αναπτυξιακές έχουν άλλο σκοπό

Αιτιολογώντας την προσφυγή, οι δημοτικοί σύμβουλοι, που υπογράφουν την αναφορά υποστηρίζουν: Οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Ο.Τ.Α., την προώθηση της ανάπτυξης με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα ή την εφαρμογή των σχετικών πολιτικών σε διαδημοτικό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. Στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των επιχειρήσεων συμμετέχουν μόνο φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή και φορείς του Δημοσίου. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν συνεταιρισμοί και ενώσεις φορέων του δημόσιου τομέα, επιστημονικοί φορείς, επιμελητήρια, φορείς συλλογικών κοινωνικών ή οικονομικών συμφερόντων καθώς και τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα. Στην περίπτωση όμως αυτή οι Ο.Τ.Α. και οι λοιποί φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητο να κατέχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου (άρθρο 252, παρ. 3 Κ.Δ.Κ.).

Δια ταύτα…

Η προσφυγή καταλήγει:  Όπως προκύπτει από την ανωτέρω διάκριση των μορφών δημοτικών επιχειρήσεων, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και με διακριτικό τίτλο «ΚΑΠΟΔΙΑΝ ΑΕ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ» έχει την νομική μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4674/2020 (ΦΕΚ Α 53/11.03.2020) και δεν αποτελεί Κοινωφελή Επιχείρηση. Κατά συνέπεια, δεν πληρούνται οι όροι του νόμου για την εν λόγω παραχώρηση του σκάφους . Στο καταστατικό ίδρυσης της ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Α.Ε. (βλέπε την υπ’ αριθμ. 29-1/28-06-2021/ΑΔΑ:Ψ2Κ846ΜΓ2Α-7ΑΟ απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων), όπως και στις σχετικές διατάξεις της κειμένης νομοθεσίας, δεν προβλέπεται ότι οι μέτοχοι (στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και ο Δήμος Παξών) μπορούν να παραχωρήσουν (δωρεάν) περιουσιακά στοιχεία τους στον Αναπτυξιακό Οργανισμό για την εμπορική ή μη εκμετάλλευση τους. Σύμφωνα με τη διάταξη του ίδιου, ως άνω, άρθρου 259 παρ. 4, που ισχύει παράλληλα με το άρθρο 72 Ν. 3852/20210, η όποια παραχώρηση περιουσιακού στοιχείου του Δήμου, προς κοινωφελή επιχείρηση, τελεί υπό την προϋπόθεση της έγκρισής της από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η εν λόγω παραχώρηση, μέχρις στιγμής, δεν έχει έρθει προς έγκριση στο Δ.Σ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!