Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Συγκίνηση στο διήμερο μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Λαζαρέτο

Διήμερο μνήμης για τους εκτελεσθέντες του Λαζαρέτο διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο 30 & 31 Οκτωβρίου από το Σωματείο Λαζαρέτο με τη συνδρομή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

            Αναλυτικά σύμφωνα με ενημέρωση απο το Δήμο: Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στο Μνημείο των Εβραίων εκτελεσθέντων και του ήρωα Κώστα Γεωργάκη ενώ την Κυριακή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων στη νησίδα Λαζαρέτο. Το διήμερο ήταν αφιερωμένο στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, που την περίοδο του εμφυλίου εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο.

            Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρυσούλα Τόμπρου στην ομιλία της ευχαρίστησε το Σωματείο Λαζαρέτο για τις προσπάθειες που καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη της νησίδας σε μνημείο εθνικής συμφιλίωσης τονίζοντας ότι έχουμε χρέος να είμαστε παρόντες σε γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας. Επιπροσθέτως, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

            “Παιδιά, πριν κλείσουν τα 20 τους χρόνια. Το άνθος της ελληνικής κοινωνίας, το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της, η νεολαία, αφανίστηκε στα πεδία των μαχών, στις φυλακές, στα στρατόπεδα, στα αποσπάσματα. Η κοινωνία πληγώθηκε βαθιά. Έτσι, που ακόμα και σήμερα οι πληγές δεν έχουν εντελώς κλείσει.

            Το Λαζαρέτο, αυτό το μικρό νησί που αγιάζει τα χώματα του με 200 περίπου εκτελεσμένους, στέκεται σαν φάρος, για να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη. Να μας θυμίζει. Να αγρυπνούμε. “Για να ‘βρουν ανάπαυση ετούτοι οι νεκροί”, οφείλουμε να υπερασπίζουμε σταθερά τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή σε μια Ελλάδα κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Τιμούμε τους εκτελεσμένους, που πέρα από ιδεολογικές διαφορές,   υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους την πίστη τους. Υπερασπιστήκαν τα ανθρώπινα ιδανικά: την ελευθερία, την ανεξαρτησία,  και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ιδανικά, που ανεξάρτητα κόμματος και χρώματος, πρέπει να τα  υπερασπιζόμαστε .

            Ο τόπος επαναφέρει μνήμες και αυτός ο ιερός χώρος, μας διηγείται, ζοφερές στιγμές για την πατρίδα μας. Το Λαζαρέτο, διατηρεί ζωντανή τη μνήμη. Μας θυμίζει, να αγρυπνούμε. Η αποκατάσταση και ανάδειξη αυτού του ιστορικού τόπου, ως μνημείου εθνικής συμφιλίωσης, που αποτελούσε ομόθυμη απαίτηση του κερκυραϊκού Λαού και συνάμα εθνικό χρέος, είναι πλέον γεγονός.

            Οι εκτελέσεις στο Λαζαρέτο και οι κραυγές των φυλακισμένων, δεν έχουν ξεχαστεί μέχρι σήμερα απ’ όσους τις έζησαν. Οι Κερκυραίοι  όλα αυτά τα χρόνια τιμούν τη μνήμη και προστατεύουν  την ιερότητα του χώρου των εκτελέσεων. Χρέος όλων  εμάς  είναι   να συνεχίζουμε, καταγράφοντας την εθνική  μνήμη  και όλες εκείνες τις σκληρές δοκιμασίες και να τις εντάξουμε στην τοπική ιστορία. Να   μεταφέρουμε  στον μέλλον γεγονότα που σημάδεψαν την  ζωής της γενιάς που έζησε τις εκτελέσεις. Σήμερα, ημέρα μνήμης για αυτούς που θυσιάστηκαν και υπόσχεσης να συνεχίσουμε ενωμένοι,υπερασπιζόμενοι τα πανανθρώπινα ιδανικά.  Να μην ξαναζήσει η πατρίδα μας παρόμοια γεγονότα .  Ο  Δήμος μας  θα συνεχίσει να εργάζεται  για την ανάδειξη του μνημείου.  “

 

           

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!