Quantcast
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Τα προβλήματα με τα νταμάρια ζητούν να συζητηθούν στο Δ.Σ. κ. Κέρκυρας – Η επιστολή Μάνδυλα

Τα προβλήματα από τα Νταμάρια, προτεινόμενο θέμα από τη Κοινότητα Σωκρακίου και από τη Παράταξη Καλούδη, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γ. Καλούδη:

ΠΡΟΣ

1)Τη Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Μερόπη Υδραίου,

2)Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Μεταλληνό

Κέρκυρα 1 Φλεβάρη 2022

 

Κυρία Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε,

Σας επισυνάπτουμε το κείμενο-θέσεις της Κοινότητας Σωκρακίου που υπογράφει ο Πρόεδρος Δημήτρης Μάνδυλας το προτείνουμε και ζητάμε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων.

 

Ο Επικεφαλής της Παράταξης   «Πρώτα η Κέρκυρα»

Γιώργος  Ν.  Καλούδης

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ

 

Όλη η επιστολή του προέδρου Κοινότητας Σωκρακίου Δ. Μάνδυλα

Κύριε πρόεδρε,

Παρακαλώ να φέρετε άμεσα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το έγγραφο που σας έχει σταλεί από 8 Ιουνίου 2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 17, όπως και την παρούσα επιστολή γιατί έκτοτε τα γεγονότα τρέχουν, τα αναφερόμενα προβλήματα εμφανίστηκαν από τις αστοχίες της άδειας λατομείου στην περιοχή και παρά ταύτα, δεν έγινε καμία προσπάθεια θεραπείας των αστοχιών, καμιά ενέργεια πέραν κάποιων συζητήσεων, αυτοψιών, και τα λοιπά, που επιβεβαιώνουν το πρόβλημα και που θα ήθελαν κάποια ελπίδα αποκατάστασης και λύση των προβλημάτων, αφήνοντας όχι μόνο την ανοχή της κοινωνίας ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες να εξανεμιστεί, αλλά να δέχομαι έως και ακραίες συμπεριφορές, καθώς η κοινωνία βλέπει μόνο τον πρόεδρο, αγνοεί την δικαιοδοσία, θέλει αποτέλεσμα, κάνουν συνειρμούς πονηρούς και τα λοιπά.

Συγκεκριμένα, η κοινότητα Σωκρακίου έχει ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα από την δημιουργία των λατομείων, καθώς αν αφήσουμε το περιβάλλον, ο δημοτικός δρόμος που χρησιμοποιεί το λατομείο και την μεταφορά των υλικών, κυρίως προς το πρώην club Med και νυν IKOS, έχει υποστεί μεγάλη φθορά. Ο δρόμος είναι στενός, με μεγάλη κλίση, πολύ κλειστές στροφές, και άλλα. Τα μεγάλα φορτηγά με το τεράστιο φορτίο, η χρήση ερπυστριοφόρων καταπονούν και φθείρουν το δρόμο, ο οποίος πολύ σύντομα θα είναι αδιάβατος. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι και κάθε διερχόμενος που έρχεται, σε αυτό το στενό και με μεγάλη κλίση δρόμο, αντιμέτωπος με αυτά τα μεγαθήρια, πρέπει να κάνει όπισθεν σε μεγάλη απόσταση, σε ένα δύσκολο δρόμο και με το άγχος του τι θα γίνει αλλά αυτό το βαρύ φορτωμένο θηρίο που έρχεται κατά πάνω του άρχισε να ολισθαίνει. Φανταστείτε τι θα γίνει σε αυτό το δρόμο μόλις αρχίσει η τουριστική σεζόν, με τα τζιπ Safari, τους ποδηλάτες, τους πεζοπόρους, τους εργαζόμενους που θα πηγαίνουν για εργασία και τα λοιπά. Τα ενδεχόμενα ατυχήματα εκεί δεν θα είναι τυχαία, αλλά εσκεμμένη εγκληματική αδιαφορία. Ο δρόμος αυτός έγινε με αγώνα 30 χρονών για να δώσει ανάπτυξη στην κοινότητα και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς συνδέει όλο τον ορεινό άξονα από Τρουμπέτα, Πηλίδα, Τσούκα, Κορακιον όρος ως τον Παντοκράτορα. Βάσει αυτού λοιπόν έγιναν επενδύσεις από ιδιώτες και από την κοινότητα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας οικονομικός ιστός, παράλληλα με την αγροτική οικονομία, με ξενώνες, τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες, καφενεία, κι άλλα. Όλοι και όλα απειλούνται με κλείσιμο καθώς κανένα γραφείο δεν θα έστελνε τουρίστες σε ένα δρόμο, που τα μεγάλα αυτά οχήματα με το τεράστιο τονάζ τον καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο έως και επικίνδυνο. Δόθηκε η κοινωνική ανοχή αλλά παρότι υπάρχει μια πρώτη άδεια, δεν έγινε ότι έπρεπε ώστε να δοθεί και κοινωνική άδεια, πέραν κάποιων υποσχέσεων και μικρών ενεργειών καλής θέλησης αλλά ως εκεί. Οργανωμένες συζητήσεις με όλες τις πλευρές, κοινωνία, δήμου, εταιρεία παρότι έγιναν προσπάθειες, δεν έγιναν ποτέ.

Γι’ αυτό σας ζητώ μέσα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με διαδικασίες αυτοματισμού να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ζημιών και των φυσικών φόρων σε όλο το μήκος του δρόμου συνάμα δε, να τρέχουν διαδικασίες διαπλάτυνσης του δρόμου σε όλο το μήκος του, ώστε να κινούνται χωρίς φόβο και κίνδυνο δύο αντιθέτως διερχόμενα αυτοκίνητα, με άμεση χρηματοδότηση που μπορεί να είναι συνδυασμός των εμπλεκομένων εταιρειών και δήμου με ανάλογο επιμερισμό και συγκεκριμένα θα μπορούσε μέρος της δαπάνης να είναι από την εταιρεία ή της εταιρείας λατομείων. Δεύτερον, από την εισφορά σε χρήμα για την ιδιωτική πολεοδόμηση της ΙΚΟΣ στο Club Med, των 2 εκατομμυρίων €, χρήματα τα οποία πρέπει βάσει νόμου kαι δημοτικού συμβουλίου να διατεθούν για τις ανάγκες σε υποδομές της περιοχής που δέχεται την όχληση, δηλαδή περιοχή της δημοτικής Eνότητας Φαιάκων προεξέχουσα της κοινότητας κάτω Κορακιάνας και της κοινότητας Σωκρακίου που ήδη δέχεται καταστρεπτικό πλήγμα και από που αλλού μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Βεβαίως πλήγμα θα δεχτούν και όλες οι όμορες κοινότητες στην πορεία. Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της κοινότητας για εμάς, για την κοινωνία και για την επόμενη γενιά που πρέπει να τους αφήσουμε τα σπίτια μας ανοιχτά. Δεν θα ανεχθούμε να καταστραφούμε ως κοινότητα με 15 οικογένειες, επιχειρήσεις μέχρι τώρα με ανάλογο προσωπικό και αυτές που θα δημιουργηθούν, προς όφελος μιας εταιρείας μη 3- 4 εργαζόμενους στα νταμάρια.

Ζητάμε να στηρίξετε τα αιτήματα μας, ώστε να ισορροπήσουμε την ζημιά που θα υποστούμε, καθώς είναι κάτι που το προβλέπει ο νομοθέτης. Αν δεν υπάρξουν άμεσες αποφάσεις και ενέργειες, ώστε μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν να υπάρχει τουλάχιστον ασφαλής και απρόσκοπτη διέλευση, θα καταφύγουμε σε κάθε νόμιμη διαδικασία απαιτώντας την οικονομική αποζημίωση όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και όλων των κατοίκων καθώς όλοι λίγο-πολύ θα υποστούν βλάβη καθώς με την υπάρχουσα κατάσταση απαξιώνεται κάθε είδους ιδιοκτησία από σπίτια έως οικόπεδα και αγροτεμάχια και εν συνέχεια την νομική διακοπή κάθε εργασίας και δραστηριότητας των νταμαριών, μέχρι η νομική οδός να δώσει οριστικό πόρισμα για το τι μέλλει γενέσθαι καθώς υπάρχει και προγενέστερη απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας που δικαιώνει κατοίκους μόνο και μόνο για την οπτική ρύπανση, πόσο δε μάλλον που θα αφορά εκτός της οπτικής και περιβαλλοντικής οχλήσεις την οικονομική ζωή αλλά και την ασφάλεια των κατοίκων.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Σωκρακίου Δημήτρης Μάνδυλας

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!