Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Την Κυριακή Προεδρείο & Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Ι.Ν.

Συνεδριάζει αύριο στις 11 το πρωί στην Ιόνιο Βουλή το Περιφερειακό Συμβούλιο, που προέκυψε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 για να εκλέξει το τριμελές προεδρείο και τα έξι από εννέα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Την πρόσκληση υπογράφει ο νυν αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γεώργιος Στασινόπουλος, ο οποίος πλειοψήφησε στο σύνολο της Περιφέρειας από τον συνδυασμό της Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν διαρροές για το ποια πρόσωπα θα προτείνουν οι τρεις πρώτες παρατάξεις για το προεδρείο, αλλά και οι τέσσερις πρώτες για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Ωστόσο, από τη στιγμή, που δεν έχει βγει «λευκός καπνός» για πιθανές συμπράξεις παρατάξεων, τότε για την θέση του προέδρου, που προτείνεται από την πλειοψηφούσα παράταξη, παίζουν τα ονόματα των Σωτήρη Κουρή από την Κεφαλονιά και του Κερκυραίου Νίκου Μουζακίτη, με τον δεύτερο να συγκεντρώνει εκτός απροόπτου της τελευταίας στιγμής, τις περισσότερες πιθανότητες. Από πλευράς του Θεόδωρου Γαλιατσάτου κατά πάσα πιθανότητα για την αντιπροεδρία θα προταθεί ο Αλέκος Μιχαλάς, ενώ από την πλευρά της παράταξης Σπ. Σπύρου δεν αποκλείεται να προταθεί για γραμματέας η Ολίβια Καρδακάρη. Υπενθυμίζουμε ότι αύριο γίνονται δημαιρεσίες και στους δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας. Με τον Κώστα Γρηγορόπουλο να είναι φαβορί για την προεδρεία του ΔΣ Βορρά και τον Γιάννη Καββαδία στο δήμο Νότου.

Η σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Το Π.Σ.Ιονίων Νήσων αποτελείται από 41 μέλη. Οι έδρες ανά Παράταξη και Περιφερειακή Ενότητα έχουν ως εξής:

ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ (12 έδρες)

Κέρκυρα

Ανδριώτη-Σκορδίλη Αμαλία-Ελένη
Ζορμπάς Κωνσταντίνος
Αρμενιάκος Ιωάννης
Μουζακίτης Νικόλαος
Ορφανουδάκης Εμμανουήλ
Ζάκυνθος
Στασινόπουλος Γεώργιος
Καποδίστριας Κωνσταντίνος
Μοθωναίου Αικατερίνη

Κεφαλονιά
Τραυλός Σταύρος
Ευστάθιος Κουρής

Ιθάκη
Λιβιτσάνης Αθανάσιος

Λευκάδα
Κτενάς Ανδρέας

ΑΝΑΣΑ (9 έδρες)

Κέρκυρα
Γαλιατσάτος Θεόδωρος
Μιχαλάς Αλέξανδρος
Γαβαλάς Τηλέμαχος

Ζάκυνθος
Νιοτόπουλος Ελευθέριος
Μπάστας Διονύσιος

Κεφαλονιά
Δραγκουλόγκωνας Παναγής
Γαλιατσάτος Σπύρος
Σταμούλης Κυριάκος

Λευκάδα
Χαλικιάς Θεόδωρος

Ιόνιος Συμμαχία (7 έδρες)

Κέρκυρα
Σπύρου Σπυρίδων
Σκούρτης Χρήστος-Ηρακλής
Ιωάννου Σπυρίδων
Καρδακάρη Ολυμπία (Ολιβία)
Μηλιώτης Νικόλαος

Ζάκυνθος
Τσουκαλάς Θεόδωρος

Λευκάδα
Δουβίτσας Αντώνιος

ΛΑΣΥ (5)

Κέρκυρα
Μπαλού Αλεξάνδρα
Χαραλάμπους Χαράλαμπος

Ζάκυνθος
Κορφιάτης Ιωάννης

Κεφαλονιά
Γκισγκίνης Νικόλαος

Λευκάδα
Κολυβά Ευγενία

Επτανησιακή πρωτοβουλία (4 έδρες)

Κέρκυρα
Αλεξάκης Αλέξανδρος
Ποζίδης Παναγιώτης

Κεφαλονιά
Σπανός Δημήτρης

Λευκάδα
Ροντογιάννης Γιάννης

Ελληνική Αυγή για το Ιόνιο (2 έδρες)

Κέρκυρα
Αιβατίδης Γιάννης

Ζάκυνθος
Χαράλαμπος Βυθούλκας

Και από μία έδρα στην Κέρκυρα

Ανυπότακτο Ιόνιο
Σαμοίλης Στέφανος

Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια
Βέρα Κορωνάκη

Το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος, προέρχεται από την παράταξη του εκλεγέντος περιφερειάρχη, ο Αντιπρόεδρος, από την παράταξη που αναδείχθηκε δεύτερη και ο Γραμματέας από την Τρίτη. Η θητεία του είναι διετής. Η εκλογή γίνεται σε δύο φάσεις. Α΄ φάση: Εκλογή υποψηφίων (Προέδρου-Αντιπροέδρου-Γραμματέα) με ενδοπαραταξιακή διαδικασία (μυστική ψηφοφορία) από τις παρατάξεις, που δικαιούνται να προτείνουν τις αντίστοιχες θέσεις. Β΄ φάση: Εκλογή μελών του προεδρείου από το σύνολο του περιφερειακού συμβουλίου Μετά την ανάδειξη των υποψηφίων για τα αξιώματα του προεδρείου, το περιφερειακό συμβούλιο επικυρώνει με ψηφοφορία την εκλογή του υποψηφίου για κάθε αξίωμα. Η επικύρωση της εκλογής δεν γίνεται με μυστική ψηφοφορία εφόσον δεν προβλέπεται ρητά από τη διάταξη.

Σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής

Η Οικονομική Επιτροπή αποτελείται από τον περιφερειάρχη ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιπεριφερειάρχη ως πρόεδρο, από δύο αντιπεριφερειάρχες ως μέλη, που ορίζονται από τον περιφερειάρχη και από μέλη τα οποία εκλέγονται μεταξύ των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Ο αριθμός των εκλεγόμενων μελών (πέραν του προέδρου και των δύο αντιπεριφερειαρχών) συναρτάται με τον μόνιμο πληθυσμό της περιφέρειας και για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τα μέλη είναι έξι. Σύμφωνα με την κατανομή των εδρών στο περιφερειακό συμβούλιο, δύο έδρες αναμένεται να εκλέξει η πλειοψηφούσα παράταξη και από μία ΑΝΑΣΑ-ΙΟΝΙΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ & ΛΑΣΥ (δηλαδή δεύτερη, τρίτη & τέταρτη παράταξη). Οι υπόλοιπες τέσσερις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου δεν μπορούν να πιάσουν το μέτρο για να εκλέξουν μέλος τους στην Οικονομική Επιτροπή. Αν περιφερειακή παράταξη η οποία δικαιούται μέλος στην επιτροπή, δεν υποδείξει υποψήφιο ή υποψήφιους, τότε τη θέση του ή τις θέσεις τουςκαταλαμβάνουν ανά μία υποψήφιοι των παρατάξεων με το μεγαλύτερο αριθμό περιφερειακών συμβούλων και σε περίπτωση ίσου αριθμού, η παράταξη που έλαβε περισσότερες ψήφους στις περιφερειακές εκλογές.

Διαδικασία εκλογής μελών οικονομικής επιτροπής

Η διαδικασία της εκλογής μελών της οικονομικής επιτροπής είναι η εξής: Υπολογισμός μελών κάθε παράταξης στην οικονομική επιτροπής. Αρχικά υπολογίζεται το εκλογικό μέτρο διαιρώντας το συνολικό αριθμό των μελών του περιφερειακού συμβουλίου με τον αριθμό των εκλεγομένων μελών. Ο αριθμός αυτός, συμπεριλαμβανομένου του δεκαδικού μέρους, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Στη συνέχεια διαιρείται ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων κάθε παράταξης με το εκλογικό μέτρο και η κάθε παράταξη εκλέγει στις επιτροπές αριθμό μελών ίσο με το ακέραιο μέρος της διαίρεσης. Τυχόν ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι λογίζονται αθροιστικά ως μια ενιαία παράταξη μόνο για τη διαδικασία υπολογισμού εκλεγόμενων μελών της κάθε παράταξης. Εφόσον το άθροισμα των μελών που έχουν εκλεγεί με την παραπάνω διαδικασία υπολείπεται του συνόλου των αριθμού των μελών του εκλέγονται στην επιτροπή, οι παρατάξεις εκλέγουν ανά μια, ακόμη και αν δεν έχουν εκλέξει μέλος κατά τα ανωτέρω, ένα μέλος με βάση το μεγαλύτερο υπόλοιπο της ανωτέρω διαίρεσης και μέχρι συμπλήρωσης των μελών που εκλέγονται συνολικά. Οι περιφερειακές παρατάξεις καταρτίζουν ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους συμβούλους που ανήκουν στη δύναμή τους. Στο ψηφοδέλτιο αναγράφεται το όνομα της παράταξης και ακολούθως τα ονόματα των υποψηφίων μελών της επιτροπής. Κάθε περιφερειακός σύμβουλος μπορεί να εκφράσει τη προτίμησή του σε τόσους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους, όσος ο αριθμός που εκλέγονται συνολικά στην οικονομική επιτροπή (δηλ. έως 6). Ως μέλη των επιτροπών εκλέγονται οι πρώτοι σε αριθμό σταυρών υποψήφιοι κάθε παράταξης και σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των μελών που δικαιούται αυτή στην επιτροπή. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κάθε παράταξης θεωρούνται αναπληρωματικά μέλη αυτής.

Αναπληρωματικά μέλη

Τα αναπληρωματικά μέλη, με τη σειρά της εκλογής τους, καταλαμβάνουν τις θέσεις των εκλεγέντων με το ίδιο ψηφοδέλτιο τακτικών μελών που μένουν κενές κατά τη διάρκεια της διετίας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!