Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Τη Δευτέρα συνάντηση Βορίδη & με Μαχειμάρη-Λέσση

Με τον υπουργό εσωτερικών Μάκη Βορίδη πρόκειται να συναντηθούν το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας (25/7/22) οι δήμαρχοι Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης και Κώστας Λέσσης.

Μαζί θα είναι και άλλοι πέντε δήμαρχοι, δηλαδή συνολικά οι επτά των νεοσύστατων δήμων, που είχαν προκύψει το 2019 μετά την διάσπαση των ενιαίων δήμων Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Λέσβου, Σάμου & Βελβεντού-Σερβίων. Αντικείμενο της συζήτησης στη συνάντηση, που “κλείδωσε” μετά από αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα είναι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι νεοϊδρυθέντες δήμοι και η υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου εσωτερικών κυρίως για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις και ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό, προκειμένου να καταστούν δυνατές οι στοιχειώδεις λειτουργίες των νέων δήμων. Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης αναπληρωτής υπουργός, Στέλιος Πέτσας. Μάλιστα οι δήμαρχοι των δύο δήμων Κέρκυρας θα έχουν μαζί του ιδιαίτερη συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν ποιες απο τις δεσμεύσεις, που είχε εγγυηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κέρκυρα έχουν υλοποιηθεί και ποιες είναι ακόμα σε εκκρεμμότητα.

Τα αιτήματα των δήμων Βόρειας-Νότιας Κέρκυρας

Όπως ενημέρωσαν την “ΚΣ” οι δήμαρχοι Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης και Κώστας Λέσσης αντίστοιχα, τα ειδικά αιτήματα, που θα θέσουν και αφορούν την λειτουργία των δήμων τους είναι:

Α)Να ανάψει πράσινο φως για τους νέους δήμους και να τους δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης δικών τους  Οργανισμών και Επιχειρήσεων, ώστε να απεγκλωβιστούν από τις δαιδαλώδης διαδικασίες των Διαδημοτικών  (Ύδρευσης -Αποχέτευσης/Πολιτισμού- Αθλητισμού κ.α), που μέχρι τώρα προσθέτουν αντί να επιλύουν προβλήματα. Μάλιστα θα του προβάλλουν ως παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου να αποχαρακτηρίσει από Διαδημοτικό Φορέα το ΔΗΠΕΘΕ και να το εντάξει υπό την αιγίδα  του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.

 Β) Την στοιχειώδη πρόσληψη προσωπικού, ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση των πολιτών και η συνέχιση της λειτουργίας των νεοσύστατων δήμων. Θα υπενθυμίσουν ότι με την τροπολογία της διάσπασης του ενιαίου δήμου Κέρκυρας σε τρεις το προσωπικό κατενεμέθη ανισομερώς τόσο αριθμητικά, όσο και σε ειδικότητες, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες των νεοσύστατων δήμων να υπολειτουργούν.

 Γ) Την ανάγκη χρηματοδοτήσεων και

Δ) Θα υπενθυμίσουν την προ πέντε μηνών υπόσχεση του αναπλ. Υπουργού Στέλιου Πέτσα ότι το υπουργείο εσωτερικών θα μοιράσει 5 εκατομμύρια € στους επτά δήμους, που προήλθαν από την διάσπαση.

Οι δεσμεύσεις Πέτσα για τη Νότια Κέρκυρα

Ο αναπλ υπουργός εσωτερικών όταν το περασμένο Φεβρουάριο επισκέφτηκε τον δήμο Νότιας Κέρκυρας είχε δεσμευτεί για την ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” της ύδρευσης νότιας Κέρκυρας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου  και την αγροτική οδοποιία. Το κόστος συνολικά για αυτά ανέρχεται στα 4,5 εκ ευρώ. Επίσης ότι μέσα στο Μάρτιο, θα εντάξει ακόμα τρία στο ίδιο πρόγραμμα: Πρόκειται για την αγορά οικοπέδου την μελέτη και την κατασκευή του νέου δημαρχείου νότιας Κέρκυρας ύψους 3,7 εκ ευρώ , τις μελέτες για την αποχετευτικά έργα των δημοτικών ενοτήτων Μελιτειέων και Κορισσίων ύψους 1,2 εκ ευρώ. Στο θέμα της έλλειψης προσωπικού ο κος Πέτσας υποσχέθηκε ότι θα αναζητήσει τρόπους ώστε να εντάξει και το Δήμο Νότιας Κέρκυρας στην μεγάλη προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού στην αυτοδιοίκηση που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Από αυτά, μόνον οι δύο υποσχέσεις έχουν υλοποιηθεί και αφορούν την αγροτική οδοποιΐα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι δεσμεύσεις για Βόρεια Κέρκυρα
Αντίστοιχα στη Βόρεια Κέρκυρα ο κ. Πέτσας είχε anakoin;vsei : Την ένταξη βασικών έργων υποδομής για τη βόρεια Κέρκυρα στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”Όπως είχε διευκρινήσει αφορούν  έργα, αναπτυξιακού χαρακτήρα, συνολικού προϋπολογισμού 5,2 εκατ. ευρώ που επιλύουν χρόνια προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Από αυτά έχει υλοποιηθεί η ένταξη της βελτίωσης αγροτικής οδοποιΐας, ύψους 3,1 εκατ.ευρώ. Ενώ εκκρεμεί 1,1 εκατ ευρώ για άμεσες ανάγκες ύδρευσης.

Οι επτά Δήμαρχοι που θα μετέχουν στη συνάντηση

Στη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας με την ηγεσία του υπουργείου εσωτερικών εκτός από τους δήμαρχους Βόρειας Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρη, Νότιας Κέρκυρας Κ. Λέσση θα μετέχουν επίσης οι δήμαρχοι  Ληξουρίου Γ. Κατσιβέλης, Σάμης Γ. Μονιάς-Νέτης, Βελβεντού Ε. Στεργίου,  Δυτικής Σάμου Α. Λυμπέρης & Δυτικής Λέσβου Τ.Βέρρος.

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!