Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Τη Μ. Τετάρτη θα «ντυθεί» πένθιμα το Λιστόν

Τη Μ. Τετάρτη θα φωτιστεί στο μωβ πένθιμο χρώμα το Λιστόν, σύμφωνα με δήλωση της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντιων Νήσων Μ. Υδραιου στο @kerkyrasimera.

Αν και σε ολόκληρη την Ελλάδα ο εορτασμός του Πάσχα, της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, διεξάγεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και σεβασμό προς τα ήθη και έθιμα, το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια μοναδική εμπειρία.

Οι εικόνες από το θρυλικό Λίστον, στο μωβ πένθιμο χρωμα, κάνουν τον γυρο του κόσμου.
Η δήμαρχος δήλωσε πως θα γίνει μια δοκιμαστική λειτουργία των φαναριών στο Λιστόν νωρίτερα από τη Μ. Τετάρτη καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καθαρίζονται τα φανάρια και αλλάζουν στο ακριβές μωβ χρωμα με τηβ επίσημη αλλαγή να έρχεται δυο μέρες πριν τη Μ. Παρασκευή.
 
Οι ιδιαίτερες παραδόσεις του νησιού τις Άγιες αυτές ημέρες αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και φέτος η πληρότητα των ξενοδοχείων της φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Οι ιδιαίτερες παραδόσεις του νησιού τις Άγιες αυτές ημέρες αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και φέτος η πληρότητα των ξενοδοχείων της φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εκκλησίες γεμίζουν πριν από το μεσημέρι με πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού. Αργότερα, το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά των επιταφίων των εκκλησιών στα καντούνια της Παλιάς Πόλης.
 

Όπως αναφέρει ο φιλόλογος – Ιστορικός, Γιώργος Γαστεράτος, «το θρησκευτικό αυτό έθιμο αναβιώνει στην Κέρκυρα από την βυζαντινή εποχή. Η Κέρκυρα, αναπόσπαστο τμήμα της βυζαντινής αυτοκρατορίας άλλοτε, διατήρησε έθιμα και τελετές, που έχουν από καιρό ξεχαστεί στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω της αδυσώπητης τουρκοκρατίας, την οποία, τύχη αγαθή, το νησί μας απέφυγε.

Τα έθιμα και οι τελετές της Κέρκυρας, λοιπόν, έλκουν την καταγωγή τους στο σεπτό κέντρο της αυτοκρατορίας, την Πόλη, είτε προήλθαν απευθείας είτε μέσω της προσφιλούς της «κόρης» Βενετίας ή, ακόμη, από όσους στα χρόνια της άλωσης βρήκαν καταφύγιο στο φιλόξενο μέρος της Κέρκυρας».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

 
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!