Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Φεύγουν οι πρώτοι φάκελοι αποζημίωσης για “Μπάλλο”

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν φύγει για το Υπουργείο Οικονομικών οι πρώτοι φάκελοι με τις αιτήσεις αποζημιώσεων κερκυραϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες επλήγησαν απο την θεομηνία “Μπάλλος” τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως δήλωσε στην “Κέρκυρα Σήμερα” ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς “θα φύγουν άμεσα τουλάχιστον 70-80 αιτήσεις, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος απο τις επιτροπές”.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι, “παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει εξάμηνη προθεσμία ολοκλήρωσης των ελέγχων, εμείς τους τρέξαμε και εάν δεν υπήρχαν προβλήματα θετικών κρουσμάτων σε μέλη των επιτροπών κρατικής αρωγής, θα είχαμε ολοκληρώσει την διαδικασία νωρίτερα”.

Να σημειωθεί ότι η παράταξη του πρώην Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου έχει καταθέσει επερώτηση με θέμα την “καθυστέρηση των αποζημιώσεων επιχειρήσεων & νοικοκυριών απο τον Μπάλλο”, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη αύριο & μεθαύριο.

Άμεση προκαταβολή 20%

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας στην Π.Ε έχουν καταθέσει αιτήσεις για αποζημίωση 218 πληγείσες επιχειρήσεις απο την θεομηνία “Μπάλλος”. Για 52 από αυτές εκκρεμεί ακόμα ο έλεγχος απο τις αρμόδιες επιτροπές.

Μιλώντας στην “ΚΣ” ενημέρωσε ότι με το που θα “πάνε οι φάκελοι στο Υπουργείο Οικονομικών θα δοθεί ως προκαταβολή το 20% της δικαιούμενης αποζημίωσης ”. «Για τον προσδιορισμό του ποσού αποζημίωσης θα ληφθούν υπ’ όψιν δυο παράγοντες. Η παλαιότητα του αντικειμένου (απόσβεση) και το ποσοστό αποζημίωσης από το Υπουργείο», ανέφερε ο κ. Ζορμπάς.

Οι Επιτροπές κρατικής αρωγής

Μετά από τη θεομηνία, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες,  συστήνονται και συγκροτούνται, επιτροπές κρατικής αρωγής. Τα μέλη των επιτροπών επιλέγονται από τον Αντιπεριφερειάρχη με κριτήρια το γνωστικό αντικείμενο, την εμπειρία τους, την εντοπιότητα, καθώς και το είδος των ζημιών. Οι επιτροπές κρατικής αρωγής είναι αρμόδιες για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών από θεομηνία στις επιχειρήσεις και τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, με σκοπό την επιχορήγηση ή την προκαταβολή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση των ζημιών. Για τον προσδιορισμό του ύψους της ζημίας, διενεργείται επιτόπια αυτοψία από τις αρμόδιες επιτροπές  και ζητείται η υποβολή εκ μέρους των πληγεισών επιχειρήσεων, στοιχείων και δικαιολογητικών τα οποία βοηθούν στην αντικειμενική εκτίμηση της ζημίας.

Δικαιούχοι επιχορήγησης

Δικαιούχοι επιχορήγησης είναι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων &  ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και δεν επιδιώκουν κέρδος, όπως φιλανθρωπικά σωματεία, κοινωφελή ιδρύματα και αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στις επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι δημόσιες, δημοτικές ή κοινοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). 

Στους δικαιούχους επιχορήγησης δεν συμπεριλαμβάνονται οι κάθε είδους υπηρεσίες του δημοσίου, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι ναοί και οι ιερές μονές. Οι πληγείσες επιχειρήσεις που ασκούν εποχική δραστηριότητα, δικαιούνται επιχορήγησης μόνο εφόσον είναι σε θέση να αποδείξουν την νόμιμη δραστηριότητά τους από την οποία προκύπτει η εποχικότητά τους. κτηνοτροφικών μονάδων , καθώς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς. Στους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς συγκαταλέγονται τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες ιδιωτικού δικαίου, τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς που

Καλυπτόμενες ζημιές

Η επιχορήγηση δύναται να καλύπτει μέρος των υλικών ζημιών, οι οποίες καταγράφονται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας και προκλήθηκαν άμεσα από τη θεομηνία Και αφορούν σε στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα. Ενδεικτικά, αναφέρονται στις περιπτώσεις ξενοδοχείων ή καταλυμάτων : καρέκλες, ψυγεία, κρεβάτια, κλιματισμός, ιματισμός, καυστήρες, κλπ. Στις περιπτώσεις εμπορικών καταστημάτων: γραφεία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ταμειακές μηχανές, κλπ. Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, λιπάσματα κλπ.

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!