Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: 12.500€ μηνιαίως ζητάει ο κεντρικός Δήμος από το Νότο για χρήση του Σ.Μ.Α.

Για 500 τόνους το μήνα κατά μέσο όρο και για πέντε μήνες

 

Τη μεταφορά των απορριμμάτων του στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας που λειτουργεί στον πρώην ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, για πέντε μήνες με δυνατότητα παράτασης κατόπιν νέας συμφωνίας, ζητάει με σχετικό του αίτημα, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης. Μάλιστα, ο κ. Λέσσης ζητάει να γνωστοποιηθεί και το μηνιαίο κόστος γι τη χρήση του ΣΜΑ.

Σύμφωνα με την Εκτιμητική Επιτροπή και βάσει συγκεκριμένης Τεχνικής Έκθεσης που ακολουθεί, το κόστος για το Δήμο Νότιας Κέρκυρας είναι στα 12.500€ το μήνα για κατά μέσο όρο 500 τόνους το μήνα.

Το θέμα αυτό, αναμένεται να συζητηθεί στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, στο Δημοτικό Θέατρο.

 

Το αίτημα μίσθωσης του ΣΜΑ από το Δήμο Νότιας Κέρκυρας

Το αίτημα του δήμου Νότιας Κέρκυρας, για το οποίο καλείται να αποφασίσει το κεντρικό δημοτικό συμβούλιο απόψε, είναι το εξής:

«Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας δύναται να μεταφέρει μέχρι 9.300 τόνους απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Παλαίρου το 2021. Η προσωρινή αυτή διαχείριση γίνεται α) κατά παρέκκλιση του ισχύοντος περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων Ιονίων Νήσων και Μακεδονίας, επιβάλλεται προκειμένου να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία λόγω της μη εισέτι υλοποίησης των αντίστοιχων υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων που προβλέπονται από τον ισχύοντα περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων και έχει παοφασισθεί από τους συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας. Β)  λόγω της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία ο δήμος Νότιας Κέρκυρας δύναται να μεταφέρει 9300 τόνους απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Παλαίρου το 2021.

-Επειδή ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας δεν διαθέτει ΣΜΑ,

-Επειδή η υλοποίηση της απόφασης  προσκρούει στο γεγονός της έλλειψης ΣΜΑ παρά το γεγονός ότι ο δήμος Νότιας Κέρκυρας έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία ΣΜΑ, πλην όμως ο αρχικά υποδειχθείς χώρος κρίθηκε ακατάλληλος και δε θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί ενώ υπήρχε αντίδραση των τοπικών φορέων της κοινωνίας.

-Επειδή ήδη έχει προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός πλην όμως μέχρι το χρονικό σημείο της ολοκλήρωσης αυτού, μεσολαβεί χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα της διαχείρισης  των απορριμμάτων, προϋπόθεση της οποίας είναι η δυνατότητα χρήσης ΣΜΑ

-Επειδή ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας διαθέτει στον χώρο του πρώην ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αδειοδοτημένο ΣΜΑ σε λειτουργία

-Επειδή δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των ποσοτήτων ΑΣΑ που συλλέγονται από την υπηρεσία Καθαριότητας,

Με την παρούσα αίτησή μας σε συνδυασμό με την απόφαση της Οικονομικής Εεπιτροπής του Δήμου μας σας ζητάμε όπως δυνάμει μίσθωσης που θα συναφθεί μεταξύ μας, παραχωρήσετε στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας τη χρήση του ΣΜΑ που διαθέτετε στον χώρο του πρώην ΧΥΤΑ Τεμπλονίου για χρονικό διάστημα 5 μηνών (με δυνατότητα παράτασης κατόπιν νεότερης μεταξύ μας συμφωνίας) από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και με αντίτιμο που θα μας καθορίσετε»

Το αίτημα, διαβιβάστηκε από το δήμο προς την Εκτιμητική Επιτροπή, προκειμένου η Επιτροπή να προσδιορίσει το ποσό του μισθώματος για το συγκεκριμένο αίτημα.

 

Η τεχνική έκθεση

Η τεχνική έκθεση που διαβιβάστηκε στην Επιτροπή, είανι η εξής: «Προκειμένου υπολογίσετε το μηνιαίο μίσθωμα της χρήσης εγκατάστασης του ΣΜΑ Τεμπλονίου  σας γνωρίζω ότι σ’αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί το αντίτιμο για την εναπόθεση των ΑΣΑ, το οποίο δύνασθε κατ’ελευθέρα εκτίμησή σας να προσδιορίσετε σε 25 € ανά τόνο, λαμβανομένου υπόψη του ότι για την εναπόθεση και την πλήρη επεξεργασία των ΑΣΑ από το ΣΥΔΙΣΑ μέχρι και το έτος 2020, το σχετικό κόστος είχε υπολογιστεί και είχε γίνει αποδεικτό και από τους 3 Δήμους της Κέρκυρας, σε 57 ευρώ ανά τόνο. Επομένως, για να εξασφαλίσει σε οργανωμένη υπηρεσία τη χρήση της παραπάνω εγκατάστασης ο ωφελούμενος Δήμος, θα επιβαρυνόταν μηνιαίως με το ποσό που προκύπτει από την ποσότητα των 500 τόνων (μέση εισερχόμενη ποσότητα ανά μήνα) χ 25 €/τόνο , ήτοι 12.500€, το οποίο κρίνεται εύλογο αντάλλαγμα για την παραχώρηση της χρήσης του ως άνω ακινήτου, με τη χρήση της ως άνω οργανωμένης εγκατάστασης εντός αυτού»

 

Η εκτίμηση της Επιτροπής

 

Στην Κέρκυρα σήμερα την 3η Δεκεμβρίου  2021  ημέρα   Παρασκευή και ώρα  13:30μ.μ στο γραφείο του Αντιδημάρχου Οικονομικών συνεδρίασε κατόπιν της από 01/12/2021 πρόσκλησης του προέδρου, η επιτροπή εκτίμησης μίσθωσης-εκμίσθωσης-αγοράς και εκποίησης κινητών και ακινήτων πραγμάτων η οποία έχει συσταθεί δυνάμει της υπ΄αρθ.πρωτ.5681/13-02-2020(ΑΔΑ: ΩΞΚΕ46ΜΓ2Α-ΙΘ6) Απόφασης Δημάρχου, προκειμένου να εκτιμηθεί το μίσθωμα της χρήσης της  οργανωμένης εγκατάστασης του Σ.Μ.Α. 

Την επιτροπή αποτελούν οι:

1) Γ. Παντελιός Πρόεδρος της Επιτροπής

2) Αλέξανδρος Αλαμάνος , Μέλος της Επιτροπής

3) Δέσποινα Μήτση, Τοπογράφος  Μηχανικός Τ.Ε  του Δήμου

Χρέη γραμματέα της επιτροπής ασκεί ο Δημοτικός Υπάλληλος  Μεταλληνός  Μάριος , σύμφωνα με την  προαναφερθείσα  απόφαση Δημάρχου.

Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος και ενημέρωσε τα μέλη, ότι στην επιτροπή διαβιβάστηκε το υπ’ αριθμ. 41289/22-11-2021 έγγραφο της Δ.Ε. Επιχειρησιακού Έργου  με το οποίο ζητείται ο προσδιορισμός του ποσού του μισθώματος  του ΣΜΑ του Δήμου μας για την κάλυψη των αναγκών μεταφόρτωσης  απορριμμάτων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής παρευρέθηκε μετά από πρόσκλησή της και  ο Δ/ντης της Δ/νσης Επιχειρησιακού Έργου, ώστε να διατυπώσει την άποψή του σχετικά με το κόστος της λειτουργιάς του ΣΜΑ Τεμπλονίου, καθώς και να καταθέσει  την  αρ.πρωτ.Δ.Υ/3-12-2021 τεχνική έκθεση, προκειμένου  η επιτροπή  να προσδιορίσει το κόστος της χρήσης της οργανωμένης εγκατάστασης του ΣΜΑ Τεμπλονίου από το Δήμο Νότιας Κέρκυρας με μέση εισερχόμενη ποσότητα 500 τόνων ανά μήνα.  

Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω τεχνική έκθεση καθώς και τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Έργου κ. Κορωνάκη,  η επιτροπή αποφασίζει ότι το μηνιαίο μίσθωμα για τη χρήση της οργανωμένης εγκατάστασης του ΣΜΑ Τεμπλονίου της Δ.Ε Κερκυραίων, για μέση εισερχόμενη ποσότητα ανά μήνα τους 500 τόνους, ανέρχεται στο ποσού των 12.500,00 ευρώ.

*Το  ρεπορτάζ δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ”

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!