Quantcast
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Η Μ. Δρυ «εκλεκτή» του ΠΑΣΟΚ για Π.Ι.Ν. υπο προϋποθέσεις

Μία εβδομάδα απομένει μέχρι την 31η Αυγούστου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης στο Πρωτοδικείο των συνδυασμών, που θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ήδη το τοπίο στην Περιφέρεια φαίνεται να ξεκαθαρίζει με τους Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (ΝΔ), Θεόδωρο Γαλιατσάτο (ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ.), Αλεξάνδρα Μπαλού (ΚΚΕ) & Γιάννη Τρεπεκλή (Ανεξάρτητο) να είναι ετοιμοπόλεμοι. Μοναδική εκκρεμότητα η υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, το οποίο έστω και την ύστατη ώρα κατέληξε στην υποψηφιότητα της Μαρίας Δρυ, απομένει ωστόσο η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, προκειμένου να δώσει την εκλογική μάχη. Στον κεντρικό Δήμο, όπου ο  αυξημένος αριθμός δημοτικών & τοπικών συμβούλων ταλαιπώρησε και συνεχίζει να ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους συνδυασμούς, το όριο υποψηφίων δείχνουν να το έχουν “πιάσει” Μερόπη Υδραίου, Στέφανος Πουλημένος & Γιάννης Μπορμπότης. Το ίδιο βεβαιώνει και ο Τάκης Μεταλληνός. Ενώ, Γιώργος Καλούδης και Γιώργος Καρύδης “τρέχουν” για να προλάβουν τις προθεσμίες.

Σύντροφε… έλα να συγκροτήσουμε ψηφοδέλτιο

Οι τοπικές Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ/Προοδευτική Συμμαχία επέλεξαν τελικά να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Γιώργου Καρύδη για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Η επιλογή αυτή, φαίνεται ότι δεν συνδυάστηκε και με την αντίστοιχη προθυμία για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο. Μάλιστα αρκετά στελέχη του κόμματος έχουν κάνει άλλες επιλογές, όπως ο πρώην συντονιστής της Νομαρχιακής Κώστας Γκούσης, ο οποίος ανακοινώθηκε ως υποψήφιος του συνδυασμού Γιώργου Καλούδη. Το θέμα της συγκρότησης του δημοτικού ψηφοδελτίου συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Ήδη, είχε προηγηθεί επιστολή του Γιώργου Καρύδη, προς τα οργανωμένα μέλη του κόμματος. Τα οποία καλούσε σε συστράτευση για να “δώσουν δυναμικό παρών με τη συγκρότηση ενός ισχυρού, προοδευτικού και αντιπροσωπευτικού ψηφοδελτίου, προκειμένου να μη γίνει ο Δήμο υπόθεση δύο συντηρητικών παρατάξεων”. Πάντως, η επιστολή, που είχε καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης ενδιαφέροντος την Κυριακή (20/8), φαίνεται ότι δεν “έπιασε τόπο”.

Στο ΠΑΣΟΚ «ημίλευκος καπνός» για την ΠΙΝ

Ο αρχικός στόχος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να “κεφαλαιοποιήσει” πολιτικά το θετικό αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών, έθετε ως προϋπόθεση την αυτόνομη παρουσία ψηφοδελτίου, που θα δώσει τη μάχη των Περιφερειακών εκλογών. Ωστόσο, πέρασε πολύς χρόνος ανεκμετάλλευτος, με αποτέλεσμα πολλά τοπικά στελέχη να έχουν κάνει τις επιλογές τους σε άλλα ψηφοδέλτια, τόσο στους Δήμους, όσο και στην Περιφέρεια. Αυτό προβλημάτισε τη Νομαρχιακή Επιτροπή, η οποία πάντως στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας (20/8) βρήκε στο πρόσωπο της πρώην δημοτικής συμβούλου και υποψήφιας βουλευτή Μαρίας Δρυ τη λύση. Παρόλα αυτά, απομένει η υποχρέωση της στελέχωσης του συνδυασμού της & βέβαια η οικονομική υποστήριξη των βασικών εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας. Ως εκ τούτων, όπως υποστήριξε στην “ΚΣ” σημαντικό στέλεχος του κόμματος, “Αναμείνατε στο ακουστικό σας, μέχρι την επίσημη ανακοίνωση”.

Το σύστημα των Δημοτικών Εκλογών

Να υπενθυμίσουμε ότι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, όπου οι νικητές  καταλαμβάνουν  τα τρία πέμπτα των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου  και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί τα δύο πέμπτα. Επίσης εάν ο πρώτος συνδυασμός στον Α΄γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, λάβει  43% + 1 ψήφο αναδεικνύεται νικητής. Να σημειωθεί ότι για να διεκδικήσει ένας συνδυασμός έδρα στα συμβούλια, πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 3%.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ

Ο  Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας έχει 39 έδρες δημοτικών συμβούλων, 10 μονοεδρικές τοπικές κοινότητες, 29 τριεδρικές τοπικές κοινότητες, έξι πενταεδρικές και μία ενδεκαμελή. Συνολικά εκλέγονται 161 δημοτικοί & τοπικοί σύμβουλοι. Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων, που πρέπει να περιλαμβάνει ένας συνδυασμός για τους δημοτικούς συμβούλους είναι 39 (κατανεμημένοι σε ίσο  αριθμό ανάλογα με τις έδρες  κάθε δημοτικής ενότητας, δηλαδή 22 για Κερκυραίων, 1 Ερείκουσα, 1 Οθωνοί , 1 Μαθράκι, 5 Αχιλλείων, 4 Παρελίων, 3 Φαιάκων, 2 Παλαιοκαστριτών). Σε ό, τι αφορά τις  τους υποψήφιους προέδρους και συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε δημοτικής κοινότητας. Ωστόσο έχει τη δυνατότητα να μην έχει συνδυασμούς σε όλες τις κοινότητες, αλλά υποχρεωτικά τουλάχιστον στο 60%. Δηλαδή από τις 46 του Δήμου στις 28. Επιπλέον υποχρεωτικά το 40% των υποψηφίων του συνδυασμού πρέπει να είναι γυναίκες. Εν κατακλείδι  ο ανώτατος αριθμός υποψηφίων, που μπορεί να έχει ένας συνδυασμός (εάν εξαντληθεί η δυνατότητα, που προβλέπει η νομοθεσία για υποψηφιότητες μέχρι και 150% πέραν των εδρών) είναι 482 (εκ των οποίων 193  γυναίκες). Από την άλλη σε 133 (εκ των οποίων 53  γυναίκες)  ανέρχεται ο  ελάχιστος αριθμός υποψηφίων (με τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις) , που απαιτείται για να επικυρωθεί ψηφοδέλτιο. Ο νικητής των εκλογών καταλαμβάνει 23 έδρες και οι υπόλοιπες παρατάξεις 16

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αριθμεί 25 μέλη. Υπάρχουν 19 δημοτικές ή τοπικές κοινότητες εκ των οποίων 3 μονοεδρικές, 16 τριεδρικές και μία πενταεδρική. Δηλαδή ο ανώτατος αριθμός υποψηφίων, που μπορεί να έχει ένας συνδυασμός (με υποψηφιότητες 150% των εδρών) είναι 204  (εκ των οποίων υποχρεωτικά 82 γυναίκες). Ο ελάχιστος αριθμός για να κατατεθεί υποψηφιότητα συνδυασμού είναι 52 υποψήφιοι (υποχρεωτικά 25, που είναι το σύνολο των εδρών του ΔΣ και υποψήφιοι στο 60% δημοτικής και τοπικών κοινοτήτων. Και στο σύνολο υποχρεωτικά 21 γυναίκες). Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι κατανεμημένοι σε ίσο  αριθμό ανάλογα με τις έδρες  κάθε δημοτικής ενότητας, δηλαδή 10 στη Δ.Ε Λευκιμμαίων, 8 Μελιτειέων & 7 Κορισσίων. Ο νικητής καταλαμβάνει 15 έδρες και οι υπόλοιπες παρατάξεις 10.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αριθμεί 25 μέλη. Υπάρχουν 38 τοπικές κοινότητες (14 μονοεδρικές και 24 τριεδρικές. Ο ανώτατος αριθμός υποψηφίων, που μπορεί να έχει ένας συνδυασμός είναι  278 εκ των οποίων 111 γυναίκες. Ο ελάχιστος αριθμός για υποψηφιότητα συνδυασμού είναι 66 υποψήφιοι (υποχρεωτικά 25, που είναι το σύνολο των εδρών του ΔΣ και υποψήφιοι στο 60% των τοπικών κοινοτήτων και στο σύνολο υποχρεωτικά 26 γυναίκες). Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι κατανεμημένοι σε ίσο  αριθμό ανάλογα με τις έδρες  κάθε δημοτικής ενότητας, δηλαδή 10 Εσπερίων, 8 Θιναλίου, 4 Αγ. Γεωργίου και 3 Κασσωπαίων. Ο νικητής καταλαμβάνει 15 έδρες και οι υπόλοιπες παρατάξεις 10.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΞΩΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αριθμεί 15 μέλη. Υπάρχουν 4 τοπικές κοινότητες, όλες τριεδρικές. Ο πλήρης συνδυασμός αριθμεί 73 υποψηφίους εκ των οποίων 29  γυναίκες. Ο ελάχιστος αριθμός για να κατατεθεί συνδυασμός είναι 21 υποψήφιοι (υποχρεωτικά 15, που είναι το σύνολο των εδρών του ΔΣ και υποψήφιοι στο 60% των τοπικών κοινοτήτων και στο σύνολο υποχρεωτικά 8 γυναίκες). Να σημειωθεί ότι στους Παξούς υπάρχει μόνο μία Δημοτική Ενότητα, στην οποία αντιστοιχούν όλες οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποτελείται από 35 έδρες, οι οποίες κατανέμονται ανά Περιφερειακή Ενότητα, ως εξής: ΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 17 έδρες, ΠΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 7 έδρες, ΠΕ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 6 έδρες. ΙΘΑΚΗ 1 έδρα και ΠΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 4 έδρες. Ένας συνδυασμός μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 88 υποψηφίους (κατανεμημένους τουλάχιστον  ανά τον αριθμό εδρών κάθε Περιφερειακής Ενότητας) εκ των οποίων 35 γυναίκες. Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων είναι τριάντα πέντε. Ο συνδυασμός, που θα επικρατήσει στις εκλογές θα κερδίσει τα τρία πέμπτα του συνόλου των εδρών, δηλαδή συνολικά 21 έδρες και όλοι οι άλλοι  συνδυασμοί (της αντιπολίτευσης) τα υπόλοιπα δύο πέμπτα, δηλαδή 14 έδρες.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!