Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Κίνητρα στους ΟΤΑ για να δεχτούν μετανάστες/πρόσφυγες

Γενναίες χρηματοδοτήσεις  σε δήμους, Περιφέρειες και επιχειρήσεις τοπικών κοινωνιών σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες και οι κατάλληλες υποδομές ώστε να μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr “το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών θα έχει επαφές με τους Περιφερειάρχες αλλά Κεντρικές Ενώσεις των δήμων. Ο κ. Θεοδωρικάκος αναμένεται να παρουσιάσει στους Τοπικούς άρχοντες και τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν προς Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να διαμορφωθούν και να συντηρηθούν οι συγκεκριμένες δομές” .

Υπενθυμίζουμε ότι η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα με ανακοίνωση είχε «εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις και διευκρινήσεις σχετικά με τον καταμερισμό των προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα» τονίζοντας ότι «τα Ιόνια νησιά  ταλαιπωρούνται από την παρατεταμένη κρίση της αποτυχίας διαχείρισης των απορριμμάτων και σήμερα δοκιμάζονται σκληρά από επιπτώσεις της κατάρρευσης και της Thomas Cook».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας (AOCTA), που επισημαίνει ότι «Στην παρούσα περίοδο , που το νησί μας δυστυχώς ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα υποδομών και σοβαρής τουριστικής κρίσης εξ αιτίας της πτώχευσης του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook,  που επέφερε καίριο οικονομικό πλήγμα στην τοπική οικονομία, η Κέρκυρα αδυνατεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες».

«Προσοχή μη χαλάσει το τουριστικό προϊόν»

Στο μεταξύ χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία, είπε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Θέμα 104,6: «Πρέπει να προσέξουμε πως θα κινηθούμε οι ξενοδόχοι». Και συνέχισε:  «Εμείς λέμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά θέλει προσοχή για να μην χαλάσει το τουριστικό μας προϊόν. Όταν κάποιος θα δει ότι εκεί που έχει κλείσει να κάνει διακοπές, φιλοξενούνται παράτυποι μετανάστες… ίσως το σκεφτεί», ανέφερε ο Γρηγόρης Τάσιος. Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για το αντίτιμο ανά μετανάστη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, είπε ότι αυτό βρίσκεται στα 12 ευρώ.

«Θα είναι η διανυκτέρευση χωρίς διατροφή. Προφανώς δεν βγαίνει ένας ξενοδόχος με τόσα λεφτά» είπε, επισημαίνοντας ότι «το χειμώνα χρειάζεται και πετρέλαιο και τα ξενοδοχεία έχουν έξοδα κίνησης και αυτά τα χρήματα θα καθυστερήσουν να δοθούν. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Τάσιος, από ανάλογη εμπειρία, το ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει μετανάστες, την επόμενη ημέρα θέλει ανακαίνιση

Είκοσι χιλιάδες σε 10 Περιφέρειες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του «ΜέΡΑ25», Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα την «Κατάργηση καταυλισμού της Μόριας και των εσωτερικών συνόρων» παρουσίασε σχέδιο 4 σημείων εξαγγέλλοντας αλλαγή στον τρόπο παροχής ασύλου, την μετακίνηση πάνω από 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και την αλλαγή στο καθεστώς με τις ΜΚΟ.  Ειδικότερα τόνισε πως «Περισσότεροι από 20 χιλ αιτούντες  άσυλο θα μεταφερθούν σε 10 περιφέρειες (σ.σ.προφανώς εξαιρούνται Βόρειο – Νότιο Αιγαίο & Θράκη). Το Υπ. Εσωτερικών σε συνεργασία με Προστασίας Πολίτη εκπονούν σχέδιο και θα φροντίσουμε για αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής».

Κίνητρα για την φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών

Σύμφωνα με το “aftodioikisi.gr” η κυβέρνηση αποφάσισε  να υπάρξουν γενναίες χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και κονδύλια της ΕΕ προς τους ΟΤΑ της χώρας ώστε να διαμορφώσουν χώρους υποδοχής που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών θα έχει επαφές με τους Περιφερειάρχες αλλά Κεντρικές Ενώσεις των δήμων για να παρουσιάσει και τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν προς Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να διαμορφωθούν και να συντηρηθούν οι συγκεκριμένες δομές.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και σε μια προσπάθεια να ενισχύσει οικονομικά της τοπικές κοινωνίες που θα υποδεχτούν τα «κύματα» προσφύγων και μεταναστών, ανέθεσε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να αναζητήσει, μέσω προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που δημοσιεύτηκε προχθές, να αναζητήσει  ξενοδοχεία και σπίτια που θα μισθωθούν ώστε να εγκατασταθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Με το συγκεκριμένο μέτρο θα υπάρξει ισχυρό οικονομικό κίνητρο τόσο για επιχειρηματίες, όσο και για ιδιώτες οι οποίοι θα νοικιάσουν τους χώρους τους. Μέσω των μισθώσεων και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα λαμβάνουν χρήματα (επιδόματα) τα οποία θα χρησιμοποιούν για τη διαβίωση τους με αγορές στα τοπικά καταστήματα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει – μέσω των οικονομικών κινήτρων – να αμβλύνει τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως να περιορίσει τις «φωνές» που αντιδρούν στην μετακίνηση των συγκεκριμένων ανθρώπων.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!