Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Καβαλερία Ρουστικάνα” βρήκε τον τόπο της, στην Κέρκυρα: Ανεβαίνει στη “σκαλινάδα” του Αγίου! (videos)

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ώρα 21:00, με είσοδο ελεύθερη

 

Μια από τις σημαντικότερες και πιο αγαπημένες όπερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, την Cavalleria Rusticana (“Καβαλερία Ρουστικάνα”) του Πιέτρο Μασκάνι, θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, υλοποιώντας, σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Κερκύρας και την Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας “San Giacomo, το έργο “JUMP” του Ευρωπαϊκού προγράμματος “INTERREG V Ελλάδα – Ιταλία”.

Η παράσταση θα δοθεί (με ελεύθερη είσοδο) την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ, σε μια από τις ωραιότερες και πιο συναισθηματικά φορτισμένες γωνιές της πόλης μας, τη “σκαλινάδα” Του Αγίου μας, που είναι και το ιδανικό σκηνικό για την όπερά μας, που διαδραματίζεται έξω από την εκκλησία μιας πόλη της Σικελίας, μια Κυριακή του Πάσχα πρωί!  Η αλλαγή της τοποθεσίας έγινε την τελευταία στιγμή, εξηγεί ο Π. Γάλλιας τους λόγους ενώ αναφέρθηκαν οι συνετλεστές εκτενώς στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι τςη Τετάρτης. Αλλά τελικά ήταν για  καλό, αφού η… ακουστική μπροστά από τη σκαλινάδα του Αγίου, είναι η τέλεια.

Η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Γάλλια. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν η Βιολέτα Λούστα (Σαντούτσα), ο Άγγελος Σαμαρτζής (Τουρίντου), ο Παντελής Κοντός (Άλφιο), η Αγγελική Καθαρίου (Μάμα Λουτσία), η Μαρισία Παπαλεξίου (Λόλα), η Μαριέττα Σαββανή (Γυναίκα), ο Κωνσταντίνος Αργυρίου Ευαγγελούδης (Νέος) και χορωδοί της Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας “San Giacomo” (κάτοικοι της Σικελικής πόλης). 

Την μουσική διεύθυνση έχει ο Κίμωνας Χυτήρης, την διεύθυνση της χορωδίας ο Αντόν Ιβάνοφ, την μουσική προετοιμασία των ρόλων έχει αναλάβει ο Μιχάλης Παπαπέτρου, την φωνητική προετοιμασία της χορωδίας ο Αντρέας Γκούσης, την πιανιστική συνοδεία της χορωδίας η Μαριλένα Ελούλ και βοηθός σκηνοθέτη θα είναι η Μαρία Σουρβίνου.

 Ειδικός σύμβουλος μουσικής ερμηνείας είναι ο Άρης Χριστοφέλλης.

 Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η ARTE ATENE.

 Η παράσταση πραγματοποιείται με την Ευλογία και την πολύτιμη στήριξη  Της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, Της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, Της Ενορίας του Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού (Ντουόμο), Της Ενορίας της Ιεράς Καρδίας Του Ιησού (Κωτσέλα).

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ Παναγιώτα Τζάννε και η καλλιτεχνική διευθύντρια Βάρβαρα Δούκα ευχαριστούν από καρδιάς την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, (Παλαιά) και την Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος, για την αμέριστη βοήθειά τους, καθώς και τα επί της “σκαλινάδας” και του παρακείμενου Πλακάδου του Αγίου καταστήματα, για την άψογη συνεργασία τους. “Περιμένουμε τον κόσμο του νησιού μας, να μοιραστούμε μαζί, την μοναδική αυτή εμπειρία της όπερας, που αποτελεί αναπόσπαστο και ζωντανό μέρος της αστικής παράδοσης του τόπου μας.”.

 

Γιατί άλλαξε η τοποθεσία

Σύμφωνα με τους συντελεστές, η τοποθεσία άλλαξε τελευταία στιγμή, αφού το όραμα του σκηνοθέτη και όχι μόνο, ήταν η όπερα να ανεβεί στο φυσικό της χώρο μπροστά από τη μητρόπολη. Ωστόσο υπήρξαν καταστηματάρχες της πλατείας της Μητρόπολης που δεν συναίνεσαν ώστε να απομακρύνουν για δυο ώρες ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα, μόνο με εκβιαστικό τρόπο, όπως κατήγγειλε ο κ. Γάλλιας, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να ανεβάσουν την όπερα στην Σκαλινάδα τ’ Αγίου. 

 

 

 

“Καβαλερία Ρουστικάνα”

 

Στη σιωπή της νύχτας – της πιο βαθιάς νύχτας, εκείνης που έτοιμη είναι με μια ανάσα να ξημερώσει – ένας άντρας υμνεί μια γυναίκα. Την γυναίκα ενός άλλου. Έτσι αρχίζει η ιστορία μας. Την χαραυγή μιας Κυριακής του Πάσχα.

Η φωνή του άντρα, άρωμα νυχτολούλουδου. Μεθυστικού. Ένα παράθυρο ανοίγει. Ένα λευκό χέρι αφήνει να πέσει ένα τριαντάφυλλο. Κόκκινο. Σαν αίμα. Εκείνος το σηκώνει. Τρόπαιο έρωτα απατηλού. Μια άλλη γυναίκα – η δική του γυναίκα – βλέπει. Μάρτυρας γίνεται της προδοσίας του. Μαχαιριά στα σωθικά της. Πόνος βουβός. Και πάλι σιωπή. Την χαραυγή ξυπνά η καμπάνα που σημάνει τον Όρθρο. Τον Αναστάσιμο. Χαράζει. Ο ουρανός ροδοπέταλο. Η μικρή πόλη ξυπνάει. Ξημερώνει. Κυριακή της Ανάστασης. Πάσχα Ιερό.

Οι κάτοικοι της μικρής πολιτείας ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησιάς. Λίγη ώρα μετά, η Αναστάσιμη πομπή. Θυμίαμα και ικεσία. Να ξορκιστούν τα ανθρώπινα. Να σβήσουν των ανθρώπων τα πάθη. Και ο Ύμνος δοξαστικός: Ο Ιησούς δεν είναι νεκρός. Ο Χριστός Ανέστη. Ο Ιησούς ολοζώντανος στρατεύει ανάμεσά μας.

Μετά η πομπή μπαίνει ξανά στην εκκλησιά. Μαζί και όλος ο κόσμος. Μέσα τα Ουράνια Αναστάσιμα. Απ’ έξω, τα γήινα πάθη. Η προδομένη γυναίκα. Την καρδιά της ματώνει η προδοσία. Η ζήλια την τρελαίνει. Το κλάμα της οπλίζει χέρι εκδίκησης. Ο προδομένος – άλλος – άντρας. Μετά την Λειτουργία όλος ο κόσμος γιορτάζει με ένα ποτήρι κρασί. Την Λαμπρή.

Το κακό όμως δεν αργεί. Το φονικό της τιμής θα συντελεστεί. Μάρτυρες όλοι του αρχέγονου δράματος. Δυο άντρες παλεύουν. Η ζωή που συντρίβεται. Το αίμα κυλά.

Μια μάνα σπαράζει. Μια Παναγία με άδεια αγκαλιά. Πιετά. Μια κραυγή. Και μετά σιωπή. Σπαραχτική. Και. Απέραντη.

Αυτή είναι με δυο λόγια η ιστορία μας. Μια ιστορία έρωτα και προδοσίας. Το αίμα που τρελαίνει. Το πάθος. Η απιστία. Η ζήλια. Η εκδίκηση. Το αίμα που χύνεται. Το πένθος. Μια Κυριακή του Πάσχα. Ξημερώματα.

…………………………………………………………………………………..

 Σημείωμα του Πέτρου

Στη “Σκαλινάδα” της Μητρόπολής μας, που είναι μια από τις ωραιότερες γωνιές της πόλης μας έβλεπα πάντα, το ιδανικό σκηνικό για μια από τις ωραιότερες και πιο αγαπημένες όπερες του κόσμου, την “Καβαλερία Ρουστικάνα” του Πιέτρο Μασκάνι, που η ιστορία της διαδραματίζεται έξω από την εκκλησία μιας πόλη της Σικελίας, μια Κυριακή του Πάσχα. Ξημερώματα.

Εκεί, στη “σκαλινάδα”, ονειρευόμουν – από την εφηβεία μου ακόμα – το ανέβασμά της. Για εκεί το σχεδιάζαμε μαζί με τον παιδικό μου φίλο, τον Θοδωρή Βιδινιώτη. Για εκεί την τραγουδούσαμε. Την ζωγραφίζαμε. Και εκεί – τα έφερε τύχη καλή – χάρη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, θα την ανεβάσουμε! Και το ανέβασμα αυτό το αφιερώνω μέσα από τα τρίσβαθα της καρδιάς μου στον Θοδωρή. Στη μνήμη του. Και στη μνήμη όλων των φίλων των πολύτιμων που έφυγαν. Και σε όλους τους φίλους τους πολύτιμους που έμειναν. Και στους άλλους που θα έρθουν.

 

 

Πέτρος Γάλλιας

(Σεπτέμβριος 2023)

 

 

Υ.Γ. Αλλαγή σχεδίου, αλλά χωρίς έκπτωση του ονείρου!

 

Η παράστασή μας τελικά – για λόγους που δεν άπτονται της καλλιτεχνικής δημιουργίας – αντί της “σκαλινάδας” της Μητρόπολής μας, θα πραγματοποιηθεί στην λιγότερο επιβλητική μεν, αλλά επίσης πανέμορφη και συναισθηματικά φορτισμένη για όλους μας,“σκαλινάδα” Του Αγίου μας. Κάτι που δεν γνώριζα βέβαια, όταν έγραφα το κείμενό μου.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!