Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Καλούδης: Καταστροφή για την Κέρκυρα εάν οι ελαιοτριβείς κλείσουν τα ελαιοτριβεία τους

Ο Γιώργος Καλούδης , επικεφαλής της Παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα» προσκληθείς παραβρέθηκε σήμερα στη Γενική Συνέλευση των Ελαιοτριβέων.
Οπως τόνισε, είναι σε απόγνωση οι ελαιοτριβείς και απειλούνται με κλείσιμο αφενός μεν διότι επί 20 χρόνια οι κυβερνήσεις και η Περιφέρεια τους εμπαίζουν και δεν κατασκευάζουν το εργοστάσιο για τη μούργα αφετέρου δε διότι η απρόσιτη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κάνει το άλεσμα των ελιών απαγορευτικό ως ασύμφορο για τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Προειδοποιούν ότι μπορεί να μην αλεστεί ούτε το 50% της φετινής πλούσιας σοδειάς. Σκέπτονται κλείσιμο των ελαιοτριβείων.

Στη παρέμβασή του ο Γιώργος Καλούδης τόνισε:
-ο μνημονιακός νόμος του 2012 που κατάργησε τις ενώσεις συνεταιρισμών αφαίρεσε βήμα οργάνωσης, όπλο διεκδίκησης και βάθρο παρέμβασης για τιμές ελαιολάδου αξιοπρεπείς για τους ελαιοπαραγωγούς.
-Από 4.000.000 (εκατομμύρια) ελαιόδενδρα το 1990 έμειναν 3.500.000 σήμερα.
-Τουλάχιστον για 20 χρόνια ακούμε ότι είναι έτοιμο το εργοστάσιο μούργας και ακόμα τίποτα από κυβέρνηση, βουλευτές, κόμματα κυβερνητικά, Περιφέρεια. Διώκονται αλύπητα ελαιοτριβείς. Όταν θέλει όμως η κυβέρνηση για τα μεγάλα μονοπώλια, έκανε ειδική νομοθεσία και ντροπολογία ένα βράδυ για να ευνοήσει χαριστικά και παράνομα τη Goldman Sachs-IKOS που εκρίζωσε 800 ελαιόδενδρα και έκανε κρανίου τόπο τη Δασιά. Η ΝΔ-κ. Υδραίου θέλει να ξεριζώσει το πράσινο του Άλσους Γαρίτσας και ήταν και υπέρ της τσιμεντοποίησης του Ερημίτη !
-Ανύπαρκτος ο διάδοχος της Ένωσης Συνεταιρισμών Κέρκυρας που περιορίστηκε μόνον στη πόλη και καταχρηστικά και αντισυνταγματικά διαχειρίζεται και ξεπουλά ακίνητη περιουσία που ανήκει σε όλους τους αγρότες του νησιού. Μία γραφειοκρατική ομάδα που δεν έχει κάνει καμια προσπάθεια και καμία παρέμβαση για να συμπαρασταθεί στους χειμαζόμενους αγρότες της Κέρκυρας υπάρχει δε αδιαφάνεια, δεν υπάρχει δημοσιότητα για τα έξοδα και τα έσοδα.. Έκλεισε μέχρι και τα φυτώρια.
-καμμία αγροτική οδοποιία από τον Δήμο Κεντρικ΄ςη Κέρκυρας, όλοι οι δρόμοι έκλεισαν από τους παλιούρους (βάτα) .
-Καμμία βοήθεια από τους βουλευτές και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας που έκλεισε ακόμα και τα σφαγεία , δηλ. μεγάλη ζημιά για τους κτηνοτρόφους της Κέρκυρας που αναγκάζονται να πάνε στην Ηγουμενίτσα για να σφάξουν τα ζώα τους !
-Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό όπως και το νερό και είναι αδιανόητο να έχει εισαχθεί από το 2018 στο χρηματιστήριο ως κερδοσκοπικό εργαλείο των ολιγαρχών σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και των παραγωγικών δυνάμεων. Θα κλείσει και τα ελαιοτριβεία και θα είναι τεράστια η ζημιά των αγροτών και ελαιοπαραγωγών από τη πλούσια φετεινή σοδειά.
-Περιφρονητική η συμπεριφορά του κ. Γκίκα που ήλθε μίλησε και έφυγε χωρίς να ακούσει. Δεν πιστεύει πλέον κανείς ούτε τον κ. Γκίκα ούτε κανένα υπουργό διότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν είναι δυνατόν να κάνουν σε 3-4 μήνες όσα δεν έκαναν σε 3 ½ χρόνια !
– Το πολιτικό κατεστημένο θέλει όμηρους για 20 χρόνια τους ελαιοτριβείς για να τους εκμεταλλεύεται ως ψηφοθηρικό εργαλείο γι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα με τη μούργα.

Διατύπωσε τις εξής προτάσεις –διεκδικήσεις και κάλεσε τους ελαιοτριβείς να τις διεκδικήσουν:
-Το ηλεκτρικό ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό να βγεί άμεσα από το χρηματιστήριο και η τιμή του να έχει οροφή (νταβάνι) τη τιμή του 2020 για να επιζήσουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες και βιοτέχνες.
-Να δοθεί νομοθετική παράταση για έξι μήνες στη λειτουργία των ελαιοτριβείων .
-Το εργοστάσιο επεξεργασίας μούργας να είναι κρατικό ή διαδημοτικό και όχι κερδοσκοπικό σε ολιγάρχη με ανεξέλεκτες τιμές που θα γονατίσει και άλλο την ελαιοπαραγωγή της Κέρκυρας.
-Νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς που θα επιτρέπει δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπροσώπηση των συνεταιρισμών άρα ισχυροποίηση των αγροτών. Συνδιοργάνωση αγώνα και με τους αγροτικούς συλλόγους.Θα είμαστε μαζί τους, μαζί και με τους ελαιοπαραγωγούς –αγρότες!

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!