Καλύτερος ύπνος με σωστή διατροφή
O ύπνος αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους βασικότερους παράγοντες καλής υγείας και ευεξίας.
Η ποιότητά του, καθορίζει την υγεία μας, αφού επηρεάζει κάθε σύστημα του οργανισμού μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Η στέρησή του, συνεπάγεται κόπωση, μειωμένη ενέργεια, έλλειψη συγκέντρωσης και μνήμης, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αυξημένο ρίσκο για καρδιαγγειακές παθήσεις, εξασθένηση του
ανοσοποιητικού συστήματος και πρόωρη γήρανση.
Επίσης , η στέρηση ύπνου, λόγω των ορμονικών αλλαγών που επιφέρει, αυξάνει την όρεξη και διπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Αυτό συμβαίνει γιατί προκαλεί αυξημένη σύνθεση και έκκριση στο αίμα της ορμόνης γκρελίνης η οποία μεταξύ άλλων αυξάνει την όρεξη, ενώ μειώνεται η παραγωγή της λεπτίνης, της ορμόνης που αντίθετα καταστέλλει την όρεξη.
Η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην επίτευξη καλού και ποιοτικού ύπνου.
Τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελούν το ιδανικό διατροφικό μοντέλο για έναν καλό ύπνο, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός με μεγάλες μερίδες.
Μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε τρυπτοφάνη, μελατονίνη,ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο είναι αρκετή για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και να κοιμηθούμε καλύτερα.
Η ορμόνη του ύπνου, η μελατονίνη, παράγεται από την επίφυση, στον εγκέφαλο και ο κύριος ρόλος της είναι στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού. Παίζει δηλαδή σημαντικό ρόλο στο «προγραμματισμό» των κύκλων του ύπνου.
Οι φυσικές πηγές της μελατονίνης, είναι: τα κεράσια, οι πορτοκαλί πιπεριές, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, το κάρδαμο, τα κρεμμύδια, η ντομάτα και η γαλοπούλα.
Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη είναι ιδιαίτερα βοηθητικές, καθώς η τρυπτοφάνη βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης.
Καλές πηγές τρυπτοφάνης αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα προϊόντα σόγιας, τα πολύσπορα και ολικής άλεσης προϊόντα (δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, ρύζι), τα όσπρια, το κρέας, τα θαλασσινά, το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, τα φουντούκια κ.ά.
Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν:
- Οι τροφές πλούσιες σε Ω3: λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, σκουμπρί, ιππόγλωσσα, σαρδέλες), λάδι, λιναρόσπορος, καρύδια.
- Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών
- Το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να είναι 3-4ώρες πριν τον ύπνο ώστε να μην διαταράσσεται η ποιότητα του.
Αντίθετα:
Τα πικάντικα φαγητά που περιέχουν πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία και καούρες στο στομάχι, καταστάσεις που επιδεινώνονται όταν ξαπλώνουμε. Επειδή το πεπτικό σύστημα επιβραδύνει τις λειτουργίες του κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κατανάλωση ενός πικάντικου φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου.
Τέλος, η αποφυγή της υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης (καφές, σοκολάτα, τσάι, κάποια αναψυκτικά τύπου κόλα) καθώς και αλκοόλ πριν τον ύπνο θα συντελέσουν σε καλύτερη ποιότητα ύπνου και ξεκούραση του οργανισμού.
Το αλκοόλ αν και δρα σαν ηρεμιστικό στο νευρικό σύστημα, όταν καταναλώνεται το βράδυ έχει σαν αποτέλεσμα ύπνο κακής ποιότητας.
Εναλλακτικά, συστήνονται χαλαρωτικά αφεψήματα, όπως η λουΐζα, το χαμομήλι και το τίλιο.
*Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12
Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235
*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 13ης-6-2023 της ΚΣ
__________________________________________________________________________Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.
Ακολουθήστε μας στο Google NewsΑκολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook