Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Κατακράτηση υγρών και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η κατακράτηση υγρών είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, η οποία ταλαιπωρεί κατά διαστήματα όλους μας, κυρίως όμως τις περισσότερες γυναίκες, προκαλώντας αύξηση βάρους και ένα δυσάρεστο αίσθημα πρηξίματος. 

Το αίσθημα βάρους στα χέρια, τα πόδια, τις αρθρώσεις, το φούσκωμα και η κόπωση είναι σημεία κατακράτησης του νερού.

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Συχνά η αύξηση βάρους ανέρχεται έως και τα 2-3 κιλά, ανάλογα πάντοτε με τον οργανισμό.

Αιτίες

Σε έναν φυσιολογικό οργανισμό, ο οποίος δεν πάσχει από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια ή αρθρίτιδα,  η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες.

 Μερικοί από αυτούς είναι: το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, οι ορμονικές μεταβολές, η κακή κυκλοφορία του αίματος, η λήψη φαρμάκων, η μειωμένη πρόσληψη νερού και η αυξημένη πρόσληψη αλατιού.

Επίσης, ο ζεστός καιρός, η πολύωρη εργασία, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή είναι συχνές αιτίες κατακράτησης.

Ας δούμε λοιπόν με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας, ώστε να απομακρύνει το περιττό νερό και τις τοξίνες, μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Εκτός από τα φαρμακευτικά διουρητικά τα οποία θα πρέπει να τα πάρουμε μόνο εφόσον μας τα συστήσει ο γιατρός μας, η φύση μας έδωσε ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Τρόφιμα διουρητικά, πλούσια σε κάλιο, διουρητικά βότανα και φυτά, με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

 

Πώς μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με φυσικά διουρητικά

  1. Εμπλουτίζουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο με τροφές πλούσιες σε κάλιο: Το κάλιο είναι μια ουσία που αντισταθμίζει και εξουδετερώνει τις αρνητικές συνέπειες του νατρίου, συστατικό που ευθύνεται για τις κατακρατήσεις υγρών στον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η πατάτα, το ρύζι, το πορτοκάλι, η μπανάνα, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, η ντομάτα και τα όσπρια.

    2. Ενυδατώνουμε συστηματικά το σώμα μας : Πολύ νερό σημαίνει καλύτερες καύσεις, καλύτερη διάθεση, λιγότερο φούσκωμα και φυσικά λιγότερη κατακράτηση. Εάν η κατανάλωση νερού είναι μειωμένη, ο οργανισμός αντιδρά με την κατακράτηση περισσότερου νερού από αυτό που έχει ήδη. Αυξάνουμε λοιπόν την καθημερινή κατανάλωση νερού πίνοντας ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσουμε και συνεχίζοντας κατά τη διάρκεια της μέρας, στοχεύοντας τα οχτώ με δέκα ποτήρια συνολικά. Μπορούμε να αρωματίσουμε το νερό μας, προσθέτοντας μερικές φέτες λεμόνι, λάιμ, ή πορτοκάλι καθώς τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που ανακουφίζει από την κατακράτηση υγρών.

  1.  Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών : Πλούσια σε νερό, με διουρητική δράση. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως από τη μία ενυδατώνουν και από την άλλη βοηθούν στην αποβολή τοξινών. Προτιμάμε: αγγούρι, σπαράγγια, ραπανάκια, μαρούλι, κρεμμύδια, φράουλες , καρπούζι ,σέλινο, μαιντανό.
  1. Άλλα ισχυρά φυσικά διουρητικά είναι: πράσινο τσάι, τσάι πικραλίδας, τσουκνίδα, μηλόξυδο, κάρδαμο,  μαιντανός, χυμός cranberry
  2. Τέλος, αυξάνουμε την φυσική δραστηριότητα, κάτι που θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον μέσω της εφίδρωσης, το σώμα αποβάλει τις τοξίνες του οργανισμού.

 

Τι να αποφύγουμε:

1.Περιορίζουμε το αλάτι: Το αλάτι έχει την ιδιότητα να δεσμεύει το νερό στο σώμα και έτσι  προκαλεί κατακράτηση. Τρόφιμα πλούσια σε αλάτι είναι το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, οι ξηροί καρποί, τα παστά ψάρια, οι κονσέρβες, οι έτοιμες σάλτσες, ακόμα και το ψωμί. Επίσης, τρόφιμα με συντηρητικά, επεξεργασμένα ή συσκευασμένα είναι αρκετά πλούσια σε αλάτι.

2.Αλλάζουμε τον τρόπο που μαγειρεύουμε:  Βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους για να δώσουμε γεύση στα φαγητά μας. Μυρωδικά, μπαχαρικά, λεμόνι, ξύδι, άνηθο, μαϊντανό, ρίγανη και πολλά άλλα, θα κάνουν τα πιάτα μας πεντανόστιμα, χωρίς να επιβαρύνουν το σώμα μας.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!