Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κατατέθηκε ένσταση για το διαγωνισμό της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κέρκυρας

Στη… δίνη των ενστάσεων ξαναμπήκε ο διαγωνισμός δημοπράτησης της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων Κέρκυρας, ο οποίος πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα η ενδιαφερόμενη για το έργο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ προσέφυγε την Παρασκευή 2 Απριλίου  στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Διαφορών ενιστάμενη για τις απαιτήσεις που προβλέπει η προκήρυξη σε ό, τι αφορά την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση (πτυχία και εξειδίκευση) του στελεχιακού δυναμικού, που πρέπει να έχει ο υποψήφιος ανάδοχος του έργου. Ως γνωστό,  η ΤΕΡΓΕΚ είχε καταθέσει ένσταση και στον περυσινό διαγωνισμό, που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας, ο οποίος τελικά και ακυρώθηκε.

Βέβαια τότε η ενιστάμενη εταιρεία είχε επικαλεστεί «φωτογραφικούς όρους» στον διαγωνισμό, που κατά την άποψή της ευνοούσαν συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο για το έργο. Υπενθυμίζουμε ότι τα τροποποιημένα σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό  πρότυπα  τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού (συνεπώς και όροι) έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές ΜΕταφορών ΠΕΡιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της νέας νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων. Πάντως  μέχρι τώρα η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Διαφορών δεν έχει δώσει εντολή για αναστολή της διαδικασίας του διαγωνισμού, ωστόσο έχει περιθώριο να απαντήσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Στο μεταξύ ο διαγωνισμός, που έχει ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 10η Μαΐου 2021 και αποσφράγισή τους στις 17 Μαΐου 2021, είναι σε εξέλιξη. 

Το ιστορικό του διαγωνισμού

 Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας, τον περασμένο Μάιο, λίγο μετά την ψήφιση του Νόμου σύστασης των Διαβαθμιδικών Περιφερειακών ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου, είχε προκηρύξει το έργο της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας της Κέρκυρας. Για το έργο είχαν ενδιαφερθεί πέντε εταιρείες  ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΘΑΛΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και WATT. Ωστόσο η ΤΕΝΕΡΓ (ενεργειακός βραχίονας της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) προσέφυγε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ενιστάμενη για ορισμένους όρους του διαγωνισμού, που είχε χαρακτηρίσει «φωτογραφικούς». Η ένσταση της εταιρείας έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να τροποποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης. Μετά την εξέλιξη αυτή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλαβε την απόφαση να συνταχθούν πρότυπα τεύχη δημοπράτησης από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). Στο μεταξύ είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του ο νέος Διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο οποίος και ανέλαβε ως αναθέτουσα αρχή την επαναδημοπράτηση του έργου. Μεσολάβησε ένα διάστημα καθυστερήσεων εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και τον ΦΟΔΣΑ, οι οποίες με την αυγή της νέας χρονιάς εξομαλύνθηκαν με αποτέλεσμα στις 19 Μαρτίου 2021 να δημοσιευτεί η προκήρυξη του έργου, μέσω του ΕΣΗΔΗΣ(Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων),  που όπως προαναφέρουμε είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Φυσικό αντικείμενο του έργου

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 35.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, με χωριστή συλλογή των οργανικών απόβλητων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας), καθώς και άλλων οργανικών απόβλητων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος, δυναμικότητας 12.500 τόννων ετησίως.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:

— μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων Α.Σ.Α.,

— μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών,

— μονάδα μηχανικής επεξεργασίας των Α.Σ.Α., με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και τον διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίησή του,

— μονάδα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των Α.Σ.Α. και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης,

— μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου (συμπαραγωγή ηλεκτρικής – θερμικής ενέργειας),

— μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος,

— μονάδα εξευγενισμού – ραφιναρίας του κομποστοποιημένου, ώστε να παραχθεί χώνεμα τύπου Α και compost συγκεκριμένων προδιαγραφών,

— μονάδα ωρίμασης κομπόστ τύπου Α και κομπόστ προδιαλεγμένου οργανικού,

— μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας, για την επεξεργασία των παραγόμενων αερίων ρύπων και υγρών απόβλητων.

Επίσης, περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.

Στόχος της εγκατάστασης είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά, καθώς και κομπόστ του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα Α.Σ.Α. μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγμένο όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση, με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίηση τού βιοαερίου αυτού με παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, και διάθεση τής ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε..

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής, για έξι (6) έτη.

Χρηματοδότηση:

Η Εκτιμώμενη  αξία του έργου ανέρχεται σε  33.963.294,14 € χωρίς Φ.Π.Α. 24%, πλέον δικαιώματος προαίρεσης ποσού 10.011.681,24 € χωρίς Φ.Π.Α. 24%. Συνολικής εκτιμώμενης αξίας (με το δικαίωμα προαίρεσης) 43.974.975,38 € χωρίς Φ.Π.Α. 24%. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και αποτελεί υποέργο της Πράξης «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας» – Κωδικός Πράξης»  και ως εκ τούτου η θετική γνώμη από την ΕΥΔ ΕΠ ΥΜΠΕΡΑΑ ή η τεκμαιρόμενη θετική γνώμη για τη διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης αποτελούσε  όρο για τη χρηματοδότηση της πράξης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 80%, από Ιδίους Πόρους και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (κωδικός της Σ.Α. της πράξης είναι 2019ΣΕ27510088 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας). 

Αναλυτικότερα:  

Κατασκευή Έργου (ΜΕΡΟΣ 1):

23.177.589,55 € χρηματοδότηση από Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020Ø774.023,35 € χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του ΦΟ.Δ.Σ.Α. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Α.Ε.Ø

 Κανονική 6ετής Λειτουργία του έργου (ΜΕΡΟΣ 2)

12.414.484,74 € με ΦΠΑ χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% από ίδιους πόρους τουØΦΟ.Δ.Σ.Α. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Α.Ε. Η κανονική λειτουργία του έργου ξεκινά μετά το πέρας των κατασκευαστικών εργασιών και της δοκιμαστικής λειτουργίας.

 Δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 6 έτη λειτουργίας του έργου

·  12.414.484,74 € με ΦΠΑ χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% από ίδιους πόρους τουØ ΦΟ.Δ.Σ.Α. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Α.Ε. Η Προαίρεση μπορεί να ασκηθεί το αργότερο μέχρι το πέρας της Κανονικής Λειτουργίας του έργου

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!