Quantcast
ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Κερκυραίων Ιστορία: Ξενοφών Στρατηγός (Βασίλειος Σ. Κακαβάκης*)

Επιμέλεια: Βασίλειος Σ. Κακαβάκης 
 
     Ο Ξενοφών Στρατηγός γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 7 Ιουλίου 1869. Σπούδασε στην Σχολή Ευελπίδων και το 1890 αποφοίτησε με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Μηχανικού. Επτά χρόνια αργότερα, ο Στρατηγός έλαβε μέρος στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο (1897), ως επιτελικός αξιωματικός του Αρχηγείου Στρατού της Θεσσαλίας. Μετά την λήξη του πολέμου, κατά τα έτη 1899 – 1903 μετέβη στο Βερολίνο όπου φοίτησε στην Ακαδημία Πολέμου. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους (1912 – 1913) ως αξιωματικός του επιτελείου του Αρχιστρατήγου. Κατά την λήξη του πολέμου, προήχθει σε Αντισυνταγματάρχη και μετατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού λαμβάνοντας την θέση του Διευθυντή του Επιτελείου. Κατά τα έτη 1917 – 1920 ο Στρατηγός ήταν εκτός στρατεύματος, αφού είχε καταδικαστεί, φυλακιστεί και είχε χαρακτηριστεί ως Κωσταντινικός. Το 1920, ο Ξενοφών Στρατηγός, αποφυλακίστηκε και εξελέγη Βουλευτής Κέρκυρας με την τότε ενωμένη αντιπολίτευση. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα παραιτήθηκε, διότι ανακλήθηκε στο Γενικό Επιτελείο με τον βαθμό του Υποστρατήγου και διετέλεσε Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Εν συνεχεία, το καλοκαίρι του 1921, υπηρέτησε ως σύνδεσμος του Αντιστρατήγου και του Γενικού Επιτελείου στις πολεμικές επιχειρήσεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας αλλά κάποιους μήνες αργότερα, αποστρατεύθηκε λόγω διαφωνιών και χρημάτισε Υπουργός Συγκοινωνιών στις κυβερνήσεις του Δημητρίου Γούναρη και του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. Ύστερα από το στρατιωτικό κίνημα του Υποστρατήγου Θεοδώρου Πάγκαλου, ο Ξενοφών Στρατηγός στις 15 Νοεμβρίου 1922 φυλακίστηκε με απόφαση της τότε κυβερνήσεως σε ισόβια δεσμά. Δύο έτη αργότερα η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου παραχώρησε αμνηστία στον Στρατηγό και τότε μετέβη στην Ελβετία, επειδή ασθένησε από φυματίωση σπάνιας μορφής ώστε να θεραπευθεί. Ο Ξενοφών Στρατηγός απεβίωσε στις 11 Μαρτίου 1927 στην Ελβετία. Είχε δημοσιεύσει στρατιωτικές πραγματείες και άρθρα στο περιοδικό Στρατιωτική Βιβλιοθήκη. Τέλος, είχε μεταφράσει από τα γερμανικά την Τακτική του Μπάλκ και το 1925 εξέδωσε το έργο ” Η Ελλάς εν Μικρά Ασία “.
 
 
Πηγες: Λουκιανού Ζαμίτ, << Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου – 19ου αιώνα >>, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών 2012, Σαν Σήμερα (https://www.sansimera.gr/biographies/1863)
 

*Είναι υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Κερκυραίων Ιστορία»

**Αρθρογράφος στην εφημερίδα «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ», κάθε Τετάρτη

 
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!