Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑΧωρίς κατηγορία

ΚΕΡΚΥΡΑ: Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  22/9, Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, όπου αποφασίστηκε το παρακάτω Πρόγραμμα Δράσης, για το επόμενο διάστημα:

  • Σε συνέχεια των δράσεων ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων μαθητών κι εκπαιδευτικών και την εφαρμογή του νόμου 4823/21, η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ προχωράει και σε κήρυξη Απεργίας-Αποχής ενάντια στις Υπουργικές Αποφάσεις για τους Μέντορες και τους Συντονιστές, για την κάλυψη όλων συναδέλφων. Θα ακολουθήσει ειδική ανακοίνωση και αναλυτικές οδηγίες. Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να ακολουθήσουν τις αποφάσεις του σωματείου – κανένας μέντορας/συντονιστής, καμία συμμετοχή στις διαδικασίες που προβλέπουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Κάλεσμα προς την ΟΛΜΕ να κάνει το ίδιο, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. της ΔΟΕ. Συνεχίζουμε με στόχο την ανατροπή όλου τους θεσμικού πλαισίου αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης.
  • Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του δυσβάσταχτου κόστους διαβίωσης των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα του ζητήματος των αυξήσεων στους μισθούς, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά σωματεία, σύσκεψη ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ – Σωματείων, για το σκοπό αυτό μέσα στον Οκτώβρη.
  • Προχωράμε σε πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις για όλα τα ζητήματα του κλάδου το πρώτο 10ημερο του Οκτώβρη
  • Συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία στις 9 Νοέμβρη. Το Δ.Σ. να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την επιτυχία της, όπως ανακοίνωση, πανό, περιοδείες κ.α.
  • Σύσκεψη της ΕΛΜΕ με αναπληρωτές και νεοδιόριστους συναδέλφους
  • Αίτημα προς το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων ΕΛΜΕ και Γενικής Συνέλευσης Προέδρων ΟΛΜΕ, πριν τις 22 Οκτώβρη. Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θα προχωρήσει σε νέα Γ.Σ. της ΕΛΜΕ μέσα στον Οκτώβρη.
  • Μπροστά στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των ταξικών φραγμών και της κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, μέσω της υλοποίησης των νόμων 4692/21 και 4823/21, καλούμε τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αποφασίσουν άμεσα την κήρυξη απεργίας – αποχής από το σύνολο των διατάξεων που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση το σωματείο θα δει πως θα συμβάλει στην συνέχιση του αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση.

Το κείμενο της απόφασης

Καμία αναμονή! Με το σωματείο μας από την πρώτη μέρα παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας

Φωνάζουμε ένα μεγάλο φτάνει πια!

  • Στις συνθήκες εξαθλίωσης που ζει ένα σημαντικό κομμάτι του κλάδου. Χιλιάδες είναι νεοδιορισμένοι συνάδελφοί και αναπληρωτές που παλεύουν να επιβιώσουν με μισθό από 737 ευρώ έως 1000 ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας του καθενός. Μένουμε σε πανάκριβα ακατάλληλα δωμάτια, μετακινούμαστε δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά από και προς το σχολείο, ζούμε μακριά από τις οικογένειές μας συντηρώντας δύο σπίτια.

Για το σύνολο του κλάδου ανεξάρτητα από τα έτη υπηρεσίας το κόστος διαβίωσης έχει ανέβει κατακόρυφα, είναι μη διαχειρίσιμο. Κυριολεκτικά το μηνιάτικο φεύγει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο. Η απάντηση της Κυβέρνησης από το στόμα του Πρωθυπουργού στην ομιλία του στη ΔΕΘ είναι πραγματικά εξοργιστική. Μετά από 12 χρόνια μισθολογικής καθήλωσης, ένα μισθολογικό κλιμάκιο κλεμμένο, πραγματικό πληθωρισμό να τρέχει πάνω από 25% το μόνο που είχε να πει είναι το εξής: «Από 1/1/2024 θα εξετάσουμε τα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων κυρίως για τους χαμηλόμισθους και αυτούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης». Δηλαδή μετά από ενάμιση χρόνο θα δούμε τι θα κάνουμε. Είναι πραγματικά ξεδιάντροποι.

  • Στα παλιά, ασυντήρητα, επικίνδυνα, κτίρια μέσα στα οποία κάνουμε μάθημα και τη ανεπαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους. Δεν ανεχόμαστε το 2022 να έχουμε σχολεία ετοιμόρροπα, τάξεις σε κοντέινερ, κτίρια της δεκαετίας του 50 και του 60 χωρίς στοιχειώδεις υποδομές (εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων κλπ), μαθητές νηπιαγωγείων να προαυλίζονται μαζί με μαθητές λυκείου. Δεν μπορεί η φωτοτυπία, το πετρέλαιο θέρμανσης, η καθαριότητα των χώρων να μπαίνουν στη μέγγενη των περικοπών του 10% που επιβάλλει η κυβέρνηση στους δήμους. Ταυτόχρονα οι γονείς να καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε συνθήκες γενικευμένης φτώχειας.
  • Σε ένα σχολείο που γίνεται ολοένα και πιο κατηγοριοποιημένο με βάση την οικονομική – κοινωνική προέλευση των μαθητών, που υψώνει όλο και μεγαλύτερα εμπόδια για την πλειοψηφία των παιδιών. Ένα σχολείο ανταγωνιστικό που μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο, αποστεωμένο και αποκρουστικό πολλές φορές για τους μαθητές πολύ μακριά από τις μορφωτικές τους ανάγκες. Σχολεία στην Κέρκυρα, με δεκάδες κενά, τόσο στη Γενική Εκπαίδευση, όσο και στην Ειδική Αγωγή (όπως π.χ. στην Παράλληλη Στήριξη).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Έχουμε πλούσια πείρα! Όλη αυτή η πολιτική συζήτηση που διεξάγεται, τα σενάρια της κυβερνητικής εναλλαγής που επεξεργάζονται είναι μακριά και έξω από τις ανάγκες μας. Μέσα από τα σωματεία μας και τη δράση μας φέρνουμε στο επίκεντρο τα δίκαια αιτήματα μας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Παίρνουμε θάρρος και παράδειγμα από τις δεκάδες εστίες αντίστασης και αγώνα που έχουν ξεσπάσει σε COSCO, ΛΑΡΚΟ, Λιπάσματα και Πετρέλαια Καβάλας, EFOOD, ΟΑΣΘ, στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ», από τις καθαρίστριες του Κορυδαλλού.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ την πάλη μας και προετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση στις 9 Νοέμβρη. Δε δίνουμε άλλο χρόνο στη Κυβέρνηση να τσαλαπατήσει κι άλλα δικαιώματά μας. Δε περιμένουμε κανένα σωτήρα, κανένα Μεσσία που “με ένα άρθρο κι ένα νόμο” θα μας πάει στη Γη της Επαγγελίας.

Για τη στήριξη της διαβίωσης των εκπαιδευτικών και τη λειτουργία των σχολείων απαιτούμε:

  • Αύξηση μισθού κατά 20% στο εισαγωγικό κλιμάκιο και αντίστοιχα σε όλα υπόλοιπα. Καταβολή 13ου και 14ου μισθού και αφορολόγητο στα 12.000. Επιστροφή του «κλεμμένου» ΜΚ από την προηγούμενη κυβέρνηση.
  • Κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα
  • Χιλιάδες μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.
  • Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.
  • Επιδότηση ενοικίου στα 300€ το μήνα. Αξιοποίηση διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων.
  • Δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών.
  • Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για ανάγκες της υπηρεσίας. Αποζημίωση για όλους τους συναδέλφους που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις από το σπίτι στο σχολείο.
  • Υπηρέτηση για ένα έτος της οργανικής για τους νεοδιόριστους. Δικαίωμα απόσπασης.
  • Δικαίωμα συνυπηρέτησης στον ίδιο νομό για όλα τα ζευγάρια εκπαιδευτικών, δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά των συναδέλφων.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την πανδημία που είναι ακόμα εδώ (μαζικά δωρεάν τεστ, μέσα ατομική προστασίας, άδειες ασθενείας κ.α.). Όχι στο άθλιο αφήγημα της ατομικής ευθύνης.

Τώρα είναι ώρα τα σωματεία, οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους γονείς, να διεκδικήσουμε, αποφασιστικά και δυναμικά, συγκεκριμένα μέτρα, πριν το άνοιγμα των σχολείων, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

  • Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό με βάση τις διευρυμένες μαθησιακές ανάγκες σε όλες τις ειδικότητες, σε τμήματα ΖΕΠ, στην παράλληλη στήριξη. Όχι στον απαράδεκτο αντιπαιδαγωγικό διαχωρισμό σε βασικές και δευτερεύουσες, Να λειτουργήσουν παντού όλα τα τμήματα ένταξης και να ιδρυθούν όλα όσα χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών. Να εξασφαλιστούν σε όλα τα σχολεία οι αναγκαίες ώρες για ενισχυτική διδασκαλία.
  • Απαιτούμε 15 μαθητές ανά τμήμα για υγειονομικούς και κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους. Με βάση αυτό να καθοριστεί η συγκρότηση των τμημάτων και οι προσλήψεις. Να καταργηθεί το απαράδεκτο όριο για 25 μαθητές στις τάξεις. Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα για «σπάσιμο» τμημάτων.
  • Σε κάθε διεύθυνση εκπαίδευσης, να υπολογιστούν επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών (πλήρους ωραρίου και όχι τρίμηνα) για την κάλυψη των έκτακτων κενών που θα προκύψουν από συναδέλφους που θα νοσήσουν από Covid -19, ώστε να μην επαναληφθεί το μπάχαλο της περσινής χρονιάς.
  • Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, πλήρους ωραρίου, για την κάλυψη των αναγκών. Επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, διαγραφές χρεών προς τις ΔΕΚΟ, αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σχολικό γεύμα και πρόγευμα για όλα τα παιδιά. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη.

Αντιστεκόμαστε στο κατηγοριοποιημένο σχολείο των ταξικών φραγμών και της ημιμάθειας

  • Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 4692/2020 και 4823/2021 που κατηγοριοποιούν τα σχολεία μας με βάση την κοινωνική προέλευση των μαθητών, υποβαθμίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, υψώνουν ακόμα μεγαλύτερα τείχη στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
  • Δε συμμετέχουμε στις διαδικασίες της αξιολόγησης, καθορισμός στόχων, σχεδίων δράσης, ορισμός μεντόρων, συντονιστών και ομίλων. Επιτέλους οι ομοσπονδίες να αντιστοιχηθούν με τη θέληση της πλειοψηφίας του κλάδου και να επαναπροκυρήξουν απεργία-αποχή βάζοντας φρένο και στην ατομική αξιολόγηση που έρχεται.
  • Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και των εξετάσεων τύπου PISA που μετατρέπει την εκπαιδευτική διαδικασία σε μία τυποποιημένη προετοιμασία των μαθητών, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες και τις μορφωτικές ανάγκες του κάθε μαθητή, αποπροσανολίζοντάς την από το μαθησιακό αποτέλεσμα.
  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που άφησε χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ και απαξίωσε δεκάδες τμήματα σε όλη τη χώρα.
  • Λέμε όχι στην πρόωρη αποσχολειοποιήση και την ένταξη των μαθητών στην Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης που δίνονται βορά στην εργοδοσία από τα 15 τους χρόνια.
  • Αντιστεκόμαστε στο προσανατολισμό του σχολείου στη επιφανειακή γνώση, την ημιμάθεια, την αποθέωση των δεξιοτήτων που ενισχύεται με τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Διεκδικούμε το σχολείο που αντιστοιχεί στις ανάγκες της εποχής!

Διεκδικούμε ένα σχολείο που να αντιστοιχεί στις ανάγκες 21ο αιώνα, προσανατολισμένο στην ολόπλευρη μορφωτική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών. Να τους βοηθάει να αναπτύξουν κριτική ικανότητα, να συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να εξηγούν τη φυσική και την κοινωνική πραγματικότητα. Να έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις εργαστήρια βιβλιοθήκες γυμναστήρια αθλητικούς χώρους χώρος πολιτισμού. Σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα βιβλία, εποπτικά μέσα που θα βοηθούν εκπαιδευτική διαδικασία σε αυτή την κατεύθυνση. Εκπαιδευτικούς που θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς μαζί με τις οικογένειές τους, να έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης επιστημονικής, πολιτιστικής, κοινωνικής έτσι ώστε να εμπνέουν τους μαθητές, να αποτελούν οι ίδιοι το παράδειγμα για το πώς η γνώση συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου. Σε αυτό το σχολείο κριτήριο για το ποιος μαθητής θα σπουδάσει δεν μπορεί να αποτελεί η οικονομική κατάσταση της οικογένειας του, αλλά η θέληση και η κλήση του κάθε μαθητή.

 Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απευθυνθούν στο σωματείο για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

  • Ήδη έχουμε προχωρήσει σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, στη ΔΔΕ Κέρκυρας, στην ΠΔΕ Ιονίων Νήσων, κάναμε παρεμβάσεις σε Δήμους και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για όλα τα παραπάνω προβλήματα, αποδίδοντας στον κάθε φορέα τις ευθύνες τους και μεταφέροντας τα αιτήματά μας.
  • Πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τους γονείς και το ΣΕΠΕ, για τις μεταφορές των μαθητών που βρίσκονται σε αδιέξοδο κι έχουν αφήσει εκατοντάδες μαθητές μακριά από το σχολείο.

 

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

 

  • Σε κάθε περιοχή διαμορφώνουμε δίκτυο αλληλεγγύης και υποστήριξης των συναδέλφων. Δρούμε συλλογικά «ένας για όλους και όλοι για έναν», με βάση και την απότομη όξυνση των προβλημάτων, εξαιτίας της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας κλπ.
  • Πραγματοποίηση νέων Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ και Γενικής Συνέλευσης Προέδρων μέσα στον Οκτώβρη για την οργάνωση των αγώνων μας.
  • Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη όλων των παραπάνω ζητημάτων, ιδιαίτερα του ζητήματος των αυξήσεων στους μισθούς, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά σωματεία, σύσκεψη ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ – Σωματείων, για το σκοπό αυτό μέσα στον Οκτώβρη.
  • Σύσκεψη της ΕΛΜΕ με αναπληρωτές-νεοδιόριστους
  • Προχωράμε σε πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις για όλα τα ζητήματα του κλάδου το πρώτο 10ημερο του Οκτώβρη
  • Συμμετέχουμε στη Γενική Απεργία 9 Νοεμβρίου ενάντια στην ακρίβεια και για αυξήσεις στους μισθούς. Παίρνουμε όλα τα μέτρα για την επιτυχία της (περιοδείες, πανό, συνεντεύξεις τύπου κλπ).
  • Καλύπτουμε όλους τους συναδέλφους που ορίστηκαν χωρίς τη θέληση τους μέντορες ή ενδοασχολικούς συντονιστές κηρύσσοντας Απεργία – Αποχή από τις αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις στη βάση της απόφασης που έχει πάρει ήδη το Δ.Σ. της ΔΟΕ. Επιτέλους η ΟΛΜΕ να βγάλει αντίστοιχη απόφαση.
  • Μπροστά στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των ταξικών φραγμών και της κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, μέσω της υλοποίησης των νόμων 4692/21 και 4823/21, καλούμε τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αποφασίσουν άμεσα την κήρυξη απεργίας – αποχής από το σύνολο των διατάξεων που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση το σωματείο θα δει πως θα συμβάλει στην συνέχιση του αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση.

Τα Δ.Σ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αναλάβουν άμεσα την ευθύνη για την οργάνωση των διεκδικήσεων του κλάδου. Να προχωρήσουν σε άμεσο αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Να συντονίσουν τη δράση με τους γονείς για τα ζητήματα της λειτουργίας των σχολείων.

Δε μένουμε θεατές! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!