Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ: Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ για την ημέρα Εθνικής Αντίστασης

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Εκκίνηση” για την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης:

Η ημέρα πανελλαδικού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης καθιερώθηκε το 1982 (νόμος 1582/82) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου (ημερομηνία της
ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942), για να τιμηθεί η αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατοχικών δυνάμεων (Γερμανικών, Ιταλικών και Βουλγαρικών)
την περίοδο 1941-1944. Η εποποιία της Αντίστασης του Ελληνικού Λαού απέναντι στις δυνάμεις του άξονα, αποτελεί κορυφαίο κεφάλαιο στην ιστορία των αγώνων του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η ίδρυση του ΕΑΜ στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 και η ίδρυση του στρατιωτικού του σκέλους, του ΕΛΑΣ, στις 16 Φεβρουαρίου 1942, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, αποτέλεσαν τα σημαντικότερα ορόσημα για την οργάνωση της Αντίστασης κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Προσωπικότητες όπως ο Θανάσης Κλάρας (Άρης Βελουχιώτης), ο Στέφανος Σαράφης και ο Ανδρέας Τζήμας (Βασίλης Σαμαρινιώτης) έχουν χαραχθεί στην ιστορική μνήμη ως ήρωες του αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες συμμετείχαν κατά χιλιάδες στον αγώνα και πολέμησαν τόσο στα βουνά όσο και στις πόλεις για μια ελεύθερη Ελλάδα. Το εμφυλιακό και μετεμφυλιακό κράτος αντάμειψε πλήθος αριστερούς και δημοκράτες αγωνιστές με διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις, ενώ ξέπλυνε και επιβράβευσε τους περισσότερους δοσίλογους. Έπρεπε να περάσουν περίπου 40 χρόνια για να μπορέσει η πολιτεία να αναγνωρίσει την Εθνική Αντίσταση και τους
αγωνιστές της.
Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ τιμά όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους για να απελευθερωθεί η χώρα από τους κατακτητές. Ο αγώνας κατά του φασισμού συνεχίζεται.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!