Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ: “ΣΦΗΝΑ” στα προβλήματα του τόπου μπαίνουν πολίτες

Σε μια κατεύθυνση έμπρακτης παρέμβασης και με διαδικασίες λαϊκής αυτοοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22/10, στην αίθουσα γνωστού βιβλιοπωλείου του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας, μια ευρεία σύσκεψη – συζήτηση δεκάδων πολιτών με βασικό αντικείμενο τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα του τόπου μας.

Την πρωτοβουλία για την σύσκεψη είχε ο Μάριος Άνθης και ομάδα πρωτοβουλίας συμπολιτών. Στην σύσκεψη τέθηκε και συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση του τόπου μας και εκφράστηκε η γενική εκτίμηση ότι τα παλιά μεγάλα γνωστά προβλήματα παραμένουν άλυτα με τρόπο κοινωνικά και πολιτικά προκλητικό, ενώ νέα προβλήματα εμφανίζονται και συσσωρεύονται.

Σύμφωνα με τους πολίτες “Η Κέρκυρα, ο πανέμορφος τόπος μας, παραμένει σε μια κατάσταση παρακμιακής στασιμότητας και η ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά χειροτερεύει. Η αρνητική αυτή πραγματικότητα, την οποία ομάδες εξουσίας προσπαθούν να “ωραιοποιήσουν” με κάθε δυνατό μέσο καθώς μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών, αποτελεί αντικειμενική διαπίστωση μεγάλου τμήματος των πολιτών, που επιθυμούν και διεκδικούν μια καλύτερη πορεία στην πράξη και όχι στα λόγια για την ιστορική Κέρκυρα. Οι συμπολίτες που συμμετείχαν στην σύσκεψη εκτίμησαν ότι η απραξία και η παθητικότητα δεν μπορεί να αποτελεί στάση και ότι απαιτούνται ενεργητικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης από μέρους της κοινωνίας, πρωτίστως από μέρους της λαϊκής βάσης του τόπου. Έτσι, ομόφωνα αποφασίστηκε η ίδρυση κίνησης – παρέμβασης πολιτών με τον συμβολικό τίτλο “ΣΦΗΝΑ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ” με στόχο να ασχοληθεί συστηματικά και συγκροτημένα με τα σημαντικά προβλήματα του τόπου, με δράσεις, θέσεις και προτάσεις.

Η πρώτη σύσκεψη της ΣΦΗΝΑΣ αποτελεί την αφετηρία, την έναρξη μιας διαδικασίας αυτοοργάνωσης της λαικής βάσης που θα αρχίσει να εξελίσσεται την επόμενη περίοδο και απευθύνεται κάλεσμα για συμμετοχή των ενεργών πολιτών. Κοινή ήταν η άποψη των πολιτών που συμμετείχαν σε αυτή την πρώτη σύσκεψη ότι μοναδικός μας “εχθρός” είναι τα προβλήματα της Κέρκυρας και βασικός μας σκοπός η διεκδίκηση λύσεων σε αυτά. Τέλος, η σύσκεψη διαμόρφωσε την ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της ΣΦΗΝΑΣ που δίνει το στίγμα και το περίγραμμα της”.

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ – “ΣΦΗΝΑ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ”

Οι κερκυραίες – κερκυραίοι, όλοι οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι επισκέπτες του, παρακολουθούν με ανάμεικτα αισθήματα έκπληξης, λύπης, αγανάκτισης και οργής τον τόπο μας, την πανέμορφη – ιστορική Κέρκυρα να βουλιάζει, χρόνο με το χρόνο και βαθύτερα, στα βαλτώδη νερά της στασιμότητας και της εγκατάλειψης.Η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του νησιού έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί και η αναβλητικότητα έχει γίνει μόνιμο καθεστώς. Οι εξαγγελίες παραμένουν – κατά βάση – εξαγγελίες και η πραγματικότητα διαψεύδει τα λόγια, τις υποσχέσεις, τις κατα καιρούς μεγαλοστομίες.
Ο συνδυασμός μιας κρατικής πολιτικής που θέλει την αυτοδιοίκηση ολοένα και λιγότερο αυτοδιοίκηση και πολύ περισσότερο κρατικό – κυβερνητικό συμπλήρωμα δεδομένων πολιτικών – και της προθυμίας τοπικών πολιτικών εκπροσώπων και πολιτικών δυνάμεων να υπηρετήσουν πιστά αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, έχει δημιουργήσει αυτή την πραγματικότητα της παρατεταμένης αδράνειας, σε βάρος των συμφερόντων και των προοπτικών της Κέρκυρας και του κερκυραϊκού λαού.
Η κερκυραϊκή ταυτότητα με όλα τα στοιχεία της, το εκπληκτικό περιβάλλον, τα ιστορικά μνημεία, τις ιστορικές γειτονιές και τα ιστορικά χωριά, τον ντόπιο παραδοσιακό πολιτισμό σε συσχέτιση και αλληλεπίδραση με τα σύγχρονα ρεύματα, την ανοιχτή δημοκρατική και εξωστρεφή κουλτούρα, την πνευματική – μορφωτική εξέλιξη, την ντόπια παραγωγή προϊόντων και αγαθών και άλλα πολλά, όλα αυτά που έκαναν την Κέρκυρα ξακουστή και αγαπητή, συμπιέζονται και συνθλίβονται στην μέγγενη ενός χαοτικού κερδοσκοπικού μοντέλου που κυριαρχεί άτυπα και ανομολόγητα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.
Αυτοί που υπηρετούν ένα τέτοιο μοντέλο, τροφοδοτώντας τις πολιτικές τους καριέρες και διαδρομές από αυτό και μέσα σε αυτό, φέρουν την κύρια πολιτική ευθύνη της σημερινής ξεκάθαρης κρίσης και παρακμής του μοντέλου που υπηρετούν.
Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο των γενικότερων πολιτικών και των τοπικών συνθηκών, το βιοτικό επίπεδο και η ποιότητα ζωής του κερκυραϊκού λαού χειροτερεύει σταδιακά και μεθοδικά. Ο εργαζόμενος κόσμος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συγκροτούν την κοινωνική πλειοψηφία πλήττονται αποφασιστικά, ο πρωτογενής τομέας έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, ενω η τουριστική περίοδος, όσο ευνοϊκή και αν είναι, δεν έχει την ικανότητα να υπερβεί την δύσκολη πραγματικότητα, ούτε να θεραπεύσει “πάσα νόσο”.
Πραγματικοί και μεγάλοι κερδισμένοι σε αυτές τις συνθήκες ακραίου οικονομισμού και νεοφιλευθερισμού είναι σχεδόν αποκλειστικά τα μεγάλα συμφέροντα, κερδοσκόποι και “επενδυτές” κάθε είδους και πιθανής εθνικότητας που αντιλαμβάνονται την Κέρκυρα σαν Ελντοράντο, σαν τόπο εύκολης και μεγάλης κερδοφορίας.
Στο πρόσφατο παρελθόν και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις των νέων αρχών σε Δήμους και Περιφέρεια που πυροδότησαν ανάλογες προσδοκίες, η πραγματικότητα εξελίσσεται εξοργιστικά απογοητευτική, με απογοητευμένους πρωτίστως όσους επένδυσαν ελπίδες στις σημερινές αυτοδιοικητικές αρχές. Όλα τα μεγάλα διαχρονικά και συσσωρευμένα προβλήματα, από την διαχείριση των απορριμμάτων, το εργοστάσιο, την ανακύκλωση, την ύδρευση, την οδοποιία, τους χώρους στάθμευσης, τον ηλεκτροφωτισμό, τις αθλητικές υποδομές και άλλες υποδομές που κατέρρευσαν στις πρόσφατες κακοκαιρίες κλπ – όλα εξαγγέλονται για να εισέλθουν κατά βάση στο γνωστό καθεστώς του μεγάλου χρονικού ορίζοντα και της αναβολής. Μια πολιτική που προσπαθεί μεθοδικά να προσαρμόσει τις κοινωνικές ανάγκες, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά έργα και τις κοινωνικές υποδομές στα μοντέλα των ιδιωτικών συμφερόντων και της ιδιωτικής κερδοφορίας, είναι η κυρίαρχη πολιτική σήμερα, μια πολιτική που εμείς δεν διακρίνουμε ότι αμφισβητείται επαρκώς, συγκροτημένα και δυναμικά, όσο είναι πλέον σήμερα απόλυτα αναγκαίο, ούτε στον κοινωνικό χώρο – ούτε στα λεγόμενα θεσμικά όργανα.
Η σημερινή κατάσταση πρέπει να αλλάξει ριζικά, οι κοινωνικές και πολιτικές δυναμικές πρέπει να αναδιαταχθούν ριζικά, και αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια. Πρέπει να αγωνιστούμε, να δράσουμε συλλογικά, να πιέσουμε και να διεκδικήσουμε, να εκφράσουμε την κοινωνική αγωνία και προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον στο ιστορικό νησί. Η πρωτοβουλία, είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να περάσει στα χέρια και στο έδαφος της λαϊκής βάσης.
Να διακηρύξουμε αποφασιστικά ότι τα φρούρια της Κέρκυρας και όλα τα ιστορικά της μνημεία είναι αδιαπραγμάτευτη δημόσια περιουσία και ιστορική κληρονομιά του κερκυραϊκού λαού και όχι εμπορεύσιμα είδη.
Να διακηρύξουμε ότι τα εδάφη του τόπου μας και το περιβάλλον του δεν μπορούν πλέον να καταστρέφονται σε κερδοσκοπικά επιχειρηματικά πλάνα, η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη. Το Βίδο, το Λαζαρέτο, το Μον Ρεπό, ο Ερημίτης, οι λιμνοθάλασσες μας, τα λιμάνια μας και ένας μακρύς κατάλογος που συνεχίζεται, δεν είναι για ξεπούλημα, η Κέρκυρα δεν πωλείται. Η αξιοπρέπεια και το φιλότιμο πρέπει να επιστρέψουν, οι δυνάμεις και οι πολιτικές του ξεπουλήματος να ηττηθούν. Η εξαγωγή των σκουπιδιών μας εκτός Κέρκυρας, με τεράστιο κόστος δημοσίου χρήματος, αποτελεί ντροπή και διασυρμό των τοπικών ομάδων εξουσίας, απόδειξη της ανικανότητας τους και όχι αιτία πανηγυρισμού του κερκυραϊκού λαού.
Τα αναγκαία μεγάλα έργα – με έμφαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με κεντρική υποδομή το εργοστάσιο και οργανωμένο πρόγραμμα μαζικής ανακύκλωσης – τα υδρευτικά έργα επίσης – πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και αποκλειστικά σαν δημόσιες επενδύσεις για να ανακουφίσουν επιτέλους τον κόσμο της Κέρκυρας. Πολλές επίσης είναι οι άμεσα αναγκαίες παρεμβάσεις, με έμφαση στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό και το πολιτισμό, σύγχρονο και παραδοσιακό. Η νεολαία της Κέρκυρας, με κάθε τρόπο και δυνατότητα πρέπει να πάρει θέση πρωταγωνιστή της κοινωνικής ζωής, ενώ το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να στηριχθεί σαν βάση ανάπτυξης και αναζωογόνησης της τοπικής κοινωνίας.
Καθώς ο νέος αιώνας προχωρά γεμάτος γεγονότα και προκλήσεις, έχουμε καθήκον να αναστοχαστούμε, να ξαναδούμε το παρελθόν με τα θετικά και τα αρνητικά του, τα κακώς κείμενα που έχουν συσσωρευτεί και να οραματιστούμε ένα καλύτερο μέλλον, μια νέα προοπτική για τον τόπο μας. Να το κάνουμε όμως από τη μια και μοναδική σκοπιά, αυτή των συμφερόντων του κερκυραϊκού λαού. Να το κάνουμε για την διαφύλαξη και την διάσωση του πανέμορφου τόπου μας από απειλές συστηματικές και κακομεταχείριση εκτεταμένη. Να το κάνουμε για την διεκδίκηση και την διασφάλιση ποιότητας ζωής και βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, αντάξιου της κερκυραϊκής γης. Να αντιστρέψουμε το μοντέλο, να δημιουργήσουμε ένα νέο, καλύτερο, βιώσιμο, αειφόρο μοντέλο, αυτό είναι το ζητούμενο.
Σήμερα, τώρα, θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να αγωνιστούμε σαν ενεργοί πολίτες για να ταραχτούν τα λιμνάζοντα νερά και να προωθηθούν δράσεις, ιδέες, προτάσεις, απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα. Για τον σκοπό αυτό αποφασίσαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία δημιουργίας ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με την την συμβολική ονομασία “ΣΦΗΝΑ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ”. Καλούμε τον κερκυραϊκό λαό και όσους ζουν στο νησί μας, για την ενεργή συμμετοχή τους στις διαδικασίες συγκρότησης και προώθησης των στόχων της κίνησης.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!