Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ: Το αντιπολεμικό ψήφισμα του 3ου Λυκείου

Η ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεπής στις αξίες της και στην πάγια αξίωσή της για ενεργό ρόλο και δυναμική υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, καταδίκασε τον πόλεμο απερίφραστα, από την πρώτη στιγμή έκρηξής του. Μέσα σε λίγο χρόνο ωρίμασε μέσα μας η ανάγκη να εκφράσουμε σθεναρά την αντίθεσή μας στον πόλεμο και αυτή η φωνή των παιδιών να φτάσει στις πολιτικές αρχές. Γι’ αυτό συντάξαμε ένα αντιπολεμικό ψήφισμα, το οποίο κατόπιν συνεννόησης με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Προεδρίας της Δημοκρατίας το παραδώσαμε στη Γραμματεία του Προεδρικού Μεγάρου. Επίσης, στη διάρκεια επίσκεψής μας στην Ελληνική Βουλή, μέσω Βουλευτή το προωθήσαμε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η φωνή των παιδιών μας όμως έπρεπε να ακουστεί ακόμη πιο μακριά και πιο δυνατά, γι’ αυτό επικοινωνήσαμε με την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας και μέσω αυτής, με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έτσι, εξασφαλίσαμε ότι το ψήφισμά μας  κοινοποιήθηκε στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, φέρνοντας συγχρόνως τα παιδιά μας σε επαφή με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και δε σταματάμε! Ο παιδαγωγικός μας ρόλος και η βαθιά μας πίστη στην αξία της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο μάς οδηγούν σε μια αέναη  αναζήτηση τρόπων να σφυρηλατούμε την πολιτική ταυτότητα των μαθητριών και των μαθητών μας. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022,εκπρόσωποι της ομάδας μας συμμετείχαν στην πρώτη Πλατφόρμα Φωνητικής Συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Δώσε φωνή στο όραμά σου». Ανάμεσα στα άλλα μηνύματά τους για την Ευρώπη που ονειρεύονται, τα παιδιά ηχογράφησαν και υπέβαλαν στην πλατφόρμα και το αντιπολεμικό μας ψήφισμα, έτσι ώστε μεταφρασμένο να είναι προσβάσιμο από όλες τις νέες και όλους τους νέους της Ευρώπης.

Το αντιπολεμικό μας ψήφισμα ταξιδεύει και αν ακόμη δεν αλλάξει τίποτε όσον αφορά τον ίδιο τον πόλεμο, σίγουρα θα αλλάξει πολλούς από εμάς. Ψάξτε ανάμεσά σας για αυτά τα παιδιά που, παρόλες τις δυσκολίες, τολμούν να ονειρεύονται και να διεκδικούν!

 

 

Η Διευθύντρια                                                       Οι εκπαιδευτικοί

Ιφιγένεια Ρακοπούλου                                          Μαρία Ανυφαντή

                                                                                    Ευτυχία Κούστα

                                                                                    Δώρα Παπαδοπούλου

                                                                                    Τάκης Οικονόμου                                   

 

 

Ψήφισμα για την καταδίκη του πολέμου

 

Με το παρόν ψήφισμα η ομάδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 3ου ΓΕΛ Κέρκυρας  παίρνοντας αφόρμηση από τον πόλεμο που εκτυλίσσεται τώρα μεταξύ Ρωσίας Ουκρανίας καταδικάζει αυτό τον πόλεμο αλλά και κάθε είδους πόλεμο.

   Καταδικάζουμε  τον πόλεμο

  • γιατί απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή.
  • γιατί προκαλεί αναρίθμητες απώλειες και τραύματα που δεν επουλώνονται ποτέ.
  • γιατί εξαιτίας του παύει να υπάρχει κάθε είδους δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα.
  • γιατί η ανθρώπινη υπόσταση καταρρακώνεται και εξασθενεί πλήρως. Ο άνθρωπος δρα επιθετικά, βίαια και ανταγωνιστικά. Αυτόματα παύει να αισθάνεται, πόσο μάλλον να συναισθάνεται. Η ευτυχία του πηγάζει από την ήττα του αντιπάλου. Απώτατος και μοναδικός σκοπός του; Να προκαλέσει τον πόνο και τον θάνατο.
  • γιατί υποσκάπτει το βασικό – θεμελιώδες δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών.
  • γιατί υπονομεύει τη δημοκρατία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών σε όλα τα κράτη.
  • γιατί εξαιτίας του βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στους ισχυρούς και τους ανίσχυρους, τους πλούσιους και τους φτωχούς. Εξαιτίας του επηρεάζεται η διεθνής οικονομία και κλονίζεται η παγκόσμια αγορά.
  • γιατί δε λύνει διαφορές και προβλήματα, απεναντίας τα οξύνει.
  • γιατί δεν εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες των λαών, αλλά υπηρετεί τα συμφέροντα των απανταχού ισχυρών.
  • γιατί, ακόμη, ο πόλεμος στέκεται τροχοπέδη στα όνειρα του κάθε παιδιού, στα όνειρά μας και στα όνειρα όλων των ανθρώπων για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους φωνάζουμε σθεναρά, ΟΧΙ στον πόλεμο!

 

Ομάδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 3ου ΓΕΛ Κέρκυρας – Συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δ. Αμνηστίας «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα»

     

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!