Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ – Το ενεργειακό κόστος μέγγενη για τα λουτρουβιά – Σε εξέλιξη συγκέντρωση στο Επιμελητήριο

Σ.Κρητικός: Γίνεται ασύμφορη η παραγωγή λαδιού

Τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η ενεργειακή κρίση για τον κλάδο παραγωγής του ελαιολάδου, επισημαίνουν οι ελαιοτριβείς της Κέρκυρας, που ζητούν στήριξη των επιχειρήσεών τους. Μάλιστα, αυτήν την ώρα (12:00) είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση στο Επιμελητήριο, όπου παρόντες εκτός των ελαιοτριβέων είναι ο βουλευτής Στ. Γκίκας και οι αντιπεριφερειάρχες Κ. Ζορμπάς και Σπ. Ιωάννου. Παράλληλα, συμμετέχει ο Β. Καββαδίας από το ΜέΡΑ25 και ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης Γ. Καλούδης. 

 Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιοτριβέων Κέρκυρας, Σωκράτης Κρητικός, μιλώντας στην “ΚΣ” επισήμανε “ότι οι τιμές “φωτιά” του ηλεκτρικού ρεύματος, που υπερδιπλασιάζει το κόστος λειτουργίας των ελαιοτριβείων θα καταστήσει ασύμφορη την παραγωγή ελαιολάδου”. Να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα λειτουργούν 51-54 ελαιοτριβεία με μέσο ημερήσιο όρο ελαιοποίησης περίπου 700 τόνων ελαιοκάρπου. Πάντως το θέμα του υψηλού κόστους λειτουργίας των ελαιοτριβείων δεν απασχολεί μόνο την Κέρκυρα, αλλά και το σύνολο των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, προεξαρχούσης της Πελοποννήσου, όπου το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αύξησης της κρατικής επιδότησης ρεύματος, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης, για τα ελαιοτριβεία εντός της ελαιοκομικής περιόδου.

Σ.Κρητικός: Άμεση λήψη μέτρων
Την άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων και την εξίσωση της επιδότησης του ρεύματος με άλλους κλάδους της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας ζητούν οι Ελαιοτριβείς της Κέρκυρας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου τους, Σωκράτης Κρητικός μιλώντας χθες στην “ΚΣ” υποστήριξε : “Η ενεργειακή κρίση & οι υψηλές τιμές ρεύματος οδηγούν στην αύξηση του κόστους λειτουργίας των ελαιοτριβείων, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ασύμφορη την παραγωγή ελαιολάδου.” Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα ελαιοτριβείο της Βόρειας Κέρκυρας, όπου πέρσι ελαιοποίησε 250 ζύματα είχε κόστος λειτουργίας 30 χιλ €, φέτος για την ίδια παραγωγή θα έχει διπλάσιο κόστος. Ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων Κέρκυρας αναρωτήθηκε “Πόσο θα διαμορφωθεί η τιμή του ελαιολάδου φέτος και πόσο θα μετακυλήσει στην τιμή λιανικής το αυξημένο κόστος παραγωγής;” Τέλος εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι “Ο αγροτικός τομέας του νησιού μας δεν υποστηρίζεται από κανέναν”, επισημαίνοντας ότι “έτσι όπως πάνε τα πράγματα οι εναπομείναντες αγρότες να εγκαταλείψουν τους ελαιώνες ακόμα περισσότερο από ότι συμβαίνει σήμερα”. Καταλήγοντας τόνισε ότι “αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του προϊόντος, η φετινή ελαιοκομική περίοδος θα οδηγηθεί σε καταστροφή, παρόλο που η ευνοϊκή σύμπτωση μεγάλης παραγωγής με ικανοποιητικές τιμές θα έδινε μία πρόσθετη οικονομική ανάσα στην τοπική οικονομία”.

Αύξηση της κρατικής επιδότησης ρεύματος
Σημειώνεται ότι, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα αύξησης της κρατικής επιδότησης ρεύματος, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης, για τα ελαιοτριβεία εντός της ελαιοκομικής περιόδου. Μάλιστα, επισημαίνει ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του προϊόντος, η φετινή ελαιοκομική περίοδος θα οδηγηθεί σε καταστροφή, παρόλο που «η ευνοϊκή σύμπτωση μεγάλης παραγωγής με ικανοποιητικές τιμές θα αποτελούσε την ελπίδα ανάκαμψης του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας».

Αυξημένη η παραγωγή
Παράλληλα, τονίζεται η μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία της παραγωγής και εξαγωγής αυτού του προϊόντος, αφού συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, με περίπου 1 δισ. ευρώ, είναι άμεσα εξαγώγιμο και συμβάλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο. Συμβάλει, επίσης, στο εισόδημα 500.000 περίπου ιδιοκτητών ελαιόδεντρων, 1.300 ελαιοτριβείων, 32 πυρηνελαιουργείων και περίπου 600 τυποποιητηρίων, καθώς επίσης και του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στους ελαιώνες και στις ανωτέρω επιχειρήσεις. Η χώρα μας είναι η 3η σε μέγεθος χώρα παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, με μέσο όρο παραγωγής 300.000 τόνους ανά έτος, ενώ φέτος η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 30.000 τόνους.
Να σημειωθεί ότι τα ελαιοτριβεία λειτουργούν εποχικά και όπως επισημαίνεται «η ελαιοκομική περίοδος έχει ξεκινήσει σε μια συγκυρία αρνητική, αναφορικά με τα έξοδα λειτουργίας τους και ιδιαίτερα το ενεργειακό κόστος, που θα τα οδηγήσει σε αδιέξοδο στο οποίο θα συμπαρασύρουν αγρότες και όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που στηρίζονται στη δική τους παραγωγή εντός της παραγωγικής αλυσίδας, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία της χώρας μας».
Συγκεκριμένα, σήμερα, μετά την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, το κόστος για ένα ελαιοτριβείο, ανά τόνο παραγόμενου ελαιόκαρπου θα κυμαίνεται από 10 εύρω που ήταν το 2019 σε 60 έως 80 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. «Η μεταβολή αυτή είναι της τάξεως από 600% έως 700% χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.) αφού υπολογίζεται μόνο η αύξηση στην καταναλισκόμενη ενέργεια (Kwh)», τονίζεται στην επιστολή.

Κινδυνεύει η συγκομιδή
Παράλληλα, έως το 2019 ο μέσος όρος αμοιβής ενός ελαιοτριβείου ήταν περίπου 70 ευρώ ανά τόνο ελαιόκαρπου (συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων). Με τις σημερινές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας η αμοιβή του ελαιοτριβείου, (χωρίς να υπολογιστεί καμία άλλη αύξηση πχ σε υλικά, εργατικά κλπ), θα πρέπει να αυξηθεί από 130 έως 150 ευρώ ανά τόνο ελαιόκαρπου κι αν υπολογιστούν και οι υπόλοιπες αυξήσεις το εκθλιπτικό δικαίωμα θα πρέπει να φθάσει έως 180 ευρώ ανά τόνο ελαιοκάρπου, το οποίο σε τιμές παραγόμενου ελαιολάδου θα προσεγγίσει ποσοστό άνω του 25% με 30 %, αμοιβή που ο παραγωγός θα αδυνατεί να καταβάλει αφού το εισόδημα που θα αντλήσει από την πώληση του ελαιολάδου θα φθάσει οριακά να καλύψει τα δικά του έξοδα συγκομιδής. Αυτό ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο να μην συγκομιστούν μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου.
Προσθέτοντας στα ανωτέρω και τα λοιπά προβλήματα του κλάδου όπως η έλλειψη εργατικών χεριών, τα υψηλά ημερομίσθια και το κόστος παραγωγής τόσο στο χωράφι όσο και στο ελαιοτριβείο «οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο για την παραγωγή και προώθηση του βασικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας με όλα τα παρελκόμενα για την συνολική μας οικονομία και την τύχη αγροτών και επαγγελματιών του κλάδου», σημειώνει.

Τι ζητούν
•Την εξίσωση της επιδότησης ρεύματος των ελαιοτριβείων τουλάχιστον με εκείνη των αρτοποιείων και της βιομηχανίας και βιοτεχνίας άρτου και για χρονική περίοδο ίση με το πεντάμηνο της ελαιοσυγκομιδής, (που αναλόγως με την περιοχή, είναι από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο) για τις επιχειρήσεις που έχουν στην δραστηριότητα τους είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα τον ΚΑΔ του ελαιοτριβείου, (10412302/Υπηρεσίες έκθλιψης ελαιοκάρπου και άλλων ελαιούσχων σπόρων και τυχόν άλλοι συναφείς ΚΑΔ).
•Η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, να ανέλθει τουλάχιστον σε 0,604 ευρω/KWh – ποσό που έχει εγκριθεί ως επιδότηση ρεύματος για τα αρτοποιεία και τις βιοτεχνίες, βιομηχανίες άρτου κατά το μήνα Σεπτέμβριο – έτσι ώστε το κόστος ρεύματος για την ελαιοποίηση του καρπού να φτάσει στα επίπεδα τουλάχιστον 0,078 ευρώ/KWh.

**Οι φωτογραφίες είναι από την συγκέντρωση της Παρασκευής (σήμερα) στο Επιμελητήριο

Το ρεπορτάζ αποτελεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ” 21/10

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!