Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Κουραμπιές vs μελομακάρονο, εσύ τι προτιμάς;

Κουραμπιές ή μελομακάρονο;

Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των γιορτών και της παράδοσής μας. Ποιο από τα δυο όμως είναι προτιμότερο να τρώμε και πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας γλυκά χωρίς το άγχος των θερμίδων;

Μαρία Πέζαρου
*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

Από πλευράς θερμίδων, και τα δύο αυτά γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες, προσφέροντας περίπου τον ίδιο βαθμό γευστικής ικανοποίησης. Αν και η θερμιδική τους σύσταση εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται ανάλογα με τη συνταγή, μπορούμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο αποδίδουν 150 θερμίδες ανά τεμάχιο.

Ωστόσο, όσο αφορά τη θρεπτική τους αξία, θα λέγαμε ότι το μελομακάρονο έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι περιέχει ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι, αντί για το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών και τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το μελομακάρονο δηλαδή περιέχει λιπαρά που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, με καρδιοπροστατευτική δράση όπως έχουν δείξει και πολυάριθμες μελέτες. Αντίθετα, το ζωικό βούτυρο που περιέχεται στους κουραμπιέδες είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και μεγάλη κατανάλωσή του έχει σχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Αν σκοπεύετε αυτά τα Χριστούγεννα να είστε προσεκτικοί στη διατροφή σας, τότε το μελομακάρονο είναι η ορθότερη επιλογή για εσάς. Μπορεί να μην σας εξασφαλίσει πολύ λιγότερες θερμίδες, αλλά έχει να σας προσφέρει πολύ πιο θρεπτικά συστατικά από τον κουραμπιέ.

Μέχρι πόσα μελομακάρονα μπορούμε να τρώμε καθημερινά και σε ποια ώρα της μέρας;

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι το πόσο θα παχύνουμε εξαρτάται κατά βάση από το ποσό της συνολικής ενέργειας που θα προσλάβουμε την ημέρα. Έτσι, αν θέλουμε μετά το γεύμα μας να φάμε ένα γλυκό, ας φροντίσουμε να μη φάμε τόσο βαρύ κύριο γεύμα.

Αποφύγετε το στερεότυπο: «Δε θα φάω γλυκά φέτος». Όσο περισσότερο σκέφτεστε να αποφύγετε τα λαχταριστά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξετε αγκαλιά με την πιατέλα. Αντί, λοιπόν, να θέσετε ως στόχο το αδύνατο μπορείτε να βάλετε έναν πιο ρεαλιστικό στόχο, ότι για παράδειγμα θα τρώτε ένα, το πολύ δύο, γλυκίσματα την ημέρα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, προλαμβάνοντας έτσι την πρόσληψη βάρους.

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!