Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Κτηματολογική Κέρκυρας: Έναρξη Δηλώσεων Κτηματολογίου

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Με στόχο την χαρτογράφηση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, το Εθνικό Κτηματολόγιο έχει προχωρήσει τμηματικά στην Κτηματογράφηση όλων των περιοχών της Ελλάδας. Τελευταία περιοχή κτηματογράφησης είναι αυτή της Κέρκυρας, των Παξών και της Θεσπρωτίας.

Ξεκινάει τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 η  συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στους στους Καλλικρατικούς Δήμους της Π.Ε. Κέρκυρας: Β. Κέρκυρας, Ν. Κέρκυρας, Κ. Κέρκυρας, Παξών, καθώς και στους Καλλικρατικούς Δήμους της Π.Ε. Θεσπρωτίας: Ηγουμενίτσας, Φιλιατών, Σούλιου. Όσες και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο. Η δήλωση των ακινήτων είναι υποχρεωτική για όλους (κατοίκους ημεδαπής, κατοίκους αλλοδαπής, Ελληνικό Δημόσιο).

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του αναδόχου του έργου, η διάρκεια της προθεσμίας υποβολής είναι τρεις (3) μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι (6) μήνες για τους κατοίκους του εξωτερικού και για το Ελληνικό Δημόσιο. Με βάση αυτό οι εμπρόθεσμες δηλώσεις είναι από 13 Νοεμβρίου έως 13 Φεβρουαρίου 2024.

Η δήλωση αφορά στο δικαίωμα επί ακινήτου και όχι στο ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομα, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν (π.χ. τόσο αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα όσο και αυτός που έχει την επικαρπία του ακινήτου).

Η μη δήλωση τους στο χρονικό περιθώριο της προθεσμίας θα έχει ως αποτέλεσμα το χαρακτηρισμό του ακινήτου ως ‘’αγνώστου ιδιοκτήτη’’ ή εκπρόθεσμου σε περίπτωση δήλωσης του μετά το τέλος της προθεσμίας. Στη περίπτωση του ‘’αγνώστου ιδιοκτήτη’’ οι επιπτώσεις είναι η αδυναμία καταβολής επιδοτήσεων, η αδυναμία μεταβίβασης του, αδειοδότησης κτλ. . Στη περίπτωση της εκπρόθεσμης δήλωσης υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των προστίμων ή της υπερτιμολόγησης του τελικού παραβόλου.

Η Κτηματολογική Κέρκυρας εξειδικεύεται στην κτηματογράφηση ακινήτων, φυσικών και νομικών προσώπων . Συνεργάζεται με νομικούς συμβούλους με εμπειρία στην κτηματογράφηση. Το εξειδικευμένο τμήμα κτηματογράφησης προσφέρει ολοκληρωμένη και ασφαλή υπηρεσία. Με μία μόνο στάση δρομολογείτε τις δηλώσεις σας, τους εντοπισμούς των ακινήτων, τα τοπογραφικά καθώς και τις ένορκες βεβαιώσεις.

Για έλεγχο δικαιολογητικών και προγραμματισμό ραντεβού παρακαλούμε για αποστολή διαθέσιμων εγγράφων (Ταυτότητα, Αποδεικτικό ΑΦΜ, Συμβόλαια, Τοπογραφικά) στο ktimatologikikerkiras@gmail.com,  ktimacorfu@gmail.com
Τηλέφωνο: +30 26612 00859. Διεύθυνση: 3 ΧΛΜ Ε.Ο. Παλαιοκαστρίτσας, Κέρκυρα

 

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση Ακινήτου στο Κτηματολόγιο:

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση ενός ακινήτου στο κτηματολόγιο ποικίλουν ανάλογα με τον τρόπο κτήσης του ακινήτου (πχ αγοραπωλησία, χρησικτησία, κληρονομιά).

Α. Δήλωση ακινήτου με τίτλο κτήσης στο όνομα του δικαιούχου (εδώ συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις αγοραπωλησίας, δωρεάς, κληρονομιάς για την οποία έχει συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην ως άνω περίπτωση είναι τα ακόλουθα:

  • Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας, που τεκμηριώνει δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. συμβόλαιο)
  • Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής/εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο
  • Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου
  • Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
  • Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (πχ απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ).

 

  1. Δήλωση ακινήτου αποκτηθέντος με χρησικτησία

Για την περίπτωση χρησικτησίας χρειάζεται συνδυασμός από τα παρακάτω ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή ακινήτου.

  • Ε9
  • λογαριασμός ΔΕΗ
  • μισθωτήρια
  • αποδεικτικά ΟΣΔΕ
  • πράξη αναγνώρισης ορίων
  • ένορκες βεβαιώσεις (υποχρεωτικά)
  • Τοπογραφικό (υποχρεωτικά) –  Ζητήστε προσφορά από την εταιρεία μας

 

Γ. Δήλωση ακινήτου αποκτηθέντος με κληρονομιά

  • Τίτλοι του κληρονομούμενου
  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (εάν υπάρχει διαθήκη)
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών (εάν δεν υπάρχει διαθήκη)
  • Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (εάν υπάρχει διαθήκη)

 

Ποιοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση 

Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση του δικαιώματος τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Τέτοια δικαιώματα είναι π.χ. η κυριότητα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα), η επικαρπία, η δουλεία (οίκησης, διόδου κλπ.), η υποθήκη / προσημείωση, αγωγές, ανακοπές, κατασχέσεις, μακροχρόνιες μισθώσεις, χρονομεριτικές μισθώσεις (timesharing), χρηματοδοτικές μισθώσεις ακινήτου (leasing), μεταλλειοκτησίες, μεταφορά συντελεστή δόμησης. Επίσης στην υπό κτηματογράφηση περιοχή υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα για τις ιδιοκτησίες που συστάθηκαν κατά τους ορισμούς του νησιωτικού εθίμου και αποτελούν τα Ειδικά Ιδιοκτησιακά Αντικείμενα, όπως π.χ. τα κατώγεια, τα ανώγεια, τα υπόσκαφα, οι μύλοι κλπ. Όποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο συλλογής δηλώσεων υποχρεούται να υποβάλει δήλωση, ανεξαρτήτως από το αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο. Η δήλωση αφορά στο δικαίωμα επί ακινήτου και όχι στο ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομα, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν (π.χ. τόσο αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα όσο και αυτός που έχει την επικαρπία του ακινήτου).

Υπολογισμός και καταβολή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης   

Για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας καταβάλλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Ο υπολογισμός του τέλους γίνεται από το Γραφείο Κτηματογράφησης μετά την προσωρινή καταχώρηση των στοιχείων της δήλωσης. Η υποβολή της δήλωσης ολοκληρώνεται μόνο μετά την καταβολή του πάγιου τέλους. Η καταβολή του τέλους μπορεί να γίνει σε όλες σχεδόν τις τράπεζες. Σχετικές πληροφορίες δίνονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Το ποσό του παγίου τέλους κτηματογράφησης ανέρχεται σε:

  • τριάντα πέντε (35€) ανά δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κλπ),
  • είκοσι (20€) ανά δικαίωμα σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώρους στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες (που έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα).

Στις αγροτικές περιοχές (δηλαδή στα εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισμών) τα φυσικά πρόσωπα μόνον που υποβάλουν δήλωση για περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα εντός του ίδιου Ο.Τ.Α., καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο (2) μόνο δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών. Η διάταξη εφαρμόζεται μόνο για τους δικαιούχους δικαιωμάτων κυριότητας και δουλειών 

 

 

 

 

Η εταιρεία μας αναλαμβάνει:

  • Τη συμπλήρωση, τη σύνταξη, καθώς και την υποβολή του φακέλου δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
  • Τον εντοπισμό του ακινήτου
  • Τη σύνταξη εξαρτημένου τοπογραφικού με συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 που δέχεται το ελληνικό κτηματολόγιο.
  • Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δυσκολεύεται να εντοπίσει το ακίνητο από τον εντοπισμό( μέσω δορυφόρου) αναλαμβάνουμε επιτόπου εντοπισμό(εξωτερικό εντοπισμό) μέσω gpsμε τη παρουσία του δικαιούχου στο αγροτεμάχιο για τη σωστή αποτύπωση των ορίων του ακινήτου.
  • Νομική συμβουλή και καθοδήγηση για τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών
  • Ένορκη Βεβαίωση, εφόσον απαιτείται.
  • Κατάθεση στο κτηματολόγιο με φυσική παρουσία.

 

Email: ktimacorfu@gmail.com

Τηλέφωνο: +30 26612 00859

Διεύθυνση: 3 ΧΛΜ Ε.Ο. Παλαιοκαστρίτσας, Κέρκυρα

 

Χάρτης με τις Περιοχές Κτηματογράφησης (ροζ)

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!