Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Κ.ΜΙΚΑΛΕΦ: Στην Κέρκυρα χειμώνα-καλοκαίρι Beachtennis

To beach tennis, ένα κατ΄ εξοχήν καλοκαιρινό  άθλημα, στην Κέρκυρα, εποχές δεν ξεχωρίζει, αφού ακόμα και τώρα, όποιος περάσει από τις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ θα απολαύσει σίγουρα κάποιον αγώνα, έστω και φιλικό-προπόνησης. Βέβαια αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι το beach tennis περιλαμβάνεται σε εκείνα τα αθλήματα, που εξαιρούνται του lockdown αρκεί να ακολουθούν, όπως συμβαίνει στο ΝΑΟΚ, τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ωστόσο το γεγονός, ότι το beach tennis έχει μπει για τα καλά στο κερκυραϊκό αθλητικό καλεντάρι,  οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες. Στον ιστορικό Ναυτικό Όμιλο, που αγκάλιασε το άθλημα και φροντίζει να καλλιεργείται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εγκαταστάσεων του και στον Κωνσταντίνο Μικάλεφ. Ο «beachτενίστας» χάρη στο μεράκι του οποίου καθιερώθηκε το άθλημα στο νησί μας, μίλησε στην «ΚΣ». Εξήγησε πως παίζεται και εξιστόρησε το πότε και πως εμφανίστηκε το beach tennis στην Κέρκυρα. Αναφέρθηκε στην εξέλιξη του & στα τουρνουά, που διοργανώνονται. Επισήμανε την συμβολή του ΝΑΟΚ στην ανάπτυξη του αθλήματος, ενημέρωσε για τα μελλοντικά σχέδια, ενώ αποκάλυψε ότι είναι επί θύραις το φιλικό Χριστουγεννιάτικο τουρνουά. 

Ένα άθλημα για όλους 

Ο Κωνσταντίνος Μικάλεφ, μας εξηγεί τι είναι το beach tennis: «Η ιδέα γεννήθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του΄80 στις παραλίες της Καλιφόρνια  και αποτελεί την ενσωμάτωση δύο αθλημάτων σε ένα, του τένις και της κλασικής ξυλορακέτας. Ακολουθεί τους κανόνες του τένις, με μικρές διαφορές, όπως ότι δεν υπάρχουν αβαντάζ στο 40-40 και δεύτερη ευκαιρία σερβίς, όταν η μπάλα ακουμπήσει φιλέ. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται ένα κοινό γήπεδο beach volley (8 επί 16 μέτρα), με  το φιλέ να  χαμηλώνει σε ύψος και να  τοποθετείται στο 1,70 μ. Η μπάλα πρέπει να αποκρούεται στον αέρα και όχι να πέφτει στην άμμο, γιατί σε αυτήν την περίπτωση τον πόντο κερδίζει η αντίπαλη ομάδα. Για την απόκρουσή της χρησιμοποιείται ειδική ρακέτα, η οποία είναι πιο κοντή σε σχέση με αυτήν του παραδοσιακού τένις και δεν έχει πλέγμα χορδών. Είναι ένα άθλημα κατάλληλο για όλους, που γυμνάζει κυρίως το μυϊκό σύστημα των μηρών και των γλουτών, αφού η κίνηση πάνω στην άμμο είναι απαιτητική. Επιπλέον, η παρατεταμένη αερόβια άσκηση συμβάλλει στο αδυνάτισμα και τη σύσφιξη, ενώ την ίδια στιγμή αναπτύσσονται τα αντανακλαστικά, ο συντονισμός των κινήσεων, η ταχύτητα, αλλά και η αντοχή.  Ένα άθλημα απλό, διασκεδαστικό, με  μοναδικά απαραίτητα αξεσουάρ μία ρακέτα, ένα μπαλάκι και το καλοκαίρι καπέλο κι αντηλιακό».

Σύντομα και ολυμπιακό αγώνισμα 

Όπως μας ενημερώνει: « Το beach tennis,  που ξεκίνησε ως ένα διαφορετικό παιχνίδι με αυτοσχέδιους κανόνες σε κάποια παραλία της Αμερικής, πλέον διεκδικεί να γίνει ένα νέο ολυμπιακό άθλημα. Μέχρι το 2007, το επίκεντρο της νέας «παράκτιας μόδας» βρισκόταν στη γειτονική Ιταλία, όπου είχε την έδρα της η τότε Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπιτς Τένις. Από τον χειμώνα όμως εκείνης της χρονιάς το σπορ πέρασε υπό την εποπτεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, μαζί με το κλασικό ολυμπιακό αγώνισμα του τένις. Οι ειδήμονες αναφέρουν ότι η αναβάθμιση αυτή έχει ανοίξει την πόρτα για την είσοδο του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Το beach tennis στην Κέρκυρα 

Ο Κωνσταντίνος Μικάλεφ, μας εξιστορεί: «H πρώτη μου επαφή με το beach tennis έγινε το 2010, το άθλημα αυτό τότε στην Ελλάδα ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο. Μέχρι τότε παιζόταν κυρίως στην Αθήνα και δευτερευόντως στη Λαμία, με τον «Πατριάρχη»  του beachtennis  Φίλιππο Ουρανίδη να είναι πρωτεργάτης. Σταδιακά, μαζί με τον επί χρόνια πρωταθλητή, Γιώργο Μαρτίνη, καταφέραμε και το φέραμε και στην Κέρκυρα και το καθιερώσαμε. Τα τελευταία δύο χρόνια ειδικά πάει πολύ καλά. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την ανάδειξη του αθλήματος. Να σημειώσω στο παρελθόν το 2017 είχε γίνει στα γήπεδα του χώρου, που είναι το Malibu στη  Δασιά το μεγαλύτερο και  καλύτερο τουρνουά που έχει γίνει στην  Ελλάδα, επιπέδου G2.

Η ανάδειξη του αθλήματος στο νησί 

Ο ίδιος μας ενημερώνει ότι «Τα τουρνουά ξεκίνησαν το 2015, όταν με στήριξη και προτροπή του τότε προέδρου του ΝΑΟΚ κ. Τηλέμαχου Γαβαλά πήραμε την έγκριση να χρησιμοποιούμαι το γήπεδο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ για τις προπονήσεις και τους αγώνες. Ξεκινήσαμε τότε με το Γιώργο τον Μαρτίνη και κάποια παιδιά που μέχρι τότε έπαιζαν εντελώς ερασιτεχνικά στην παραλία του Κοντογιαλού να κάνουμε τουρνουά. Επειδή είχαμε την τύχη συμμετοχών σε ITF τουρνουά, γνωρίσαμε πολλούς παίκτες από την Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους ανταποκρίθηκαν σε προσκλήσεις μας και πήραν μέρος στα κερκυραϊκά, που διοργανώσαμε. Σε αυτό το γήπεδο έχουν έρθει και η Εθνική Ελλάδος και έχουμε παίξει έναν αγώνα επίδειξης με τον Θανάση τον Βέρμπη, ο οποίος ακολουθεί το άθλημα και επιπλέον έχουν έρθει και παίκτες που βρίσκονται στην πρώτη πενηντάδα. Πριν δύο χρόνια είχαν γίνει στο γήπεδο του Malibu δύο μεγάλα διεθνή τουρνουά (ITF 2 και ITF 3). Τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την ΕΦΟΑ (Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης) από Μάρτιο έως Νοέμβριο διοργανώνονται αρκετά επίσημα τουρνουά. Οι παίκτες συγκαταλέγονται σε μια ειδική πλατφόρμα και μαζεύουν πόντους. Πρωτεργάτης σε αυτό είναι, ο πρωταθλητής Ελλάδος και μέχρι πρόσφατα Νο 27 στον κόσμο, Γιάννης Δημόπουλος Βοηθάει, μας συμβουλεύει για τα τουρνουά, είμαστε οργανωμένοι, ενώ  ο ΝΑΟΚ έχει αναλάβει τη στήριξη αυτής της προσπάθειας. Αυτοί οι παράγοντες συντελούν στην ανάδειξη του αθλήματος».

Η συμβολή του ΝΑΟΚ 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται βελτίωση τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Και όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μικάλεφ, σε όλα αυτά μεγάλη είναι η συμβολή του ΝΑΟΚ: «Οι άνθρωποι του ΝΑΟΚ βλέπουν τα αποτελέσματα, τα οποία είναι όλο και καλύτερα και στηρίζουν την προσπάθεια μας. Χωρίς τη δική τους στήριξη δεν θα είχαμε πετύχει τίποτα. Ο ΝΑΟΚ και η διοίκηση είναι αρωγοί στην ανάδειξη του αθλήματος. Με πρωτεργάτες τους νυν και προηγούμενο προέδρους,  Γιώργο Δημουλή και Τηλέμαχο Γαβαλά έχει δοθεί σημαντική βοήθεια. Μάλιστα πρόσφατα η διοίκηση του ιστορικού ναυτικού ομίλου, φρόντισε ώστε να φωτιστεί με προβολείς ο χώρος του γηπέδου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα για αγώνες και προπονήσεις ακόμα κι όταν σκοτεινιάζει».

Το γήπεδο ανοιχτό όλο το χρόνο

Ο Κων/νος Μικάλεφ προτρέπει τους Κερκυραίους & τις Κερκυραίες «Να έρθουν να δοκιμάσουν το άθλημα» Και όπως ισχυρίζεται : «Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι, που ήρθαν έμειναν συνδυάζοντας τη διασκέδαση, με την απίστευτη γυμναστική που μπορεί να προσφέρει μόνο το beachtennis”. Ο ίδιος λέει «Το γήπεδο είναι ανοικτό όλο το χρόνο. Στις μέρες μας έρχεται καθημερινά κόσμος, που αθλείται  τηρώντας φυσικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα» και ενημερώνει: «Είναι έτοιμο να ξεκινήσει τουρνουά φιλικών αναμετρήσεων, που θα είναι σε εξέλιξη όλη την περίοδο των εορτών»

Ο Κωνσταντίνος Μικάλεφ

Γεννήθηκε το 1978 στην Κέρκυρα και έχει καταγωγή από την Μάλτα. Είναι Αξιωματικός της Πυροσβεστικής (Επιπυραγός) και απόφοιτος του Ιστορικού του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το beach tennis το 2010. Είναι διεθνής με την Εθνική ομάδα της Μάλτας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή τουρνουά, όπου έχει φτάσει μέχρι την ημιτελική φάση, ενώ έχει κατακτήσει πολλές πρωτιές σε εγχώρια ITF. Είχε φτάσει μέχρι το Νο 262 στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ σήμερα εξαιτίας της μικρής συμμετοχής του σε αγώνες, αφού ασχολείται με την προπονητική και την διοργάνωση των κερκυραϊκών τουρνουά είναι στο Νο 925 του  world ranking.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!