Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Λάμψη Ολυμπιακής Φλόγας & στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα συμπεριλαμβάνεται στους σταθμούς της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας “Παρίσι 2024”. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, η Ολυμπιακή Φλόγα, αφού περάσει πρώτα από Γιάννενα και Ηγουμενίτσα θα αφιχθεί στο νησί μας, όπου θα διανυκτερεύσει.

 Αυτή θα είναι και η τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού, όπου η Ολυμπιακή Φλόγα θα “φωτίσει” το νησί μας. Η Αφή της Φλόγας θα γίνει στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και θα ξεκινήσει ένα ταξίδι  έντεκα ημερών. Ο κερκυραϊκής καταγωγής (εκ μητρός) ο Ολυμπιονίκης κωπηλασίας Στέφανος Ντούσκος θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος. 

Τις λεπτομέρειες για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία «Παρίσι 2024» που θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 26 Απριλίου 2024, παρουσίασε την Τετάρτη(22/11)  η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε εκδήλωση στην έδρα της. Επίσης ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για υποβολή από το κοινό αίτησης για συμμετοχή στη Λαμπαδηδρομία στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ, hoc.gr. H τελική επιλογή για τους Λαμπαδηδρόμους θα γίνει μετά από κλήρωση που θα είναι ανοιχτή για τους ενδιαφερόμενους.

 Ταξίδι σε 41 Δήμους της χώρας

Τις λεπτομέρειες για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία «Παρίσι 2024» που θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 26 Απριλίου 2024, παρουσίασε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε εκδήλωση στην έδρα της. Περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, διανύοντας πάνω από 5000 χιλιόμετρα σε 41 Δήμους και καταλήγοντας στις 26 Απριλίου 2024, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου αναβίωσαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. 

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης, η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί σε τέσσερις βασικές φιλοδοξίες: 

-Να περιηγηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνδέοντας τα τέσσερα γεωγραφικά άκρα της χώρας, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο.

-Να προβάλει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους μας, αναδεικνύοντας τους θησαυρούς της ιστορίας και του πολιτισμού μας  (Αρχαία Ήλιδα, Μυκήνες, Κνωσσός, Δελφοί, Αρχαίοι Φίλιπποι, Βεργίνα, Σούνιο, Ακρόπολη).

-Να προβάλει τα εμβληματικά τοπία που συνθέτουν την ομορφιά της Ελλάδας (Μεθώνη, Ναύπλιο, Σαντορίνη, Μετέωρα).

-Να τονίσει τους προαιώνιους δεσμούς φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας. Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκαν, μεταξύ άλλων, το Μεσολόγγι ως αναφορά στο Έργο του Eugène Delacroix, Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου και η Πύλος για την περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. 

 Οι Λαμπαδηδρόμοι

 Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΟΕ: Πρώτος Λαμπαδηδρόμος θα είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Στέφανος Ντούσκος, ενώ την Φλόγα θα μεταφέρει τελευταία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών με αρχηγό τον ασημένιο ολυμπιονίκη του Τόκιο 2020, Γιάννη Φουντούλη, ο οποίος θα την παραδώσει στον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο για να την μεταλαμπαδεύσει στην Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024». Επίσης ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για υποβολή από το κοινό αίτησης για συμμετοχή στη Λαμπαδηδρομία στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ, hoc.gr. H τελική επιλογή για τους Λαμπαδηδρόμους θα γίνει μετά από κλήρωση που θα είναι ανοιχτή για τους ενδιαφερόμενους.

 Η Ολυμπιακή Φλόγα τρίτη φορά περνάει από Κέρκυρα

Η ολυμπιακή φλόγα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τελετή έναρξης των Αγώνων του 1928, πρακτική που επαναλήφθηκε και το 1932. Τέσσερα χρόνια αργότερα οι τελετουργίες εμπλουτίστηκαν με την τελετή αφής στην αρχαία Ολυμπία και τη λαμπαδηδρομία. Στην πρώτη της αυτή διαδρομή η φλόγα μεταφέρθηκε από την αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα, στην Ακρόπολη και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στη συνέχεια περίπου 3.000 δρομείς τη μετέφεραν στο Βερολίνο, διασχίζοντας την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και την Αυστρία. Οι τελετουργίες επαναλήφθηκαν το 1948 και την επόμενη χρονιά υιοθετήθηκαν από τη ΔΟΕ. Ωστόσο, το 1948 η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη της  εμφύλιας σύγκρουσης. Έτσι, η τελετή αφής, η οποία για πρώτη φορά έγινε στο βωμό του ναού της Ήρας, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα ανασφάλειας και έντονης στρατιωτικής φύλαξης. Μάλιστα, για πρώτη φορά δε μεταφέρθηκε με δρομείς στην Αθήνα.

Αντίθετα, μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο λιμάνι και από εκεί ταξίδεψε έως τη νότια Κέρκυρα. Στο λιμάνι της Λευκίμμης έφτασε η φλόγα. Εκεί υπήρξε υποδοχή κόσμου και γυναικών με παραδοσιακές στολές. Ο ναύτης Βλαχόπουλος παρέλαβε τη φλόγα σε καράβι και με άκατο έφθασε στην ξηρά, παραδίδοντας τη φλόγα στον ναύτη Κάντα. Από τη Λευκίμμη η φλόγα ταξίδεψε ως τη Σπιανάδα ενώ οι κάτοικοι έραναν με λουλούδια τους λαμπαδηδρόμους. Ο Σάλβος Αγιούς άναψε τη φλόγα στο κέντρο της πλατείας. Την ίδια ώρα αεροπλάνα έκαναν χαμηλές πτήσεις. Ακολούθησε παρέλαση αθλητών από όλους τους αθλητικούς συλλόγους ενώ μετά ακολούθησαν αγώνες βόλεϋ και κρίκετ καθώς και γυμναστικές επιδείξεις. Το βράδυ η φλόγα δόθηκε στον κυβερνήτη του πλοίου Γουάιτ Σαντ Μπέι, ενώ τη συνόδευαν καίκια με γυναίκες με παραδοσιακές ενδυμασίες. Σε ένα φεριμπότ ήταν και οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας. Η φλόγα ταξίδεψε στο Bari της Ιταλίας. Στη συνέχεια δρομείς τη μετέφεραν έως τις δυτικές ακτές της Γαλλίας, διασχίζοντας περιοχές της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου και του Βελγίου, και κατόπιν πέρασε με πλοίο στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2004 πάνδημη συμμετοχή

Το 2004, χρονιά διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία διέσχισε την Ελλάδα και τους 54 νομούς της χώρας. Στην Κέρκυρα έφτασε στις 5 Αυγούστου 2004 και έγινε δεκτή από χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και τους επισκέπτες, που βρίσκονταν στο νησί μας εξαιτίας της τουριστικής περιόδου.  Τελευταία λαμπαδηδρόμος η Ολυμπιονίκης μας Μαρία Γεωργάτου, που άναψε τη φλόγα σε βωμό, που βρίσκονταν σε εξέδρα η οποία στήθηκε στην Κάτω Πλατεία, όπου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι  πλήθος κόσμου, είχε κατακλύσει Κάτω & Πάνω Πλατεία, δημιουργώντας το αδιαχώρητο.

 Το Σάββατο Λαζάρου 2016

Ύστερα από  δώδεκα  χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε ξανά από την Κέρκυρα για να συνεχίσει το ταξίδι της μέχρι τη μακρινή Βραζιλία και να μεταφέρει το Ολυμπιακό Φως στην πόλη του Ρίο, που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Ήταν Σάββατο του Λαζάρου  24 Απριλίου 2016. Η Φλόγα έφτασε  στο νησί στις 12.00 το μεσημέρι (από Ηγουμενίτσα) και ακολούθησε την εξής διαδρομή: Κερκυραϊκός ΓΣ (Σταμ. Δεσύλλα), «ΟΡΦΕΑΣ» (συμβολή Ιονίου Ακαδημίας και Καποδιστρίου), Σπιανάδα. Μπροστά από το Πάλκο της Πάνω Πλατείας πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή με την ανάκρουση Ολυμπιακού Ύμνου και Εθνικών Ύμνων Ελλάδος και Βραζιλίας, έπαρση σημαιών, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων.

 Ως προς τους λαμπαδηδρόμους, ήταν  οι εξής:

  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ: αθλητής ΑΜΕΑ, συμμετοχή σε πανευρωπαϊκούς αγώνες Ευρασίας στην κολύμβηση. Συνοδοί: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης αθλητής ΑΜΕΑ, χρυσό μετάλλιο ποδηλασίας / Παγκόσμιο 2011, Ιωάννα Αργυροκαστρίτη: αθλήτρια ΑΜΕΑ, ασημένιο μετάλλιο στο στίβο  / Παγκόσμιο 2011, Βίκης Σουέρεφ: Special Olympics, Κέρκυρα
  • ΝΙΚΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων 2015 / στίβος. Συνοδοί: Χαμόγελο του ΠΑΙΔΙΟΥ, Ορφανοτροφείο Κέρκυρας, Αγγελική Παναγιώτου (1ο βραβείο ζωγραφικής σε πανελλήνιους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες, Αναστασία Δελλή, πρωταθλήτρια καράτε.
  • ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ: Χάλκινο Ολυμπιακό Μετάλλιο, δυο χρυσά και ένα Παγκόσμιο, τρία χρυσά ευρωπαϊκά.  Συνοδοί: NEVER LOST, καινοτόμα εφαρμογή για κινητά: Νικόλαος Καζιάνης, Βασίλης Κουρής, Φωτεινή Μουζακίτη, Θοδωρής Μπάμης.
  • ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ: 1ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Νεότητας και 1ος στο Παγκόσμιο Μαθητικού Πρωταθλήματος.  Συνοδοί: Παιδική Χορωδία Κερκύρας, Χρυσό Μετάλλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών της Καλαμάτας, 2015: Μιλτιάδης Μαργαρίτης, Άγγελος Κατσαρός, Στεφανία Κουρκούλου, Μαρία Μονόπολη.
  • Εκπρόσωπος Ε.Ο.Ε. (Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής). Συνοδοί: Χάρης Θεοδόσης (Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας), Σπυρίδων Μιχαλόπουλος (Φιλαρμονική Ένωση ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ), Άγγελος Γκρέμυ (Φιλαρμονική Εταιρεία ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ), Όθωνας Κωνσταντίνος Νικήτας (κρίκετ), Μαρία Χονδρογιάννη (handball, ΦΑΙΑΚΑΣ).

 

*φωτο απο την εκδήλωση του 2016 στην πάνω πλατεία

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 24ης11-2ο23 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!