Quantcast
ΤΟΠΙΚΑ

Λύθηκε το πρόβλημα με τα κτήρια του Μον Ρεπό

Το νέο ΑΦΜ του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & διαποντίων ήταν η αιτία, που σταμάτησαν οι εργασίες αποκατάστασης τριών κτηρίων στο Μον Ρεπό.

Συγκεκριμένα τη διαχείριση του έργου είχε αναλάβει ο Ενιαίος Δήμος Κέρκυρας, επ΄ονόματι του οποίου πιστώνονταν οι χρηματοδοτήσεις από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με την κατάργηση του Ενιαίου Δήμου, άλλαξε ο δικαιούχος, που πλέον είναι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων και έτσι δεν μπορούσαν να πιστωθούν τα χρήματα, εάν δεν άλλαζε και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα το ΑΦΜ.  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η εργολήπτρια εταιρεία να μη μπορεί να πληρωθεί για τις εργασίες, που έχει κάνει και γι αυτό προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε παύση εργασιών.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Διαχειριστική Αρχή έστειλε το αίτημα αντικατάστασης του δικαιούχου Δήμου με το νέο ΑΦΜ και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Καλόγερο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης ήδη ενέκρινε το αίτημα και έτσι οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

 

Τι έργο γίνεται στο Μον Ρεπό

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση τριών από τα συνοδευτικά κτίρια της έπαυλης Mon Repos και πιο συγκεκριμένα της «Οικίας του φύλακα Μαστροκωστόπουλου» του «Κτιρίου Κλινικής» και του «Κτιρίου του Προσωπικού». Χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020» του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με συνολικό προϋπολογισμό 1.996.285,50 ευρώ. Η πράξη περιλαμβάνει τρία έργα: την αποκατάσταση των κτιρίων, την κάλυψη δαπανών της Αρχαιολογίας και την προμήθεια του εξοπλισμού των κτιρίων. Από αυτά τα έργα ο Δήμος συμβασιοποίησε στις 17 Μαΐου 2019 το πρώτο, δηλαδή την αποκατάσταση των τριών κτηρίων.  Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν  1.852.096,60 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ το ύψος της σύμβασης – μετά την παρασχεθείσα έκπτωση – ανέρχεται σε 818.867,58 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Ανάδοχος του έργου είναι  η Κοινοπραξία Βλασσοπούλου Μαρία Αντωνίου – Λιθόδομος ΑΤΕ», που ήταν μειοδότης του σχετικού διαγωνισμού. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή Μάιος 2021.

 

Το έργο της αποκατάστασης
Οι ενέργειες για τη χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης των τριών κτηρίων στο Μον Ρεπό ξεκίνησαν επί δημαρχίας Γιάννη Τρεπεκλή και μετά από μία πενταετία τελικά η σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Μάιο. Στόχος  είναι η σωτηρία των ιστορικών αυτών κτιρίων από την καταστροφή και η λειτουργική επανένταξή τους στις σύγχρονες ανάγκες του χώρου, με χρήσεις που αναδεικνύουν την ιστορική τους αξία και δεν προσβάλουν την ιστορική τους ταυτότητα. Για τους παραπάνω λόγους τα τρία κτήρια θα χρησιμοποιηθούν για τη ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού, με στόχους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς. Ειδικότερα θα διοργανώνονται διεθνή επιστημονικά συνέδρια, επιστημονικές και ερευνητικές συναντήσεις εργασίας, καθώς και προγράμματα για τη μεταπτυχιακή και μεταδιδακτορική εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε θέματα ερευνητικής και τεχνολογικής αιχμής. Επίσης, θα γίνονται διεθνείς συναντήσεις με τη μορφή είτε συνεδρίων εργασίας (workshops), είτε διεθνών συνεδρίων (international conferences), είτε ταχύρυθμων μεταπτυχιακών σχολείων (summer schools). Τα τρία κτίρια που θα αποκατασταθούν θα λειτουργήσουν μαζί με τη συνεδριακή αίθουσα του Mon Repos και θα στεγάσουν γραφεία, βοηθητικούς χώρους, και χώρους για ολιγομελείς επιστημονικές συναντήσεις.
Ο εξοπλισμός των αιθουσών θα περιλαμβάνει γραφεία, υπολογιστές, εκτυπωτές κ.λ.π ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των επιστημόνων στη διεθνή βιβλιογραφία, η επαφή με τη διεθνή ερευνητική δραστηριότητα, η συνέχεια των διεθνών επιστημονικών συνεργασιών και οι επιστημονικές συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!