Quantcast
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα προστασίας και η κατάσταση των υπηρεσιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου από τη ΛΑΣΥ στο περιφερειακό

Ακόμη ένα θέμα θέτει η ΛΑΣΥ στο περιφερειακό συμβούλιο που διξάγεται στη Ζάκυνθο και αφορά στα μέτρα προστασίας και τη κατάσταση των υπηρεσιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Το θέμα

 

Έχει γίνει έθιμο πια! Κάθε χρόνο, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η Λαϊκή Συσπείρωση να φέρνει προς συζήτηση και να επισημαίνει τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο θέμα της αποτελεσματικής πυροπροστασίας των νησιών της Περιφέρεια μας. Ελλείψεις και παραλείψεις που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τις περιουσίες αλλά και τις ζωές των κατοίκων, όπως σχεδόν κάθε χρόνο αποδεικνύεται τούτο με τον πιο τραγικό τρόπο.
Από την άλλη, κάθε χρόνο, εισπράττουμε πανομοιότυπες απαντήσεις καθησυχασμού από την Περιφερειακή Αρχή και δηλώσεις αυτοϊκανοποίησης ότι βρίσκονται πάντα σε πλήρη ετοιμότητα. Κάθε χρόνο, όμως, η σκληρή πραγματικότητα, τραγικά τους διαψεύδει και ο λαός μετράει τις πληγές του από τις φωτιές η έκταση των οποίων θα μπορούσε να είχε προληφθεί!
Κάθε χρόνο οι υπεύθυνοι αυτού του διαχρονικού εγκλήματος με περίσσιο θράσος ρίχνουν τις ευθύνες είτε στα διαχειριστικά λάθη κάποιων υπηρεσιακών στελεχών, είτε στους ίδιους τους κατοίκους που αυθαιρετούν και κλείνουν τους διαδρόμους προς τη θάλασσα, είτε στην κλιματική αλλαγή, είτε στον «στρατηγό» άνεμο Λες και είναι η κλιματική αλλαγή που δημιούργησε το παράδοξο των παράνομων επεκτάσεων, της δημιουργίας οικισμών εκτός σχεδίου, μέσα στα δάση, με αποτέλεσμα της μίξης κατοικιών και δάσους και όχι η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ της γης, της κατοικίας και του δικαιώματος αναψυχής.
Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει πως, κάθε χρόνο, τα πράγματα όχι μόνο δεν βελτιώνονται αλλά απεναντίας συνεχώς χειροτερεύουν. Και επειδή μπορεί αυτό να εκληφθεί από μερικούς σαν ξύλινος αντιπολιτευτικός λόγος, για του λόγου το αληθές σας παραπέμπουμε στη πρόσφατη συνέντευξη του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου στην ΕΡΤ Ζακύνθου ( 5/4/2023) και στην οποία περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που Βρίσκεται η πυροπροστασία στη Ζάκυνθο. Κατάσταση που εμείς λέμε είναι πανομοιότυπη σε όλα τα νησιά μας και που σίγουρα στα μικρότερα (Διαπόντια κ.ά) είναι ακόμη χειρότερη.
Στη συνέντευξη του ο κ. Διοικητής δηλώνει πως «… η κατάσταση στο νησί μας ανησυχεί πάρα πολύ” και επισημαίνει ότι η αποκατάσταση των κοινοτικών, δασικών και αγροτικών δρόμων, “πρέπει να γίνει χθες”. Αναδεικνύει τον κίνδυνο για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών, τονίζοντας ότι από τον Ιανό ακόμα, δηλαδή εδώ και τρία χρόνια, παραμένουν σε πολλά σημεία στα δάση της Ζακύνθου, κορμοί και νεκρή βλάστηση που δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης υδροδότησης, κυρίως στα ορεινά του νησιού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τοποθέτηση επιπλέον δεξαμενών και συνεχή ροή νερού. Τέλος αναφέρεται και στην έλλειψη προσωπικού και χαρακτηριστικά αναφέρει πως φέτος στη Πυροσβεστική υπηρεσία Ζακύνθου υπηρετεί λιγότερο προσωπικό από πέρυσι! Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τον πιο επίσημο τρόπο και από την έκθεση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ιονίων Νήσων, με τίτλο: «Έλεγχος και συντήρηση οδικού δικτύου για τη διευκόλυνση του έργου της καταστολής αντιπυρικής περιόδου 2023» που δημοσιεύθηκε στο ertnews.gr στις 4/4/2023.
Ως φυσικό επακόλουθο, όλων των ανωτέρω, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως η έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, βρίσκει ξανά το σύστημα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας με πάρα πολλά προβλήματα και την κυβέρνηση αλλά και την Περιφερειακή Αρχή να φαίνεται να μην έχουν διδαχθεί τίποτα από τις πρόσφατες τραγικές καταστροφές.
Τα νησιά μας διαθέτουν μεγάλο ορεινό και δασικό όγκο, με αρκετούς οικισμούς να βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, που εν δυνάμει μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τους κινδύνους πυρκαγιών. Έχουν πρόβλημα ύδρευσης, αναρχία στην οικοδόμηση, εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής, εγκαταλειμμένους και καταστραμμένους αγροτικούς δρόμους, Αντιπυρικές ζώνες σχεδόν ανύπαρκτες κλπ. Περιοχές και χωριά χωρίς εναλλακτικό τρόπο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς (Εξωγή, Φρίκες, Περαχώρι Ιθάκης, Ορεινή Ζάκυνθος κ.ά)
Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της πρόληψης, σε σύγχρονα και επαρκή μέσα, κυρίως στις επίγειες δυνάμεις, που έχουν αντικειμενικά το κύριο βάρος της κατάσβεσης.
Παραμένουν, για τους ίδιους λόγους, οι ελλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων. Στη πολιτική προστασία σε κάθε ΠΕ υπηρετεί με τα βίας ένας και μοναδικός υπάλληλος που είναι επιφορτισμένος και με παράλληλα καθήκοντα.
Δεν υπάρχει σύγχρονος και επικαιροποιημένος αντιπυρικός σχεδιασμός, ιδιαίτερα για την πιθανότητα ξεσπάσματος πολλών ταυτόχρονα δασικών πυρκαγιών στη Περιφέρεια. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που εκτός των άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνει και σενάρια αντιμετώπισης αρνητικών εξελίξεων, όπως πχ διόδων διαφυγής, κ.λπ.
Οι συνεδριάσεις των ΣΟΠΠ, δεν αρκούν αν δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης της εκδήλωσης της πυρκαγιάς… αν δεν λύνονται τα προβλήματα που κάθε φορά επισημαίνονται. Επειδή δε τα προβλήματα αυτά μονιμοποιούνται αφού ποτέ δεν λύνονται, καταντούν «ενοχλητικά» για την Περιφερειακή Αρχή που για να τα αποφύγει απαξιώνει και υποβαθμίζει σκόπιμα την λειτουργία των ΣΟΠΠ.

Τρανή απόδειξη τούτου η τελευταία συνεδρίαση του ΣΟΠΠ της ΠΕ Κέρκυρας (21/4/23) στην οποία η κατά τον νόμο υπεύθυνη της πολιτικής προστασίας της ΠΙΝ κα Κράτσα, απαξίωσε να παραβρεθεί αν και παρευρισκόταν στο κτήριο που γινόταν η συγκεκριμένη συνεδρίαση, ενώ ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας της ΠΕ Κέρκυρας χωρικός Αντιπεριφερειάρχης παρευρέθηκε για 10΄στην αρχή της συνεδρίασης και μετά αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση. Έτσι μοναδικός εκπρόσωπος από το ΠΣ στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ παρέμεινε ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης!!!
Τι έκανε αλήθεια και η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, μπροστά στις ανάγκες που διαπιστώνονται;
Η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση πήραν μέτρα προστασίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο; Τι εικόνα υπάρχει για τους κρουνούς, τις υδροδεξαμενές, την θαμνοκοπή, τις ανάγκες των Π.Υ στα νησιά μας, δρόμους διαφυγής, τη συνεργασία με τους Δήμους, τις χρηματοδοτήσεις, τα μέσα κ.λπ. Άκρως επίκαιρα και αποκαλυπτικά είναι όσα αρνητικά αναφέρθηκαν πιο πάνω από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ζακύνθου. Άκρως αποκαλυπτικά ακόμη είναι και όσα κατά καιρούς αναφέρονται από τα συνδικαλιστικά όργανα των πυροσβεστών για τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και μέσα, για υπερεντατικοποίηση της δουλειάς τους, για εκατοντάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης, για χώρους εγκατάστασης των σταθμών παντελώς ακατάλληλων ή ακόμη χειρότερα να κλείνουν πυροσβεστικοί σταθμοί λόγω μη ανεύρεσης κατάλληλου κτηρίου όπως στη Νότια Κέρκυρα με ανυπολόγιστες συνέπειες στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς στη περιοχή. Τέλος για ασυνεννοησίες για τη συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών μεταξύ πυροσβεστικής και ΔΕΥΑ ή όσο αφορά τους κρουνούς των αεροδρομίων μεταξύ πυροσβεστικής και FRAPORT.
Εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις, διεκδίκησαν, ώστε η κυβέρνηση και οι κρατικές δασικές υπηρεσίες, να διαμορφώσουν μελέτες αντιπυρικής προστασίας για κάθε δασικό συγκρότημα που να περιλαμβάνουν στο πλαίσιο του αντιπυρικού αυτού σχεδιασμού όλα τα αναγκαία και απαραίτητα για το συγκεκριμένο κάθε φορά δάσος, δασοτεχνικά έργα υποδομών όπως π.χ. δεξαμενές υδροληψίας, αποψιλώσεις, συντήρηση ή διάνοιξη δασικών δρόμων, άλλους δασοκομικούς χειρισμούς (αραιώσεις, υλοτομίες κλπ.),και ότι άλλο μπορεί να προβλέπεται από την μελέτη αντιπυρικής προστασίας πχ αντιπυρικές ζώνες κ.λπ.);
Εξασφαλίσθηκε η επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, για την κάλυψη των ελλείψεων με πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού και στις δύο υπηρεσίες; Στελεχώθηκε με το αναγκαίο προσωπικό η Περιφέρεια;
Εκπονήθηκαν σχέδια έγκαιρης και ασφαλούς απομάκρυνσης των κατοίκων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Επικαιροποιήθηκαν όσα υπήρχαν, αν υπήρχαν;
Τι γίνεται με την κατάσταση στους ΧΥΤΑ στα νησιά μας αλλά και με τις άλλες νόμιμες ή μη χωματερές που από μόνοι τους αποτελούν σημεία εκδήλωσης πυρκαγιών και που στο τελευταίο ΣΟΠΠ χαρακτηρίσθηκαν από τον Περιφερειακό Διοικητή της Π.Υ. σαν βραδυφλεγείς βόμβες;
Η απάντηση βέβαια σε όλα τα πιο πάνω ερωτήματα είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Ένα μεγάλο τίποτε. Γιατί για να γίνουν σωστά όλα αυτά χρειάζεται η κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή να αντισταθούν στις ντιρεκτίβες και στις στρατηγικές της Ε.Ε. που εμπορευματοποιούν τα δάση και παραδίδουν το περιβάλλον στην μανία των επενδυτών για να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Αμφότερες, όμως, όπως εξάλλου και οι προηγούμενες, πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε. Γι αυτό και υλοποιούν ευλαβικά και διαχρονικά την στρατηγική της Ε.Ε, υποβαθμίζοντας την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία), παραδίδοντας σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες «fast- track», αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.
Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ένας σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, σε επιστημονική βάση, που θα έδινε πρώτα απ’ όλα βάρος στην πρόληψη, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.
Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά απαιτείται μια πολιτική που θα βάζει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Αντίθετα, βιώνουμε τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που προωθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, όπως με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές. Αυτά είναι τα «δώρα» της κυβέρνησης σε μονοπωλιακούς ομίλους της «πράσινης ανάπτυξης» και των ΑΠΕ.
Η αντιπυρική προστασία πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα απαιτεί την άμεση κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την πρόληψη, την αγορά νέων σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να μας ενημερώσει αν έχει καταρτίσει «σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο» 2023, τι προβλέπει συγκεκριμένα, με τι προσωπικό και μέσα υποστηρίζεται και με ποια χρηματοδότηση;
Η Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρεί ότι χρειάζεται η περιφέρεια και οι δήμοι αλλά κύρια ο λαός να διεκδικήσουν η δασοπροστασία – πυροπροστασία, όπως και η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, να μπουν σε προτεραιότητα στις διεκδικήσεις και στους καθημερινούς αγώνες μας.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!