Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Μεθαύριο αποφασίζει η ΔΙΑΔΥΜΑ για τα σκουπίδια της Κέρκυρας

Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ, με τη νέα του σύνθεση, το οποίο θα κληθεί να λάβει απόφαση για την υποδοχή ή όχι των απορριμμάτων της Κέρκυρας στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτ. Μακεδονίας.

Να σημειωθεί πως αρχικά η συνεδρίαση είχε οριστεί για τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου αλλά θα γίνει σε νέα ημερομηνία γιατί συνέπεσε με την επέτειο της απελευθέρωσης της Καστοριάς.  Απ’ ότι όλα δείχνουν η απόφαση θα είναι θετική, αν όχι ομόφωνη, με τις προθέσεις να έχουν διαφανεί όλες αυτές τις ημέρες που το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα. 

Στο μεταξύ στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων και μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνεται ο ορισμός μελών για τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α), όπως μετονομάστηκε ο ΣΥΔΙΣΑ.

Στο ΔΣ θα μετέχουν έξι εκπρόσωποι του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας (τρεις εκλέγει η πλειοψηφία, έναν η αντιπολίτευση & δύο ορίζει η Δήμαρχος), δύο εκπρόσωποι από τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, δύο από τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας & ένας εκπρόσωπος του Δήμου Παξών. Οι πληροφορίες θέλουν στο νέο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ να μετέχουν μεταξύ άλλων η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου και οι αντιδήμαρχοι Τ.Υ Νίκος Καλόγερος & Καθαριότητας Γιάννης Σερεμέτης.

Το σχέδιο μεταφοράς στην Κοζάνη

Η απόφαση μεταφοράς των σκουπιδιών της Κέρκυρας, λήφθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από λίγες ημέρες, παρουσία των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της Κέρκυρας αλλά και στελεχών της ΔΙΑΔΥΜΑ με το σχέδιο να προβλέπει την υποδοχή 24.000 τόνων το 2020, και σε βάθος τριετίας 50 με 60.000 τόνους. 

Η συγκεκριμένη ποσότητα θα  προτεθεί στις περίπου 90.000 τόνους σκουπιδιών που διαχειρίζεται η μονάδα από τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και των 15.000 τόνων (για δύο χρόνια) που έρχονται στην περιοχή από την Αιγιαλεία. 

Έτσι η ΜΕΑ θα ξεπεράσει τις 107.000 τόνους αγγίζοντας τις 120.000 που είναι και ο μέγιστος αριθμός επεξεργασίας, έχοντας σαν αποτέλεσμα την αλλαγή των οικονομικών δεδομένων για τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και κατ΄ επέκταση των πολιτών, καθώς η τιμή από τα 41,91 ευρώ τον τόνο θα πέσει στα 25,50 ευρώ. 

Οι 90.000 τόνοι που παραδίδει ετησίως η Δυτική Μακεδονία στον ιδιώτη( κοινοπραξία Ηλέκτωρ – Ακτωρ Παραχωρήσεις») που διαχειρίζεται τη ΜΕΑ, είναι η ελάχιστη ποσότητα που έχει συμφωνηθεί, με τη ΔΙΑΔΥΜΑ όλα αυτά τα χρόνια να έχει κάνει την επιλογή υποδοχής απορριμμάτων και από άλλες περιοχές στο πλαίσιο της πολιτικής εξεύρεσης εσόδων την οποία ακολουθεί με διάφορες ενέργειες. 

 Κατασκευή εργοστασίου καύσης

Στο πλαίσιο αυτό  το νέο Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ θα κληθεί να αποφασίσει και για το μέλλον των επενδυτικών δραστηριοτήτων, με μεγάλο θέμα να αποτελεί η κατασκευή εργοστασίου καύσης υπολειμμάτων, κάτι που είχε τεθεί σε ενημερωτικό επίπεδο στο απερχόμενο Δ.Σ. χωρίς να ανοίξει επί της ουσίας η κουβέντα.  Η συγκεκριμένη ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι από πλευράς Κεντρικής Μακεδονίας, με τη Δυτική Μακεδονία και τη ΔΙΑΔΥΜΑ, να παίζουν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις. Το μεγάλο αυτό project προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου καύσης υπολειμμάτων, από τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και αν απαιτηθεί προκειμένου να καλύπτονται οι ποσότητες, Θεσσαλίας και Κέρκυρας, ενώ ο χώρος κατασκευής του έχει υποδειχθεί να είναι το Ορυχείο του Νότιου Πεδίου. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ενδεχομένως να συμβάλλει στη θέρμανση και ηλεκτροδότηση των γύρω περιοχών. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που έχουν υποδείξει και τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ως χώρο που μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, με την καύση ενδεχομένως απορριμμάτων να αποτελεί διέξοδο για τη συνέχιση λειτουργίας της, αλλά όλα αυτά ακόμα να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

 Το εργοστάσιο της Κοζάνης

Η πρώτη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα κατασκευάστηκε στην Κοζάνη με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και λειτουργεί από το 2017. Η μονάδα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί 120 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων. Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται υπό τη σκέπη της ΔΙΑΔΥΜΑ, του φορέα που ίδρυσαν οι 12 δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εδώ και μια 20ετία για να διαχειριστούν από κοινού τα απορρίμματά τους.. Εκτός από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, το έργο περιλαμβάνει ΧΥΤΥ και δέκα σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Σύμφωνα με το  σχήμα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, ο ιδιώτης έχει αναλάβει τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων και η ΔΙΑΔΥΜΑ διαχειρίζεται  την ανακύκλωση.

 

Χατζηδάκης: Οι επτά άξονες της κυβέρνησης για την ανακύκλωση

Στο μεταξύ, τους 7 άξονες της κυβέρνησης για την ανακύκλωση παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, όπου έκανε αναφορά και στη μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας στην Κοζάνη.

Ο κ. Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του, σημείωσε πως «στα απορρίμματα ο στόχος μας ως Υπουργείο και ως κυβέρνηση, είναι να περάσουμε σε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που λιμνάζουν, δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας».

«Σ’ αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «η πολιτική της κυβέρνησης για την ανακύκλωση υλοποιείται σε συγκεκριμένους άξονες:

  1. Επικαιροποιούμε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τα αντίστοιχα Περιφερειακά Σχέδια (ΠΕΣΔΑ), με σκοπό να μπορεί η χώρα να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα. Το υφιστάμενο Σχέδιο προέβλεπε 26% ταφή το 2020, ενώ σήμερα το ποσοστό βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο του 80%. Γεγονός που –προφανώς- το καθιστά μη ρεαλιστικό. Τα νέα Σχέδια θα έχουν στόχους εφικτούς, μετρήσιμους με προοπτική τετραετίας.
  2. Ενισχύουμε τις προσπάθειες ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Και δημιουργούμε το πέμπτο ρεύμα των βιοαποβλήτων με τους καφέ κάδους. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της 4ετίας να έχουμε καφέ κάδους σε όλη την Ελλάδα.
  3. Επεκτείνουμε τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα ΣΔΙΤ. Τα Γιάννενα, οι Σέρρες και η Δυτική Μακεδονία είναι πετυχημένα παραδείγματα καλών πρακτικών που μας δείχνουν τον δρόμο. Δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλο τις ιδεοληψίες να μας καταδικάζουν στη στασιμότητα!
  4. Επίσης, εστιάζουμε στην προστασία του τουριστικού μας προϊόντος. Φτάνει με τις εικόνες τις ντροπής που διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς! Στοχεύουμε το καλοκαίρι του 2020 να μην υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους των τουριστικών περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κέρκυρα. Προχωρήσαμε σε συμφωνία με τους 3 Δήμους της Κέρκυρας, καθώς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Έτσι δίνουμε στην Κέρκυρα μια μεγάλη ανάσα, μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα στο Τεμπλόνι το 2023.
  5. Φυσικά, η επίτευξη των όσων αναφέρω χρειάζονται -εκτός από τον σωστό σχεδιασμό- και τους απαραίτητους πόρους. Προτεραιότητά μας, λοιπόν, είναι να αντιμετωπίσουμε τα πολύ χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας ευρωπαϊκών πόρων στην κατηγορία έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων και να πετύχουμε τη συμβασιοποίηση νέων έργων αξίας 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021.
  6. Στον τομέα της ανακύκλωσης προχωράμε σε αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου. Προς την κατεύθυνση αυτή, συμφωνήσαμε τον διπλασιασμό των κονδυλίων για την απόκτηση μπλε κάδων και απορριμματοφόρων για όλη την επικράτεια, στοχεύοντας σε 100% κάλυψη στην 4ετία.

Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εξοπλισμό για αποκομιδή από μπλε κάδους, την εφαρμογή άλλων ρευμάτων συλλογής όπου είναι εφικτό, και τη δρομολόγηση πιλοτικών προγραμμάτων επιβράβευσης των πολιτών (π.χ. έκδοση «πράσινης» κάρτας). Οι δράσεις αυτές συνδέονται, φυσικά, άμεσα με την παροχή κινήτρων για ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση υλικών.

  1. Ιδιαίτερη προτεραιότητα δική μας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης. Προχωράμε στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904 για την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι 2021. Όμως δεν μένουμε εκεί. Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε μια ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης για περιορισμό της χρήσης πλαστικού και την προώθηση επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούμε συνεργασίες με τον δημόσιο τομέα, με σχολεία, με πολιτιστικούς φορείς κλπ, ώστε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη συμμαχία με την κοινωνία».
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!