Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Με εννέα ασθενοφόρα θα ενισχυθεί το ΕΚΑΒ Κέρκυρας

Μέσα στο 2022 το ΕΚΑΒ Κέρκυρας πρόκειται να ενισχυθεί με εννέα νέα ασθενοφόρα. Το θέμα αναδείχτηκε χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και με αφορμή σχετική επερώτηση, που είχε καταθέσει ο πρώην περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος.

Απαντώντας  η αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής συνοχής-δημόσιας υγείας & απασχόλησης Μελίτα Ανδριώτη ενημέρωσε ότι “Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 18 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Ιονίων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Και εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές με ενστάσεις & προδικαστικές προσφυγές τα ασθενοφόρα θα παραδοθούν μέσα στο 2022”. Υπενθυμίζουμε απο αυτά εννέα προορίζονται για το ΕΚΑΒ Κέρκυρας.

Χρηματοδότηση απο το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων

  • Ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια 5 ασθενοφόρων   4Χ2 και 4 κινητών μονάδων καθώς και άλλων 5 ασθενοφόρων  οχημάτων Μικρού Όγκου 4Χ2 και 4 ασθενοφόρων 4Χ4. Η προμήθεια των ασθενοφόρων έχει ενταχθεί απο τον περασμένο Νοέμβριο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-20 και συγχρηματοδοτείται απο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τους Εθνικούς πόρους μέσω ΠΔΕ. Ο προϋπολογισμός  ανέρχεται σε 1.376.400 €. Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε απο το ΕΚΑΒ στις 23 Δεκεμβρίου 2021 με καταληκτική ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου 2022, ωστόσο με προχθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΑΒ δόθηκε παράταση μέχρι και 15 Φεβρουαρίου 2022.

Η επερώτηση Γαλιατσάτου

Ο πρώην περιφερειάρχης σε επερώτηση, που είχε καταθέσει ανάφερε ότι σε πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων της παράταξης ΑΝΑΣΑ στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Κέρκυρας είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε αλλά και να διαπιστώσουμε τα προβλήματα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ και την κατάσταση των υποδομών του κινητών & μη. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές μεγαλώνουν θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Στην επερώτηση παρατίθενται οι διαπιστώσεις των προβλημάτων και καταλήγει ρωτώντας την κυρία Περιφερειάρχη Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την προώθηση των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και της δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα;  Κια σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

Η απάντηση Μ. Ανδριώτη

Απαντώντας στην επερώτηση η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Μελίτα Ανδριώτη ενημέρωσε για τα εξής: Η Περιφερειακή Αρχή έχει ενδιαφερθεί και έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες που αφορούν την ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ με τα 18 ασθενοφόρα στα Ιόνια Νησιά. Ήδη απο τον περασμένο Νοέμβριο η Περιφερειάρχης υπέγραψε την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων. Στη συνέχεια με παρέμβασή της στον υπουργό Υγείας, φρόντισε να επισπευθούν οι διαδικασίες, δεδομένου ότι φορέας για την προκήρυξη του διαγωνισμού είναι το ΕΚΑΒ. Πράγματι οι ενέργειες της κας Κράτσα είχαν αποτέλεσμα, αφού ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε, είναι ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Ευελπιστούμε ότι αν δεν έχουμε εμπλοκές με προδικαστικές προσφυγές και ενστάσεις, τα ασθενοφόρα θα παραδοθούν προς χρήση έως το τέλος του 2022.

Προσωπικό & κτιριακό

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού η Περιφέρεια “πιέζει” το Υπουργείο Υγείας και έχει πάρει την διαβεβαίωση ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει πρόβλεψη στο ψηφιακό σύστημα του υπουργείου για μόνιμες θέσεις προσωπικού για το  ΕΚΑΒ. Παράλληλα από τα χρήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια μέσω του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων ποσού 8.166.000 ευρώ για την ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό για 2 έτη λόγω covid έχουν προσληφθεί  για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ μέχρι σήμερα 25 άτομα , 10 στην Κέρκυρα , 10 στην Λευκάδα, 2στην Κεφαλονιά   και 3 στην Ζάκυνθο. Σε ό, τι αφορά το κτιριακό, η Περιφέρεια έχει τη βούληση εάν βρεθεί κατάλληλος χώρος να βρει απο τα ευρωπαϊκά προγράμματα το χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις κτιριακές ανάγκες του ΕΚΑΒ. Στο μεταξύ στον προϋπολογισμό του 2022 έχουν αποτυπωθεί 43 χιλ € για επισκευές του κτιρίου που στεγάζεται το ΕΚΑΒ Κέρκυρας.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΛΩΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

Η  λειτουργία του ελικοπτέρου από το Ακτιο λόγω αναστολής εργασίας του ανεμβολίαστου προσωπικού. Το ελικόπτερο  ανήκει στην Πολεμική αεροπορία, ενώ το  πλήρωμα στο ΕΚΑΒ. Το πλωτό ασθενοφόρο της Κέρκυρας, όπως και εκείνου που θα παραληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ιθάκη αποκτήθηκαν με χρημαρτοδότηση 1 εκατ € απο την ΠΙΝ. Τα πλοία ανήκουν στο Λιμενικό Σώμα, ωστόσο την εντολή συνδρομής δίνει το ΕΚΑΒ, δηλαδή η Αθήνα σε συνεννόηση με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και πάντα σε σχέση με το περιστατικό που πρέπει να αντιμετωπιστεί.Η παρουσία τους είναι πολύτιμη για τα νησιά μας, όπως δείχνουν τα στοιχεία: A;p;o  24/11/2021 έως 11/01/2022  το λιμενικό κλήθηκε να συνδράμει σε 11 περιστατικά, τα 7 εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν με το πλωτό ασθενοφόρο. Επίσης το πλωτό ασθενοφόρο της Κέρκυρας συμμετείχε και στην προσπάθεια θωράκισης των διαποντίων νήσων κατά του covid ,μεταφέροντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να εμβολιάσουν τους κατοίκους των   νησιών μας για την 3η δόση.

Η ΠΙΝ δίπλα στο ΕΚΑΒ

Ολοκληρώνοντας την απάντηση, η κ. Ανδριώνη τόνισε:  ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΠIN  με το ΕΚΑΒ έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας της Περιφερειάρχου κας Κράτσας με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου αλλά υπάρχει και σχεδόν καθημερινή δική μου επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ κον Κουτσουμπέλη στους  οποίους έχουν τεθεί  κρίσιμα θέματα για την την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στα Ιόνια Νησιά. Τα αιτήματα της περιφέρειας αφορούν:

Αυτοτελές παράρτημα ΕΚΑΒ Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα

Αίτημα προς το Υποργείο Υγείας για ενίσχυση με εποχικό προσωπικό (διασώστες)

Αίτημα για μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα ενισχύσει όλους του τομείς του ΕΚΑΒ σε κάθε νησί

Δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ στην Βόρεια Κέρκυρα αλλά και στην  Ιθάκη.

Τέλος ασκείται πίεση και έχουμε την διαβεβαίωση ότι θα το επεξεργαστούν και θα έχουμε σύντομα λύση  για το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με το ασυρματικό κέντρο του ΕΚΑΒ.

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!