Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσικοθεατρικό αφήγημα: “Ανακυκλώστε Αγάπη” από το Λύκειο Ελληνίδων

Το χορωδιακό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων παρουσιάζει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 18:30 στο Corfu Palace το μουσικοθεατρικό αφήγημα «Ανακυκλώστε Αγάπη» του Περικλή Παπαδόπουλου.

Η τέχνη δεν είναι απλώς μία καταγραφή συναισθημάτων ή μία αποτύπωση ιδεών. Η τέχνη έχει και έναν κοινωνικό χαρακτήρα. Μπορεί να λειτουργήσει αφυπνιστικά για προβλήματα των καιρών μας, να εμπνεύσει, να ενθουσιάσει, να προβληματίσει. Πρωτίστως όμως να δείξει ότι από τα εκφραστικά της μέσα αναδύεται αισιοδοξία ότι μπορεί ο κόσμος να γίνει καλύτερος.

Αυτό προσπαθεί και το μουσικοθεατρικό αφήγημα του Περικλή Παπαδόπουλου να μας δώσει: την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε έναν αγώνα να μην λειτουργεί ο κόσμος στην κυριαρχία των απορριμμάτων κάθε μορφής. Όταν πετάμε υλικά, συναισθήματα, σχέσεις, ανθρώπους επειδή μπορούμε (ή έτσι νομίζουμε) να αντικαταστήσουμε, τότε απαξιώνουμε την αξία και προσώπων και αντικειμένων. Τα αντικείμενα κατασκευάζονται από το περιβάλλον μας. Οι άνθρωποι γεννιούνται ως μοναδικές υπάρξεις. Ό,τι μπορεί να έχει δεύτερη ευκαιρία είναι κυριολεκτικά αμαρτία να την αρνούμαστε! Και αισθανόμαστε ως κεκτημένο σήμερα την πολυτέλεια της απόρριψης.

Το αφήγημα του δημιουργού δεν είναι μόνο για ομάδες παιδιών. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να τοποθετηθούμε ξανά έναντι του κόσμου που μας δόθηκε για να τον ζούμε ευχαριστιακά, δηλαδή με ευγνωμοσύνη έναντι του Θεού και έναντι της ζωής. Και η ευγνωμοσύνη εκφράζεται με την αγάπη!

Χαρείτε κι εσείς την προσπάθεια αυτή όχι μόνο με την απόλαυση της ακρόασης ή της θέασης, αλλά με την προσωπική σας κινητοποίηση. Άλλωστε, μόνο όταν συμμετέχουμε στο ωραίο δείχνουμε ότι στην πράξη δεχόμαστε το μήνυμα!

 π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Κέρκυρας, Παξών & Διαποντίων νήσων Δρ. Θεολογίας – Φιλόλογος

 

Κείμενο και τραγούδια γεμάτα μηνύματα. Τραγούδια όμορφα. Για τη ζωή. Για τα παιδιά. Για όλους μας. Η ζωή που αλλάζει. Η ζωή που εξελίσσεται. Η τέχνη. Η μουσική. Τραγούδια για τα παιδιά που θα πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Με καλύτερες σκέψεις από ότι εμείς. Που πρέπει να την πάνε μπροστά. Να φτιάξουν ότι εμείς χαλάσαμε. Να διορθώσουν τα δικά μας λάθη. Να ζήσουν σε αρμονία με τη φύση. Με τα ζώα. Με τον άνθρωπο. Τραγούδια όμορφα. Για τα παιδιά του παρόντος. Για τα παιδιά του μέλλοντος.

Πέτρος Γάλλιας Σκηνοθέτης, ηθοποιός, χορογράφος

 

Σειρά – σειρά, σελίδα – σελίδα και το παρελθόν, η περιέργεια, η αγωνία, το  παιχνίδι, η αγάπη για τα ζώα,  το νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο συνωμοτούν, σε  παρασύρουν στα καντούνια της Κέρκυρας για να την λατρέψεις και συνειδητοποιείς  ότι  δεν είναι ακατόρθωτο να δημιουργηθεί  μια ανθρώπινη αλυσίδα που ανακυκλώνει έμπρακτα αγάπη και  προσφορά.       

Αθηνά Καλλιμάνη Διευθύντρια θεατρικού εργαστηρίου Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας

Το βιβλίο που κρατάτε είναι ένα ακόμα “πνευματικό” παιδί του μαέστρου μας, Περικλή Παπαδόπουλου.

Το “Ανακυκλώστε αγάπη”, εμείς, στο Λ.Ε. Κέρκυρας το έχουμε αγαπήσει πολύ, το έχουμε ζήσει και έχουμε χαρεί όλη τη συγκίνηση, την ευαισθησία και τη χαρά που μπορεί να δώσει, με τον καλύτερο τρόπο…παρουσιάζοντάς το ως  μια γλυκύτατη, διαδραστική, μουσικοθεατρική παράσταση. Ανεπιφύλακτα, αφεθείτε στον ευαίσθητο κόσμο του αφηγήματος. Θα πάρετε όλον τον πλούτο της ψυχής του δημιουργού, θα απολαύσετε μια μικρή σημερινή γειτονιά που μπορεί να χάνετε στην ταχύτητα της εποχής, αλλά με την προτροπή των παιδιών, προσγειώνεται και πάλι στις αξίες της πραγματικής ζωής. Θα ακούσετε γλυκές, τρυφερές μελωδίες που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο με τα λόγια που τις συνοδεύουν. Ένα έργο, ένα αφήγημα για μικρούς και μεγάλους, ας το “εκμεταλλευτούμε” για να νοιώσουμε πάλι, όλοι, ικανοί για πράγματα που έχουμε ξεχάσει ή που δεν έχουμε το χρόνο να ασχοληθούμε με αυτά.

ς “αφεθούμε” στις παιδικές φωνές που θα μας οδηγήσουν στις σωστές διαδρομές της καρδιάς.

Αγαπητέ μαέστρο, ανήσυχε δημιουργέ, συνεργάτη και φίλε, Περικλή Παπαδόπουλε, εύχομαι ολόψυχα καλοτάξιδο.                                                                               

Λίζα Αλεξάκη πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας  

Περίληψη έργου:

” Η πίεση του σύγχρονου τρόπου ζωής, η έλλειψη επικοινωνίας, η φτώχια, η κρίση, αλλά και η διαφορετικότητα, η δύναμη της φιλίας, η αλληλεγγύη, η ιδέα και η πράξη της ανακύκλωσης, σε αυτή την ιστορία αναδεικνύονται, όταν μια δραστήρια παρέα έφηβων παιδιών παρατηρεί, αυτοοργανώνεται, συνεισφέρει, σχεδιάζει και υλοποιεί ένα μικρό «θαύμα». Σπουδαίο εργαλείο για να πετύχει το σχέδιο των παιδιών, με τη συνέργεια των γονέων και τελικά όλης της γειτονιάς, είναι κάτι φαινομενικά ίσως ασήμαντο, μπορεί και αστείο, που υπάρχει δωρεάν σε κάθε γειτονιά του κόσμου: ένας μπλε κάδος ανακύκλωσης υλικών.

Στην ιστορία μας όμως, αυτός ο μπλε κάδος, είναι απλά θαυμαστός!”

 

Συντελεστές έργου:

Ιδέα – πρωτότυπο κείμενο – στίχοι – μουσική και ενορχήστρωση

Περικλής Παπαδόπουλος

Τραγούδησαν: Ελσύνη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Βρυώνη, Περικλής Παπαδόπουλος

Ηχογράφηση – παραγωγή – mixing – mastering

Νικόλας Παπαδόπουλος

Σειρά και τίτλοι τραγουδιών έργου:

  1. «Η ιστορία μας ν’ αρχίσει» για καλωσόρισμα και σύντομη περιγραφή

του αφηγήματος

  1. «Βαλς για σκούπισμα» για μια καθημερινή σκηνή στην πλατεία
  2. «Ρούχα – ρούχα!» για την πλεονεξία και την υπερκατανάλωση,

4.«Φαντάσου!» για την ομορφιά και αποδοχή της διαφορετικότητας,

  1. «Κίτρινα αστεράκια” για την ανταπόδοση και διάδοση της αγάπης

6.«Η φιλία!» για τη δύναμη της συνεργασίας και της αξιοποίησης

των ατομικών δεξιοτήτων μέσα σε μια ομάδα και

και 7. το «Ανακυκλώστε αγάπη!» για την αξία της αλληλεγγύης, της

ολιγάρκειας, της προσφοράς, και της συλλογικότητας.

 

Συντελεστές πρώτης παρουσίασης

 

Αφήγηση – επιμέλεια: Λίζα Αλεξάκη
Χορογραφίες: Μαριάνα Ντράνου
Παίζουν και τραγουδούν: μέλη της χορωδίας και του χορευτικού ενηλίκων και παιδιών του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας.

 

Το έργο θα διατεθεί αυτό το διήμερο και σε έντυπη μορφή (70 σελίδες και cd rom με παρτιτούρες και 29 ηχοτοπία, τραγούδια, υποκρούσεις) σε ειδική τιμή 15 € και υπέρ των σκοπών του Λυκείου.

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!