Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπιάγκης: Άνιση αντιμετώπιση της Πολιτείας στις προϋποθέσεις χορήγησης αποζημιώσεων Μπάλλου»

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Δημήτριος Μπιάγκης κατέθεσε την υπ’ αριθμόν Α.Π.:5756/10-6-2022 Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών αναφορικά με τη «χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης πληγέντων από το καιρικό φαινόμενο «Μπάλλος»», την οποία συνυπέγραψαν η Τομεάρχης Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη και ο Υπεύθυνος Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,  Κώστας Σκανδαλίδης.

Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής αναφέρεται «στην καθυστέρηση που υπάρχει ως προς τις αποζημιώσεις των πολιτών για τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία του «Μπάλλου» τον Οκτώβριο του 2021, αλλά κυρίως στην απόρριψη εκατοντάδων αιτημάτων λόγω του γεγονότος ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών 33862 (ΦΕΚ 1699/16-5-2019), επειδή οικίες που υπέστησαν ζημιές δεν αποτελούσαν την κύρια κατοικία τους, σε αντίθεση με πληγέντες άλλων περιοχών ανά την Επικράτεια».

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο Βουλευτής: «Η άνιση αυτή αντιμετώπιση της Πολιτείας επαληθεύεται από δύο Πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου, καθώς, σύμφωνα με την παρ. 4 του ενδέκατου άρθρου της από 22 Αυγούστου 2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τους πληγέντες από τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020 στην Εύβοια: «οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται εφάπαξ ενίσχυση τόσο για την κύρια όσο και για τις δευτερεύουσες κατοικίες που είτε ιδιοχρησιμοποιούνται είτε μισθώνονται σε τρίτους με βραχυχρόνιες περιοδικές μισθώσεις», ενώ ταυτόχρονα παρόμοια πρόβλεψη υπήρξε και στην από 13 Αυγούστου 2021 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Ιουλίου-Αυγούστου 2021 (11ο άρθρο).

Επειδή, κατά τον κ. Μπιάγκη, είναι χρέος της Πολιτείας να διασφαλίζει την Ισονομία και την Ισοπολιτεία, καθώς, επίσης είναι και άδικο το κριτήριο της αποζημίωσης  που θέτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών 33862 (ΦΕΚ 1699/16-5-2019) γι’ αυτούς τους ανθρώπους που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται, ο Βουλευτής ζητάει από τους αρμόδιους Υπουργούς να τον ενημερώσουν:

  1. Για ποιους λόγους ισχύουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά», με αποτέλεσμα να εξαιρούνται οι πλημμυροπαθείς από το καιρικό φαινόμενο «Μπάλλος» από την όποια αποζημίωση, σε αντίθεση με τους πληγέντες του 2020 και 2021 για τους οποίους υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση και σχετική μέριμνα και για τις δευτερεύουσες κατοικίες;
  2. Εάν σκοπεύετε να θεσπίσετε μία αντικειμενική ρήτρα για την αποζημίωση από ακραία καιρικά φαινόμενα, η οποία θα εφαρμόζεται με κάθετο και αντικειμενικό τρόπο για όλες τις περιοχές ανά την Επικράτεια;
  3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκταμίευση των αποζημιώσεων που έχουν εγκριθεί απ από τις αρμόδιες υπηρεσίες;

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!