Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Μπιάγκης: Ας τιμήσουμε τον Καποδίστρια όπως του αξίζει – Αν όχι τώρα, πότε;

“Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, αλλά και την επέτειο των 190 χρόνων από τη τραγική του δολοφονία του, Ιωάννη Καποδίστρια το Ελληνικό Κράτος οφείλει να τιμήσει όπως αξίζει τον λαμπρό αυτό άνθρωπο που διαμόρφωσε με τις ενέργειες και τις πράξεις του το σύγχρονο ελληνικό έθνος”, αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ Δ. Μπιάγκης.

Και συνεχίζει:

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου του 1776, γεννήθηκε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης του ελληνικού κράτους. Η ημέρα είναι σημαντική, τόσο για όλους εμάς τους Κερκυραίους, όσο και για όλους τους Έλληνες.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας, αποτελεί αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα για ολόκληρη την Ευρώπη. Διαμόρφωσε με τις ενέργειες και τις πράξεις του το σύγχρονο ελληνικό έθνος, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα και η Ιστορία έχει ήδη αποφανθεί για την προσφορά του, έχει κρίνει διεξοδικά το έργο του, την ανυστερόβουλη προσφορά του και την τραγική του θυσία στην υπόθεση της αναγέννησης και χειραφέτησης του ελληνισμού.
Φέτος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, αλλά και την επέτειο των 190 χρόνων από τη τραγική του δολοφονία του, το Ελληνικό Κράτος οφείλει να τιμήσει όπως αξίζει τον λαμπρό αυτό άνθρωπο που διαμόρφωσε με τις ενέργειες και τις πράξεις του το σύγχρονο ελληνικό έθνος.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Βουλευτής συνάντησε την Τρίτη 9/2/2021 τον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα στο Μέγαρο της Βουλής και κατέθεσε και επίσημα την πρόταση που αγκάλιασε ολόκληρη η τοπική κοινωνία για την τοποθέτηση αγάλματος του Ιωάννη Καποδίστρια στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων. Η πρόταση συνοδεύτηκε με τα ψηφίσματα, τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, όπου έχουν συνταχθεί υπέρ της πρότασης. Στη συνάντηση, ο Βουλευτής μετέφερε επίσης πρόταση για τη στήριξη του Μουσείου Καποδίστρια για την οποία ο αξιότιμος κ. Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι θα ανταποκριθεί, ενώ δεσμεύτηκε, ότι η πρόταση για τον Ιωάννη Καποδίστρια θα διαβιβαστεί άμεσα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που έχει συσταθεί για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Φλογαΐτη.
Η Κέρκυρα με τους φορείς της και τα πολυάριθμα πολιτιστικά της σωματεία, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ορθώσει το ανάστημά της, και να διατρανώσει αυτές τις δίκαιες αξιώσεις.

 

 Η Πρόταση για να τιμηθεί ο Ι. Καποδίστριας

Η επέτειος των 200 χρόνων της Σύγχρονης Ελλάδας και η πρωτοβουλία για τον λαμπρό εορτασμό της σε κεντρικό επίπεδο από την πολιτεία με το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2021», καθιστά περισσότερο από ποτέ αναγκαία την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών και την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων από την κοινωνία της Κέρκυρας αλλά και των Επτανήσων γενικότερα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Ελλάδα 2021» προχωρά στο σχεδιασμό δράσεων σε συνεργασία με διάφορα ιδρύματα και ομάδες πολιτών. Ο ρόλος και η συμβολή των Κερκυραίων και των Επτανησίων, τόσο κατά τη διάρκεια του επαναστατικού αγώνα αλλά και για τη δημιουργία και ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αποτελούν σημαντικότατη πτυχή της νεότερης ελληνικής ιστορίας που καλούμαστε να υπερασπιστούμε, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε.Είναι ώρα επιτέλους να αναδείξουμε στο έπακρο τη σχέση των Επτανησίων με τη μητέρα Ελλάδα και τη συνδρομή και συνεισφορά τους στον αγώνα για τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Έθνους

Στο πλαίσιο αυτό, καταθέσαμεέγκαιρα στην τοπική κοινωνία δέσμη προτάσεων και πρωτοβουλιών ώστε να καταδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο τούτη την προσφορά, τόσο σε κεντρικό επίπεδο με δράσεις που θα προγραμματιστούν και θα οργανωθούν από την επιτροπή του «Ελλάδα 2021» αλλά και σε τοπικό επίπεδο, από έναν φορέα που θα αναλάβει να οργανώσει δράσεις αλλά και να προτείνει σε κεντρικό επίπεδο πρωτοβουλίες. Προτείναμε τη δημιουργία Ειδικής Οργανωτικής Επιτροπής όπου κύριος σκοπός της θα είναι η συγκέντρωση των διαφόρων προτάσεων, η ιεράρχησή τους, η αξιολόγησή τους και η κατάθεσή τους στην αρμόδια Κεντρική Επιτροπή καταρτίζοντας ένα ουσιαστικό και ρεαλιστικό πλάνο δράσεων για την περιοχή.

Στα πλαίσια αυτά, καλέσαμε τους φορείς του νησιού και της Περιφέρειας, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμοι, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που αφορά βασικό πυλώνα της τοπικής κοινωνίας και εγγυητή της όποιας προσπάθειας, την Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας, την Καθολική Αρχιεπισκοπή, αλλά και τους δραστήριους Πολιτιστικούς Φορείς του νησιού με πρωτοστάτες την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, όπως μεριμνήσουν για τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης και Ειδικής Οργανωτικής Επιτροπής γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό με τη συμμετοχή ειδικών στον τομέα.

Παράλληλα, πήραμε πρωτοβουλίες και καταθέσαμε προτάσεις ώστε να τιμηθεί πρώτα από όλους ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, Ιωάννης Καποδίστριας.

 

Προτάσεις

 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης του ελληνικού κράτους αποτελεί αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, όχι μόνο για τους Κερκυραίους ή τους Έλληνες, αλλά και όλη την Ευρώπη. Ο Ιωάννης Καποδίστριας διαμόρφωσε με τις ενέργειες και τις πράξεις του το σύγχρονο ελληνικό έθνος. προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα και η Ιστορία έχει ήδη αποφανθεί για την προσφορά του, έχει κρίνει διεξοδικά το έργο του, την ανυστερόβουλη προσφορά του και την τραγική του θυσία στην υπόθεση της αναγέννησης και χειραφέτησης του ελληνισμού.α δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο και παρακολουθήσαμε μετά λύπης  από τους επίσημους λογαριασμούς της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας,Ιωάννη Καποδίστρια δημιούργησαν όπως ήταν φυσικό ένα κλίμα ανασφάλειας για την επιτροπή. Οι αναρτήσεις εκείνες αλλά και οι αντιπαραθέσεις που ξέσπασαν, προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό το δημόσιο αίσθημα και τη θυμηδία, ειδικά των κατοίκων της γενέτειράς του, της Κέρκυρας. Φυσικά και ο κάθε ιστορικός επιστήμονας έχει το δικαίωμα να καταθέτει την άποψή του, όσο τεκμηριωμένη κι αν είναι αυτή ιστορικά, θέτοντας τους υποκειμενικούς προβληματισμούς του. Σε καμιά περίπτωση όμως, οι απόψεις αυτές, που διανθίζονται δυστυχώς και από ατυχείς και επιπόλαιους χαρακτηρισμούς, δεν μπορούν να υιοθετούνται από μια επιτροπή στα πλαίσια ενός γόνιμου διαλόγου, ειδικά όταν δεν διακρίνονται από σχετική νηφαλιότητα. Πόσο μάλλον, όταν πρωταρχικός ρόλος της εν λόγω Επιτροπήςδεν είναι επουδενί η τεκμηριωμένη αναμόχλευση της ιστορίας, αλλά η οργάνωση των όποιων εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, αλλά και την επέτειο των 190 χρόνων από τη τραγική του δολοφονία, το Ελληνικό Κράτος οφείλει να τον τιμήσει όπως του αξίζει, με πρωτοβουλίες αντίστοιχες με εκείνες που ήδη έχουμε συζητήσει και αποφασίσει και για το Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, κι όχι να τον δολοφονεί κατ’ εξακολούθηση με ή χωρίς συναίσθηση της ιστορικής παρεκτροπής που πραγματοποιεί.

  1. Ανδριάντας του Ιωάννη Καποδίστρια στο Μέγαρο της Βουλης των Ελλήνων

Στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε σε πρωτοβουλία με τους φορείς της Κέρκυρας (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας) και συναντήσαμε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, όπου και καταθέσαμε την πρότασή μας για την τοποθέτηση στο Μέγαρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια, ώστε να τιμηθεί δεόντως ο πρώτος Κυβερνήτης της χώρας όπως του αρμόζει. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας απάντησε θετικά στο αίτημά μας και πλέον απομένουν μόνο τα διαδικαστικά για την υλοποίηση αυτής της τεράστιας πρωτοβουλίας που σύσσωμη η Κερκυραϊκή κοινωνία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και οφείλει η Επιτροπή σας να υποστηρίξει.

 

  1. Ονομασία και αφιέρωση του σταθμού του ΜΕΤΡΟ της Αττικής «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» στο όνομά του Ιωάννη Καποδίστρια

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκπαιδευτική του προσφορά. Σε αυτό το πλαίσιο, και για να τιμηθεί ο ρόλος και η συμβολή του πρώτου Κυβερνήτη προτείνουμε την μετονομασία του Σταθμού του ΜΕΤΡΟ Αττικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ σε σταθμο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ». Ο σταθμός θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια σειρά από διαδραστικές πύλες αλλά και προσωπικά αντικείμενα του κυβερνήτη σε συνεργασία με το Μουσείο του κατά τη διάρκεια του εορτασμού των 200 χρόνων, πίνακες, ακόμα και κέρινο ομοίωμά του για το κοινό αλλά και ένα περίπτερο όπου θα αναδεικνύει την προσφορά του στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

 

  1. Διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για τον Ιωάννη Καποδίστρια

Διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για τον Ιωάννη Καποδίστρια με τη συμμετοχή Ελβετών, Ρώσων, Αυστριακών και Γάλλων ακαδημαϊκών και τη συνδρομή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια.

 

  1. Κατάθεση προτάσεων για την αξιοποίηση κτισμάτων μεγάλης ιστορικής σημασίας

(π.χ. οικία πολεοδόμου Σταμάτη Βούλγαρη στην Λευκίμμη) και ανάκτηση ιστορικών κειμηλίων.

 

  1. Εκδόσεις και επανεκδόσεις βιβλίων σχετικών με το 1821 καθώς στην Κέρκυρα τυπώθηκαν μεταξύ των άλλων επαναστατικών προκηρύξεων και ελληνικά επαναστατικά φυλλάδια, τα οποία μαζί με τις εκδόσεις του Κοραή έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην αφύπνιση και την τόνωση του πατριωτισμού των Ελλήνων της περιοχής. Μερικά από αυτά είναι: «Ο Θούριος» του Ρήγα (Ως πότε παλικάρια) «Ο πατριωτικός ύμνος» του Ρήγα, «Ο ύμνος στον Μποναπάρτε» του Χριστόφορου Περαιβού αλλά και το «Λεξικόν της Ρωμαϊκοις και Αρβανητηκής Απλής» του Μάρκου Μπότσαρη που συνέγραψε για τον Φραγκίσκο Πουκεβίλ που θα μπορούσε για ένα χρονικό διάστημα να διατεθεί στο νησί από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού προς έκθεση.

 

  1. Οργάνωση μαθητικών εκδρομών σε μουσεία, πινακοθήκες και διάφορα ιστορικά σημεία (Μουσείο Καποδίστρια, Μουσείο Σολωμού)

 

  1. Διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που θα συνδέονται με τη μουσική εκείνης της εποχής με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών και των Χορωδιών μας.

 

  1. Θεατρικές παραστάσεις, δημιουργία ντοκιμαντέρ, κινητές εκθέσεις κ.λπ.

 

  1. Ανάδειξη της συμβολής της Κέρκυρας στον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων που είχε αρχίσει πριν ακόμα την κήρυξη της επανάστασης σε πνευματικό κυρίως επίπεδο επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τον ελληνικό Διαφωτισμό, αλλά και της μεγάλης συμμετοχής των απόδημων Επτανησίων στη Φιλική Εταιρεία, καθώς η Κέρκυρα έπαιξε ενεργό και καθοριστικό ρόλο σ’ αυτήν. O Διονύσιος Ρώμας μύησε σημαντικά πρόσωπα της Κέρκυρας στη Φιλική Εταιρεία, όπως ο Κωνσταντίνος Γεροστάθης, ο Ιωάννης Κεφαλάς και οι Αυγουστίνος και Βιάρος Καποδίστριας. Στην Κέρκυρα υπήρχε επιτροπή των Φιλικών στην οποία συμμετείχαν και άτομα από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιωάννη Καποδίστρια. Αυτές οι επιτροπές είχαν συσταθεί από τον απεσταλμένο των Φιλικών, Αριστείδη Παπά.

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!