Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Μπιάγκης: Κυβερνητικά πειράματα στις πλάτες των εξαρτημένων

“Το Υπουργείο Υγείας με το νέο Νομοσχέδιο στο πλαίσιο της ονομαζόμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης επιχειρεί τη μεθοδευμένη συγχώνευση όλων των εγκεκριμένων θεραπευτικών οργανισμών και προγραμμάτων για τις εξαρτήσεις σ’ έναν υπερφορέα τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.)”. αναφέρει ο βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπιάγκης.

Και συνεχίζει:
Στον Οργανισμό αυτό, που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου θα ενταχθούν και θα διαλειτουργούν όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς απεξάρτησης όπως το ΚΕ.Θ.Ε.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών) και όλα τα Δημόσια Προγράμματα Απεξάρτησης που λειτουργούν στα Νοσοκομεία (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο Κέρκυρας, Ιωαννίνων και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής). Αυτό σημαίνει ότι όλα τα Θεραπευτικά Προγράμματα που λειτουργούν εντός του ΕΣΥ αποσπώνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εντάσσονται σε ένα οργανισμό που είναι ΝΠΙΔ τον ΕΟΠΑΕ.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργεί με το «έτσι θέλω» κρίσιμους φορείς με αποδεδειγμένα και απτά αποτελέσματα και προχωρά στη διοικητική τους συνένωση χωρίς να έχει αξιολογήσει τον υφιστάμενο εθνικό συντονιστικό μηχανισμό (νόμος 4139/2013) αγνοώντας το εθνικό σχέδιο δράσης που έχει κατατεθεί από το 2021 από τους φορείς.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν συνοδεύεται από κλινικά, οικονομικά και διοικητικά στοιχεία και γίνεται ερήμην των εμπλεκομένων φορέων που με ανακοινώσεις και υπομνήματά τους αντιτάσσονται σθεναρά στις κυβερνητικά πλάνα.
Είναι δεδομένο, πως με προφάσεις και έωλα επιχειρήματα η κυβέρνηση προωθώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες θίγει τη διοικητική και επιστημονική αυτοτέλεια των φορέων επιδιώκοντας περικοπή πόρων, συρρίκνωση και ομογενοποίηση των υπηρεσιών τους μετακινώντας προσωπικό κατά το δοκούν, δημιουργώντας ένα συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και αθηνοκεντρικό οργανισμό αποκομμένο πλήρως από τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους, προκρίνοντας ένα στενά ιατροκεντρικό μοντέλο που θεωρεί πως το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι πρόβλημα απλά, κλινών.
Η εξέλιξη αυτή θα ομογενοποιήσει πολύπλευρες και συνθετικές προσεγγίσεις τις οποίες αξιοποιεί ο κάθε φορέας για να υπηρετήσει ένα τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο ζήτημα όπως αυτό των εξαρτήσεων, λειτουργώντας αποπροσανατολιστικά, στοχεύοντας στη συρρίκνωση του πολύπαθου κοινωνικού κράτους και την ιδιωτικοποίησή του.
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε τούτη τη στοχευμένη πολιτική των συγχωνεύσεων των δομών που έρχεται στο προσκήνιο χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ποιότητα και τον πλουραλισμό των υπηρεσιών, αποκόπτοντας τις δομές που επιτελούν ουσιαστικό και κρίσιμο έργο από τις τοπικές κοινωνίες και καλούμε όλους τους φορείς της Κέρκυρας να πάρουν θέση και να συνταχθούν μαζί μας σε ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης που θα αντιταχθεί στη διαφαινόμενη ενοποίηση των υπηρεσιών.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!