Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Να λέμε τα σύκα-σύκα

Τα φραγκόσυκα αποτελούν αγαπημένο φρούτο γιαγιάδων και παππούδων, μιας που περιμένουν ανυπόμονα το καλοκαίρι για να τα γευτούν.
Τόσο η συλλογή τους όσο και το καθάρισμά τους απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το περίβλημά τους είναι


Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 6, 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου

πλούσιο σε αγκάθια. Η συλλογή τους γίνεται συνήθως τις πρωινές ώρες, όπου τα αγκάθια είναι πιο «ελαστικά» λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Έτσι, δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και στο πρωινό γεύμα πολλών ατόμων.
Άραγε, τα φραγκόσυκα αποτελούν καλή τροφή για αυτούς που προσέχουν το βάρος τους ήτους διαβητικούς; Για να δούμε…
Βλέποντας το απόθερμιδική σκοπιά, το φραγκόσυκο αποδίδει περίπου 60 θερμίδες ανά μερίδα (150γρ), οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από τους υδατάνθρακες. Θεωρούνται εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καθώς και βιταμίνης C. Αυτό που κατατάσσει τα φραγκόσυκα υψηλά στη λίστα των υπερτροφών είναι η περιεκτικότητά τους σε 17 αμινοξέα, εκ των οποίων τα 8 είναι απαραίτητα (λαμβάνονται μόνο μέσω της τροφής).
Η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης και ομαλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, όπου προλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες και προστατεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τέλος, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο δρουν θετικά στον χρόνο αποκατάστασης των μυών σε αθλητές.
Τα σύκα έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα φραγκόσυκα και πως μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας;
Τα σύκα αποτελούν το κατ’εξοχήν καλοκαιρινό φρούτο, όπου εξαιτίας της γλυκίας του γεύσης και της απαλής του υφής έχει κερδίσει μικρούς και μεγάλους. Τον μήνα που διανύουμε μπορούμε να τα βρούμε στην ωμή τους μορφή, ενώ από Σεπτέμβρη και μετά μπορούμε να τα απολαύσουμε αποξηραμένα. Το θερμιδικό περιεχόμενο των ωμών σύκων ανά 100 γραμμάρια είναι περίπου 75 θερμίδες, ενώ των αποξηραμένων 280 θερμίδες (ανά 100γρ.). Τα ωμά σύκα αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων, σακχάρων καθώς και φυτικών ινών. Αντιθέτως, τα αποξηραμένα σύκα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα σακχάρων σε σχέση με τα ωμά καθώς και αυξημένη ποσότητα νατρίου.
Γενικά, τα σύκα αποτελούν πλούσια πηγή καλίου, το οποίο αντισταθμίζει το νάτριο στον οργανισμό βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το νόστιμο αυτό καλοκαιρινό φρούτο περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, παίζοντας έτσι σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης, ενώ παράλληλα αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Επιπλέον, μέσω των πρεβιοτικών που περιέχουν, ενισχύεται ο αριθμός των καλών βακτηρίων στο έντερο προάγοντας την πεπτική ευεξία. Τέλος, τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων, με πρωταγωνιστές τις πολυφαινόλες καθιστούν τα σύκα ως αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας.
Ωστόσο, η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με σύνεση, καθώς τα υψηλά επίπεδα οξαλικών που περιέχουν είναι πιθανόνα οδηγήσουν σε γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Επιπλέον,απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή τους από άτομα με νεφρικά προβλήματα ή πέτρες στη χοληδόχο κύστη, καθώς και από άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Έχοντας τον έλεγχο στην ποσότητα που θα καταναλώσετε, τα σύκα και τα φραγκόσυκα μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή σας, αφού βοηθούν σε καλύτερο έλεγχο του βάρους προάγοντας την καλή υγεία.
Καλή απόλαυση!

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!