Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑΧωρίς κατηγορία

Ξενοδοχοϋπάλληλοι από τρίτες χώρες

Τη δυνατότητα απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, όπως είναι το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Συρία ή και η Αίγυπτος, αποκτά πλέον και ο κλάδος του τουρισμού.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 7 Μαρτίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 1314) εντάσσει για πρώτη φορά, επίσημα, τον τουρισμό στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών. Να σημειωθεί ότι σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχουν ζητήσει ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, την εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να εργαστούν στα ξενοδοχεία και σε άλλους τομείς του τουρισμού. 

Την ανησυχία του ότι η εισροή μετακλητών εργαζομένων θα αλλοιώσει το τοπίο της εργασίας τόσο σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων όσο και μισθών εκφράζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό & Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου. Ενώ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης δηλώνει ότι θα υπάρξει εντονότατη αντίδραση εάν δεν τηρηθεί για τους “εισαγόμενους” η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων & στον επισιτισμό.

Έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό & επισιτισμό

Από το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας, το 40% εμφάνισε πέρσι έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Το 23% των θέσεων απασχόλησης στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκε το 2022, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα “Η απασχόληση στα ξενοδοχεία 2022” που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο αριθμός των θέσεων που παρέμειναν κενές υπερέβη τον αντίστοιχο περσινό αριθμό, ο οποίος είχε ανέλθει σε 53.249 από τις 244.124 που προβλέφθηκαν από το οργανόγραμμα των ξενοδοχείων.

Συγκεκριμένα, σε απόλυτους αριθμούς οι ελλείψεις προσωπικού αντιστοιχούσαν πέρσι σε 60.225 θέσεις απασχόλησης από τις 262.980 απαιτούμενες. Αδυναμία κάλυψης καταγράφηκε τόσο στις θέσεις πρώτης γραμμής (frontliners),όσο και σε διοικητικές θέσεις, κυρίως λόγω της έλλειψης κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού. Ποιες είναι όμως αυτές οι βαριές ειδικότητες; Πρόκειται κυρίως για θέσεις που σχετίζονται με την εστίαση και την καθαριότητα όπως σερβιτόροι, καμαριέρες, λαντζέρηδες αλλά και κηπουροί. Ωστόσο η ανεύρεση κατάλληλων εργαζομένων στο εξωτερικό δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς το εποχικό προσωπικό που συνήθως ερχόταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη ΝΑ Ευρώπη έχει στραφεί σε άλλες αγορές, στη δυτική Μεσόγειο. Οπως και στις κατασκευές υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εργαζομένους από την Αίγυπτο όπου υπάρχει εμπειρία στον τουρισμό αλλά και υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα επιτραπεί να εισαχθούν, ούτε οι ειδικότητές τους. Επομένως αναμένεται νέα απόφαση, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας.

Στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό αριθμούν περίπου 19 χιλιάδες (6 χιλ σε ξενοδοχεία και 13 χιλ σε επισιτισμό) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τοπικών συνδικαλιστών, οι κενές θέσεις υπερβαίνουν συνολικά τις 7 χιλιάδες. Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού έχει επισημάνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης. Ο οποίος σε προ μηνός δηλώσεις του τόνιζε ότι όλοι αναζητούν προσωπικό, καθώς πολλοί έφυγαν απο τον τουρισμό, αναζητώντας 12μηνη εργασία. Ενώ έκανε λόγο και για την παραοικονομία, που προκαλείται με την βραχυχρόνια μίσθωση, με αρκετούς να κατευθύνονται εκει για εργασία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Το αίτημα των Ξενοδόχων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΞΕ) με επιστολή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία είχαν εδώ και καιρό ζητήσει την μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες στον τομέα του τουρισμού, καθώς και αλλαγές στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα, σε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) είχε ξεκινήσει η συζήτηση αιτήματος από τους εργοδοτικούς φορείς του κλάδου, για την εισαγωγή μετακλητών εργαζόμενων από τρίτες χώρες, με την παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου και των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Τουρισμό και Επισιτισμό, οι οποίοι εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες. Τελικά, το ΑΣΕ, μετά από  ένσταση που υπέβαλε η ΓΣΕΕ, κρίθηκε αναρμόδιο να αποφασίσει γι’ αυτό το ζήτημα. Μάλιστα, το θέμα είχε παραπεμφθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο αν και προβλέπεται από το 2015, δεν έχει ακόμη συσταθεί.

Τα σωματεία εργαζομένων του κλάδου  στα “κάγκελα”  

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στον κλάδο, επισημαίνουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν εισοδηματικές και εργασιακές ανισότητες καθώς και πρακτικές δυσκολίες, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο, μεταξύ άλλων, με ποιους όρους αμοιβής και εργασίας θα δουλεύουν στη χώρα μας οι μετακλητοί εργαζόμενοι, πώς θα διασφαλίζονται αυτοί οι όροι και πόση διάρκεια θα έχει η σύμβασή τους. Ενώ, από νομικής πλευράς τονίζεται  ότι ο κατώτατος μισθός αποτελεί την ελάχιστη σθεναρή προστασία κάθε εργαζομένου στη χώρα μας, όμως στον κλάδο του τουρισμού, όπου υπάρχει ενεργή κλαδική σύμβαση, δημιουργείται ο κίνδυνος μεγάλης εισοδηματικής ανισότητας μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών. Στην “τσίτα” βρίσκονται  τόσο το Εργατικό Κέντρο, όσο και τα Σωματεία Εργαζόμενων σε Τουρισμό & Επισιτισμό Κέρκυρας. Μάλιστα οι εκπρόσωποί τους τονίζουν ότι είναι έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις, εάν δεν τηρηθούν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζόμενων στον επισιτισμό,  για όσους έρθουν να εργαστούν στο νησί μας, από τρίτες χώρες.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!