Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Οδική Αν-ασφάλεια 

Σπύρος Κοντογεώργης*

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνουμε μία σημαντική αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, τα οποία δεν περιορίζονται σε υλικές ζημιές…

  Από την αρχή της φετινής τουριστικής σεζόν τα περιστατικά έχουν πολλαπλασιαστεί σε ανησυχητικό βαθμό, σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς για τα αίτια αυτής της αύξησης την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

  Πέρα από τα γνωστά αίτια που έχουν να κάνουν με την κατάσταση των δρόμων του νησιού μας, την έλλειψη χώρων στάθμευσης και την ελλιπή σήμανση, θα πρέπει να τονιστεί ο σημαντικότερος παράγοντας σε ένα ατύχημα/δυστύχημα: Αυτός δεν είναι άλλος από τον οδηγό… Καθημερινά στους δρόμους βλέπουμε συμπεριφορές, οι οποίες μόνο με την ασφάλεια δεν έχουν σχέση… Μηχανές να κινούνται απρόσεκτα ανάμεσα στα αυτοκίνητα, βιαστικούς επαγγελματίες συχνά και με επιβάτες να κινούνται πάνω από το όριο ταχύτητας, οδηγούς ΙΧ να παρκάρουν πάνω σε διαβάσεις/διασταυρώσεις/πεζοδρόμια, τουρίστες που “ξεχνούν” τον ΚΟΚ κάνοντας παραβάσεις, οι οποίες στις χώρες τους θα επέφεραν αυστηρότατες κυρώσεις….κ.α. πολλά περιστατικά, που δημιουργούν συνεχώς τις κατάλληλες συνθήκες ατυχήματος…. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο επιπλέον παράγοντας της αυξημένης τουριστικής κίνησης – γεγονός βέβαια απολύτως θετικό για την οικονομία του νησιού μας –  που όμως συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση όσον αφορά στο κυκλοφοριακό ζήτημα. 

  Τί πρέπει λοιπόν να γίνει? Καταρχάς επειδή οι δρόμοι μας δεν πρόκειται να βελτιωθούν μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν, ούτε πρόκειται να κατασκευαστεί άμεσα κάποιο περιφερειακό πάρκινγκ (ελπίζουμε κάποια στιγμή στο μέλλον) θα πρέπει όλοι μας να γίνουμε λίγο πιο προσεκτικοί. Άλλωστε σύμφωνα και με εμπεριστατωμένες έρευνες ο οδηγός ευθύνεται για το 90% των τροχαίων ατυχημάτων. Επειδή από την άλλη πλευρά η οδική ασφάλεια δε διδάσκεται ούτε καν στα σχολεία (ελπίζουμε κάποια στιγμή να εισακουστεί η πρόταση της Λέσχης Αυτοκινήτου Κέρκυρας για δημιουργία ενός πολυχώρου μηχανοκίνητου αθλητισμού και οδικής ασφάλειας) αυτό που έχουμε να προτείνουμε είναι ορισμένες πρακτικές συμβουλές:

  1. Λόγω αυξημένης κίνησης, υπολογίστε εκ των προτέρων τον διπλάσιο χρόνο για να φτάσετε στον προορισμό σας. Ξεκινώντας νωρίτερα τουλάχιστον δε θα έχετε διαρκώς το άγχος της αργοπορίας. 
  2. Κρατάτε αποστάσεις ακόμη και με ελάχιστες ταχύτητες. Να είστε διαρκώς βέβαιοι ότι βλέπετε επαρκώς εμπρός από το μπροστινό σας όχημα. 
  3. Εάν χρειαστεί να “παρκάρετε κάπου για 2 λεπτά” φροντίστε τουλάχιστον να μην εμποδίζετε την ορατότητα των άλλων οδηγών. Προφανώς όχι σε σημεία που απαγορεύεται η στάθμευση και φυσικά όχι πάνω σε πεζοδρόμια…
  4. Όταν διασχίζετε τον δρόμο πεζοί προσέχετε συνεχώς και τα 2 ρεύματα κυκλοφορίας. Εάν ένα όχημα σταματήσει για να περάσετε, δε σημαίνει πως το μηχανάκι/αυτοκίνητο πίσω του δε θα το προσπεράσει και θα σας χτυπήσει….
  5. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου τείνει να γίνει η πρώτη αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Αναρωτηθείτε αν η ζωή σας – ή κάποιου άλλου – αξίζει να χαθεί για μία συνομιλία ή για ένα μήνυμα. 
  6. Τέλος τα απολύτως εννοούμενα: Πριν εκκινήσουμε το όχημά μας βάζουμε ζώνη ή κράνος ακόμη και για αποστάσεις των 20 μέτρων!

 Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι τις 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία. Οι δρόμοι νωρίς το πρωί και το μεσημέρι θα είναι γεμάτοι παιδιά… 

Οδηγείτε προσεκτικά και με ασφάλεια! 

 

*Πρόεδρος της Λέσχης Αυτοκινήτου Κέρκυρας 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!