Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Οι ακτές του Ιονίου κινδυνεύουν από διάβρωση

“Yπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή που παρατηρήθηκε στη διάβρωση των ακτών και η περιφέρεια Ιονίων νήσων ηγείται σε αυτό το πρόγραμμα, μάλιστα  είναι από τις πρώτες περιφέρειες που το υλοποιεί και θα ξεκινήσει η παρακολούθηση των ακτών με την χρήση drone”.

Αυτό τόνισε στην ΕΡΑ Κέρκυρας, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας & Χωροταξίας Σπύρος Ιωάννου με αφορμή την  ημερίδα με τίτλο “Προσαρμογή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κλιματική Αλλαγή», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο δράσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR.

 Η ΠΙΝ στο πρόγραμμα LIFE για την κλιματική αλλαγή

Η ΠΙΝ από το 2019 μαζί με άλλες 2 περιφέρειες και 5 δήμους εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE. Προβλέπεται η παρακολούθηση της διάβρωσης σε 50 παραλίες της Περιφέρειας Ι. Ν. Στις 21 Δεκεμβρίου 2018 υπεγράφη μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Συμφωνητικό Επιχορήγησης για την υλοποίηση του έργου 8-ετούς διάρκειας με το ακρωνύμιο LIFE IP-AdaptInGR, που αφορά στην προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Στο παραπάνω έργο, συντονιστής του οποίου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετέχουν 19 ωφελούμενοι, εκ των οποίων ένας είναι και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Κύριος στόχος του έργου είναι η εφαρμογή πιλοτικών έργων/δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στις 3 Περιφέρειες (Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων) και στους 5 Δήμους (Κατερίνης, Κομοτηνής, Λάρισας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Ρόδου) που συμμετέχουν, τα οποία θα αποτελέσουν και «καλά παραδείγματα» προσαρμογής για άλλες περιοχές.

Η πιλοτική δράση με την οποία συμμετέχει η ΠΙΝ στο έργο αφορά στην αποτύπωση, παρακολούθηση και καταγραφή της διάβρωσης των ακτών της ΠΙΝ με τη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (Unmanned Aerial Vehicles-UAVs), ώστε να προσδιοριστούν οι πιο ευάλωτες στη παράκτια διάβρωση περιοχές και στη συνέχεια να καταστεί δυνατή η προστασία τους και συνεπώς η αύξηση της ανθεκτικότητάς τους και της προσαρμοστικότητάς τους σε μελλοντικές κλιματικές αλλαγές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΙΝ από το 2019 επί θητείας του αείμνηστου Σάκη Τσούκα ως αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, είχε  εκπονήσει το προσχέδιο του ΠεΣΠΚΑ (Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή), το οποίο βρίσκεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένοντας την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία προκειμένου να εκδοθεί το ΠΔ.

 Με drone παρακολούθηση 50 παραλιών

Η παρακολούθηση της διάβρωσης θα γίνει σε 50 παραλίες συνολικά και η επιλογή των ακτών θα γίνει με βάση την υφιστάμενη κατάσταση της ακτογραμμής, δίνοντας έμφαση στις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές που ήδη παρατηρούνται φαινόμενα διάβρωσης, στις παράκτιες προστατευόμενες περιοχές, σε Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Πιο συγκεκριμένα, θα παρακολουθούνται για 6 συνεχόμενα έτη 15 παραλίες στην ΠΕ Κέρκυρας (δέκα παραλίες στην Κέρκυρα , δύο  στους Παξούς και τρεις στα Διαπόντια Νησιά), 11 παραλίες στην ΠΕ Λευκάδας (εννέα στη Λευκάδα, δύο στο Μεγανήσι), 14 παραλίες στην ΠΕ Κεφαλληνίας & Ιθάκης (12 στην Κεφαλονιά, δύο  στην Ιθάκη) και δέκα παραλίες στην ΠΕ Ζακύνθου.Στην πράξη θα χρησιμοποιηθούν drones για να εξεταστούν  οι  50 παραλίες στα νησιά μας, ώστε να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που απειλούν με διάβρωση τις ακτές μας. Μιλάμε για μια ακτογραμμή 1.056 χλμ. εκ των οποίων εκτιμάται  ότι βρίσκονται σε κίνδυνο 355χλμ λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που απειλεί όλη τη Μεσόγειο.

Τι είναι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή;

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί. Ακόμα και αν οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αποδειχθούν αποτελεσματικές, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τον 1,5 °C. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι κίνδυνοι που ακολουθούν τις κλιματικές εκδηλώσεις, όπως πλημμύρες και ξηρασία αναμένεται να αυξηθούν και να ενταθούν σε πολλές περιοχές, με δυσμενείς συνέπειες μεταξύ άλλων στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, την οικονομία και την κοινωνία, την ανθρώπινη υγεία και ευημερία.

Επομένως μια χώρα οφείλει να συμπεριλάβει τη μελλοντική αλλαγή του κλίματος στα πιθανά ενδεχόμενα και να θωρακιστεί έγκαιρα ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις της. Οι πολιτικές που αποσκοπούν στο μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή αναφέρονται ως πολιτικές προσαρμογής και συνίστανται στην ανάληψη κατάλληλων δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση των αναμενόμενων ζημιών και των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Οι πολιτικές προσαρμογής οφείλουν να στοχεύουν στους τομείς δραστηριότητας που είναι περισσότερο ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή, και οφείλουν να αναπτυχθούν σε περίοδο χρονικά προγενέστερη από την εκδήλωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης να αναπτυχθούν σταδιακά κατά την πάροδο του χρόνου και όχι σε μικρό χρονικό διάστημα. Η δε αποτελεσματικότητα των μέτρων/πολιτικών προσαρμογής μεγιστοποιείται όταν ο σχεδιασμός βασίζεται σε αναλυτικές μελέτες και όταν οι σχετικές επιλογές αποφασίζονται μετά από στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.

 Πρόγραμμα LIFE

To πρόγραμμα LIFE αποτελεί το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Στόχος του προγράμματος LIFE είναι να συμβάλει στην εφαρμογή, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής και νομοθεσίας μέσω της συγχρηματοδότησης έργων με προστιθέμενη αξία για την Ευρώπη.

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι δημόσιοι φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες. Ο Συντονιστής Δικαιούχος πρέπει να εδρεύει στην Ε.Ε., ενώ οι Συνδικαιούχοι μπορούν να βρίσκονται και σε χώρες εκτός Ε.Ε., υπό προϋποθέσεις.

 Το έργο LIFE-IP AdaptInGR

Το ολοκληρωμένο έργο «LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece» αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το έργο φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή, κατά τον τρέχοντα 1ο κύκλο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (2016-2025) και να προετοιμάσει τη μετάβαση στον 2ο κύκλο πολιτικής για την προσαρμογή (2026+), με κατάλληλες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Έχει διάρκεια 8 έτη (2019 – 2026) και συνολικό προϋπολογισμό €14,2 εκατ., εκ των οποίων €8,3 εκατ. παρέχονται από την Ε.Ε., €2,4 εκατ. από εθνικούς πόρους (Πράσινο Ταμείο), €3,2 εκατ. από ίδιους πόρους των εταίρων και €0,3 εκατ. από ιδιωτικούς φορείς (υποστηρικτές).

 

*φωτο αρχείου

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!