Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Οι εντυπώσεις του Γ.Τράγκα από τις διακοπές του στην Κέρκυρα

Το κείμενο του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα κατά την διαμονή του στην Κερκυρα.

Τα βουνά των σκουπιδιών στην Κέρκυρα
Η καθαριότητα και οι τιμές στην Ίμπιζα

Έφυγα από την Κέρκυρα στις 2 Αυγούστου, μετά από ολιγοήμερη παραμονή στο νησί των Φαιάκων. Ένα από τα ωραιότερα νησιά του κόσμου, ένα πραγματικό διαμάντι του Ιονίου που αποτελεί μεγάλη πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία. Ο τουρισμός, κατά τη γνώμη μου, είχε κάμψη φέτος στο νησί. Βλέπετε οι λόφοι των σκουπιδιών και το… άρωμα που διαχέεται σε όλους τους δρόμους του νησιού τα τελευταία χρόνια επηρέασαν τον αριθμό των αφίξεων.
Με εντολή του καινούργιου υπουργού Εσωτερικών υπήρξε ένα άμεσο μάζεμα μιας μεγάλης ποσότητας σκουπιδιών αλλά μέχρι την ημέρα που αναχώρησα οι λόφοι με το απαράμιλλο… άρωμα σήψης παρέμεναν κατά μήκος όλου του επικίνδυνου δρόμου που διασχίζει το βόρειο τμήμα του νησιού.
Ένας δρόμος – ντροπή για την ελληνική πολιτεία αλλά και για τους Κερκυραίους. Επικίνδυνος, θανατηφόρος, στενός, σε πολλά σημεία γεμάτος παγίδες λόγω στενότητας και έλλειψης ορατότητας και χωρίς φώτα. Την ίδια ώρα οι Αλβανοί κλέβουν τον τουρισμό με φθηνότερες τιμές κατά μήκος της πολύ-προβαλλόμενης Αλβανικής ριβιέρας. Πολλοί ευρωπαίοι φτάνουν στο αεροδρόμιο του νησιού και στη συνέχεια επιβιβάζονται σε αλβανικά ταχύπλοα ή Ferry Boat που τους μεταφέρουν στους Αγίους Σαράντα και στα ξενοδοχεία της απέναντι ακτής.
Παρατήρησα ότι φεύγοντας πολλά από αυτά αδειάζουν όλες τις ακαθαρσίες τους κοντά στους κόλπους της Βόρειας Κέρκυρας. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Αλβανοί ρίχνουν λύματα στο στενό δίαυλο μεταξύ του νησιού και των ακτών τους. Αυτό φαίνεται πλέον και στην καθαρότητα που έχει το νερό σε διάφορες περιοχές και ειδικά όταν φυσάει Νοτιάς.
Η πρωτοβουλία του κου Θεοδωρικάκου ήταν καλή αλλά δεν φτάνει.. Το νησί «δολοφονείται» από την αμέλεια των τοπικών αρχών και τις διαφωνίες των κατοίκων για το που μπορεί να γίνει η χωματερή για τα σκουπίδια.
Την επόμενη χρονιά θα έχει λιγότερο τουρισμό αν δεν προβληθεί προς τα έξω με έξυπνο τρόπο, ότι έχει λυθεί πλήρως το θέμα των σκουπιδιών. Ο κος Θεοχάρης και η κα Γκερέκου κάτι πρέπει να κάνουν. Επίσης, θα πρέπει να ενδιαφερθεί ο κος Καραμανλής για το οδικό δίκτυο του Βορρά. Είναι λυπηρό να μην φροντίζει κανένα υπουργείο τις υποδομές της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, δηλαδή του Τουρισμού.
Πικράθηκα ιδιαίτερα βλέποντας τις τελευταίες ημέρες τις υποδομές, το οδικό δίκτυο και το service στους τουρίστες που έχουν οι Ισπανοί στο κοσμοπολίτικο νησί της Ίμπιζα. Μιλάμε για ένα νησί με πλήρεις υποδομές, ένα υπερσύγχρονο τεράστιο αεροδρόμιο – 6 φορές μεγαλύτερο της Μυκόνου- που υποδέχεται αεροσκάφη, τουλάχιστον ένα ανά λεπτό.
Ένα νησί που κρατάει και προστατεύει ως natura, τις περισσότερες παραλίες του. Μιλάμε για παραλίες με διάφανα, πράσινα νερά και αμμουδιές στις οποίες δεν υπάρχει ένα σκουπιδάκι. Παντού υπάρχουν καλάθια με οδηγίες, όπου πετάνε Ισπανοί και τουρίστες τα απορρίμματά τους.
Το νησί, κουνιέται στην κυριολεξία 24ωρες από τα πάρτι και τη μουσική των dj. Υπάρχουν και εκεί πολλά μαγαζιά, όπως το nammos και πιο πολυτελή. Όμως ένα ζευγάρι μπορεί να έχει μεσημέρι ή βράδυ φαγητό, εκλεκτής κουζίνας, με 100-120 ευρώ. Π.χ. η coca cola στο Blue Marlin ή στο Cotton Club κοστίζει 5 ευρώ. Για όλη την ημέρα σε υπέροχες παραλίες όπως η Cala Bassa, η Playa de Ses Salines, η Cala Compte, η Cala Tarida μπορείς να βρεις ξαπλώστρες από 20 έως 40 ευρώ την ημέρα. Επίσης, π.χ. στο μπαρ του Malibu, μπορείς να πιείς ή να φας (2 άτομα) με 60-70 ευρώ. Μπορείς να έχεις καφέδες, νερά, χάμπουργκερς, κροκέτες, πατάτες τηγανιτές και μπριζόλες και ο λογαριασμός να πάει από 70-100 ευρώ. Οι Ισπανοί έχουν αφήσει τα μεγαλύτερα τμήματα των ακτών της Ίμπιζα για το κοινό.

Απέναντι από την Ίμπιζα υπάρχει ένα μοναδικό νησί που λέγεται Φορμεντέρα. Όλες οι ακτές είναι natura. Αυτή η θάλασσα δεν υπάρχει πουθενά. Θυμίζει τα πιο παρθένα μέρη της Καραϊβικής. Οι Ισπανοί σε αυτό το εκπληκτικό νησί, λειτουργούν μετρημένες 3-4 ταβέρνες και μερικά beach club με πάμφθηνες τιμές. H τιμή του ferry boat που σε πάει στην Φορμεντέρα είναι 27 ευρώ το άτομο στα ταχύπλοα, στα υπόλοιπα 19. Η μαρίνα της Ίμπιζα είναι μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Είναι η καρδιά του νησιού, δεν βρίσκεις εκεί, πάνω στο deck ούτε ένα σκουπιδάκι. Φυσικά το μπροστινό μέρος της μαρίνας έχει γκαζόν, πάρκινγκ και φοίνικες.
Αυτά για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για το πώς λειτουργούμε και σεβόμαστε τα δικά μας νησιά και πως οι ανταγωνιστές μας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!