Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κρασιού

Το κρασί σχετίζεται με πολλές στιγμές της ζωής μας. Συνοδεύει όμορφα το φαγητό μας και είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή. Ειδικά στη χώρα μας, όπου η αμπελουργία είναι πολύ διαδεδομένη, η οινοποσία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφικής μας κουλτούρας. 

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ- Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12
Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

Απαραίτητο συνοδευτικό της Μεσογειακής Διατροφής, με πρωτεύοντα ρόλο σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση, σε κάθε γιορτή, βραδινή έξοδο και σε κάθε οικογενειακό τραπέζι, μας συντροφεύει , ξεδιπλώνοντας το μεθυστικό άρωμα και την πλούσια γεύση που κρύβει μέσα του.

Το κρασί ήταν ήδη διαδεδομένο από τους Αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι λάτρευαν το Θεό Διόνυσο, ως «Θεό του κρασιού», ενώ ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό μέσο.

Κατά το μεγαλύτερό του ποσοστό αποτελείται από νερό (~80%), ενώ τα υπόλοιπα συστατικά του είναι αλκοόλ (~11-13%) και μη αλκοολικά στοιχεία.

Υπάρχουν πολλές κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωσή του, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας, ειδικά όταν αυτό αποτελεί μέρος μιας διατροφής στα πρότυπα της μεσογειακής.

Οι θετικές επιδράσεις του κρασιού έγκειται κυρίως στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. 

Η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες, οι κατεχίνες και οι ταννίνες, είναι ουσίες που βρίσκονται σε αυξημένη ποσότητα στη φλούδα και τον σπόρο των σταφυλιών .

Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κόκκινο κρασί δεδομένου ότι κατά την διάρκεια της οινοποίησης, οι φλούδες παραμένουν και ζυμώνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ότι στο λευκό.

 Οι ουσίες αυτές έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν από τον οργανισμό τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες που εμπλέκονται στον μηχανισμό της γήρανσης και στη γένεση του καρκίνου.

Επίσης , δρουν προστατευτικά για την καρδιά μας, αποτρέποντας την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας όπου είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση εμφράγματος, αφού προστατεύουν την LDL (κακή χοληστερίνη) από την οξείδωση, αυξάνουν τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερίνης και μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων.

Η ρεσβερατρόλη, έχει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επιτρέπει την εξασφάλιση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ασκώντας επίσης καρδιοπροστατευτική δράση.

Επίσης το κρασί περιέχει βιταμίνες, μέταλλα , αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, φαινολικές ενώσεις, ένζυμα και πλήθος άλλων συστατικών. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο, η ανεπάρκεια του οποίου είναι μια από τις αιτίες σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Στις βιταμίνες του κρασιού συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, φολικό οξύ και βιταμίνη C.

Χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η ευεργετική επίδραση του κρασιού στην υγεία αναδεικνύεται μόνο όταν αυτό καταναλώνεται με το φαγητό και με μέτρο: δηλαδή 1-2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες (για υγιή άτομα).

Η υπερβολική κατανάλωση και κατάχρηση αλκοόλ εξάλλου, μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει στην δημιουργία διαφόρων προβλημάτων υγείας, ορισμένων μορφών καρκίνου, αλκοολισμού και παχυσαρκίας.

Μην ξεχνάτε τον βασικό κανόνα, ότι σε όλα πρέπει να υπάρχει ισορροπία και μέτρο.

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!