Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Οι Παξοί ετοιμάζουν δική τους Μονάδα ΑΣΑ

Μετά από ταλαιπωρία πέντε ετών ανοίγει ο δρόμος για να αποκτήσουν οι Παξοί  τη δική τους μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, από τις άκαρπες προγραμματικές συμβάσεις το 2018 με τον Ενιαίο Δήμο Κέρκυρας και το 2019 με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Παξών βρήκε “αποκούμπι” την ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), η οποία πρόσφερε τις τεχνικές της υπηρεσίες και αφ΄ενός εντός των προσεχών ημερών δημοπρατεί το έργο της δημιουργίας πράσινου σημείου και γωνιών ανακύκλωσης, αφ΄ετέρου προκήρυξε τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την εκπόνηση και επικαιροποίηση της μελέτης κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (ΣΜΑ) και  Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων και Σύμμεικτων (ΑΣΑ).

 Ο Δήμος Παξών “παιδεύεται” από το 2018

Τα έργα της Δημιουργίας Πράσινου Σημείου & Γωνιών Ανακύκλωσης και Δράσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Δήμο Παξών είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων το 2018, με προϋπολογισμό 373,4 χιλ € το πρώτο και 2 εκ. € το δεύτερο. Ωστόσο, ο Δήμος επειδή δεν έχει δικές του Τεχνικές Υπηρεσίες αναζήτησε “χέρι βοηθείας” αρχικά από τον Ενιαίο εκείνη την περίοδο Δήμο Κέρκυρας και αφού δεν βρήκε ανταπόκριση στη συνέχεια από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Παρά το γεγονός ότι και με τους δύο αυτοδιοικητικούς φορείς είχε συνάψει προγραμματικές συμβάσεις, εν τούτοις  και οι δύο έμειναν “στα χαρτιά”, με τη δικαιολογία ότι οι  Τεχνικές Υπηρεσίες τόσο του Δήμου, όσο και της ΠΙΝ δεν είχαν προσωπικό κι έτσι δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον Δήμο Παξών. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι Παξινοί προσέφυγαν στη ΜΟΔ, με τον οποία το 2022 υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για να προχωρήσουν τα δύο έργα.

 Η υποχρέωση της ΜΟΔ

Η ΜΟΔ, ως φορές υλοποίησης ανέλαβε την  Οργάνωση και σχεδιασμό υλοποίησης. Σύνταξη ή/και επικαιροποίηση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης . Σύνταξη ή/και Επικαιροποίηση διακηρύξεων των τεχνικών υποέργων. Διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχου σύμφωνα με τη νομοθεσία Δημοσίων Συμβάσεων για τα τεχνικά υποέργα. Υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με αναδόχους, οι οποίες συνυπογράφονται από τον Κύριο του Έργου. Διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης των τεχνικών υποέργων. Παρακολούθηση χρηματορροών στην εκτέλεση πληρωμών σε βάρος του προϋπολογισμού των τεχνικών υποέργων. Επίβλεψη της υλοποίησης των τεχνικών υποέργων στο σύνολό τους έως και την οριστική παραλαβή.

 Προς Δημοπράτηση το Πράσινο Σημείο

Καθ΄οδόν προς δημοπράτηση είναι το έργο της δημιουργίας πράσινου σημείου και γωνιών ανακύκλωσης στους Παξούς. Ωστόσο η καθυστέρηση σχεδόν τριπλασίασε το κόστος, το οποίο από 373 χιλ €, έχει εκτιναχθεί κοντά στις 900 χιλ.€.– Το έργο προβλέπει την κατασκευή «Πράσινου Σημείου», στους Παξούς και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παραλαβή και προσωρινή αποθήκευση διαφορετικών ροών ανακυκλώσιμων αποβλήτων, όπως απόβλητα ελαίων, απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων, απόβλητα χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, μετάλλων, ξύλου, ογκωδών, ελαστικών, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Τη δημιουργία τριών (3) «Γωνιών Ανακύκλωσης» (σημεία συλλογής μικρής κλίμακας που περιλαμβάνουν μόνο μέσα συλλογής υλικών και την κατάλληλη σήμανση – διαμόρφωση του χώρου) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο «Πράσινο Σημείο» το οποίο θα εγκατασταθεί σε γήπεδο έκτασης περίπου  3,5 στρεμμάτων, στη θέση Ιερομόναχος, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εργασίες: ασφαλτόστρωση – κατασκευή οδών μετακίνησης , υποδομές διαχείρισης ομβρίων, έργα Η-Μ ,Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων, κατασκευή περίφραξης, ενώ θα τοποθετηθούν μέσα αποθήκευσης των αποβλήτων και ειδικότερα skip container, container για την υποδοχή αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ειδικά δοχεία για την υποδοχή των αποβλήτων ελαίων και άλλα. Οι «Γωνιές ανακύκλωσης» θα δημιουργηθούν σε τρία σημεία στον Δήμο Παξών και συγκεκριμένα στις εισόδους των οικισμών Γάιος, Λόγγος και Λάκκα. Σε κάθε «Γωνιά» θα τοποθετηθούν ειδικά μέσα συλλογής για την τοποθέτηση των ανακυκλώσιμων αποβλήτων και ειδικότερα: skip container και κάδοι για τοποθέτηση ανακυκλώσιμων υλικών ξεχωριστά (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλα, μπαταρίες). Ο κύριος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η εκτροπή υλικών που μπορούν να ανακτηθούν (ανακυκλώσιμα) από την ταφή. Αυτό θα έχει και σημαντική μείωση στο κόστος διαχείρισης των ΑΣΑ του Δήμου Παξών.

 

Πρόσκληση για τη μελέτη του έργου κατασκευής ΑΣΑ

Η ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΜΟΔ) ΑΕ, προκήρυξε τη σύναψη δημόσιας σύμβασης σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία»,  για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Ολοκλήρωση Διαδικασιών Ωρίμανσης Έργου «Δράσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Δήμο Παξών» – Αδειοδότηση και Οργάνωση Υλοποίησης». Το έργο αφορά μελέτες Χημικής Μηχανικής και Χημικών Εγκαταστάσεων- Υδραυλικών Έργων- Συγκοινωνιακών Έργων -Μηχανολογικές, Ηλεκτρολογικές και Ηλεκτρονικές- Στατικές  – Περιβαλλοντικές. Ως προθεσμία υποβολής προσφορών ορίζεται η 31-08-2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00. Η αποσφράγιση  θα διενεργηθεί την 05-09-2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00. Η μελέτη θα παραδοθεί σε 165 ημέρες από την ημέρα υπογραφής του συμφωνητικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ωρίμανση της μελέτης, που προκηρύχτηκε τώρα αφορά το 1ο υποέργο της κατασκευής του ΑΣΑ. Τα άλλα υποέργα αφορούν την  κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποβλήτων ΣΜΑ. Την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων και Σύμμεικτων ΑΣΑ. Την Προμήθεια Εξοπλισμού Οργάνωσης της Διαλογής στην Πηγή Βιοαποβλήτων. Την παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου Παρακολούθησης και Υποστήριξης της υλοποίησης της πράξης.

 

Το έργο

 Ειδικότερα,  περιλαμβάνεται    η  κατασκευή  μονάδας  προδιαλογής αποβλήτων, κομποστοποίησης και μεταφόρτωσης, σε χώρο συνολικού εμβαδού 1.387,59 τ.μ. που  βρίσκεται  στη  θέση  ‘ΛΑΓΓΑΔΕΣ-ΑΧΑΙ-ΧΩΜΑΤΕΡΗ’  του  Δήμου  Παξών.  Η  μέγιστη δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 10 τόνοι αστικών αποβλήτων συνολικά ανά ημέρα (3.650 τόνοι/έτος)  και  5,2  τόνοι  αποβλήτων  ανά  ημέρα  (1.900  τόνοι  /έτος)  για  το  Σταθμό Μεταφόρτωσης.  Εκτός  της κατασκευής  μονάδας  προεπεξεργασίας  αποβλήτων  και κομποστοποίησης,  σταθμού  μεταφόρτωσης,  προβλέπονται  και  υποέργα  που  αφορούν  στην αποκατάσταση  του  ΧΑΔΑ  (ως  μη  χρηματοδοτούμενο  έργο),  την  προμήθεια  για  τηνεγκατάσταση  εξοπλισμού  και  υποδομών  διαλογής  στην  πηγή  και  συλλογής  οργανικού κλάσματος, διαδικασίες ωρίμανσης των έργων και στην τεχνική υποστήριξη της υλοποίησης, παρακολούθησης, προβολής και λειτουργίας των έργων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αρχικά έχει εκτιμηθεί σε 1,637 εκ €, ωστόσο μετά την επικαιροποίηση της μελέτης πιθανότατα το κόστος να υπερβεί τα 2 εκ €.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!