Quantcast
ΑΛΙ-ΘΙΝΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Οι σχολικές εορτές.

Οι σχολικές εορτές πάντα με συγκινούν -σαν μάνα, γιατί ως παιδί βαριόμουν απείρως.

ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Όταν τις παρακολουθώ (γιατί ναι, τα παιδιά μου πάνε γυμνάσιο και λύκειο αλλά εγώ πάω στις γιορτές ακόμα…) κάτι βρίσκω για να δακρύσω.

Ειδικά η επέτειος του ’40 με φορτίζει ιδιαιτέρως, γιατί να, σαν χτες ήταν, υπάρχουν ταινίες, φωτογραφίες, κανονικά ντοκουμέντα. Υπάρχουν οι άνθρωποί μας που με κάποιο τρόπο έζησαν και μας διηγήθηκαν αληθινά γεγονότα, υπάρχουν και ονόματα και πρόσωπα που… ας το αφήσουμε καλύτερα.

Κάποια όμως από όσα ακούγονται στις σχολικές γιορτές, επιτέλους ας τελειώνουν. Το τραγούδι “Κορόιδο Μουσολίνι” , ντροπή πια, μια χώρα της ΕΕ στα σχολεία να τραγουδά ότι “στη Ρώμη θα υψώσουμε σημαία ελληνική”.

Για τις σχολικές γιορτές, σωστά χάνεται το μάθημα. Είναι οι μέρες του χρόνου που τιμώνται οι ήρωες των αγώνων, που μαθαίνουν τα παιδιά ιστορία, που νιώθουν, που πιστεύουν και αγαπούν την Ελλάδα και την ιστορία της.

Είναι;;;

Θα μπορούσαν να είναι, αν χρησιμοποιούταν η τεχνολογία, οι σύγχρονες θεατρολογικές προσεγγίσεις και η δημιουργικότητα. Αν αξιοποιούνταν οι πηγές και τα τεκμήρια κι αν έμεναν στην άκρη τα θαύματα, οι υπερβολές και το πιπίλισμα του πόσο πιο σπουδαίος λαός από τους άλλους είμαστε, καθώς και η θρησκεία. Δε θα ξεχάσω σχολική γιορτή του δημοτικού, οργανωμένη από θεούσα – δασκαλίτσα, που η συμβολή της Παναγίας τονιζόταν δέκα φορές περισσότερο από τους ήρωες πολεμιστές μας.

Οι σχολικές γιορτές, ας γίνουν επιτέλους γιορτές! Φτάνει πια με τις αναχρονιστικές, βαρετές και μονότονες εκδηλώσεις που αποτυγχάνουν να εμπνεύσουν στα παιδιά αγάπη για την πατρίδα. Φτάνει με τις επαναλήψεις μιας κουλτούρας που δεν βλέπει πέρα από την υπεροχή του Έλληνα. Φτάνει με τις μεγαλομανίες και τους μύθους. Ας διαχωριστεί επιτέλους η ιστορία από τις εμμονές μιας άλλης εποχής.

Η αλήθεια μας ως Έλληνες είναι σπουδαία. Είναι γενναία. Είναι φωτεινή. Η ενέργεια αυτής της χώρας μπορεί να μας πηγαίνει πάντα μπροστά. Αρκεί να τη δούμε με ανοιχτά μάτια και μυαλά.

Οι σχολικές γιορτές μπορούν να αποτελέσουν επιτομή για τη γνώση της ιστορικής αλήθειας και για την τοποθέτηση των νέων Ελλήνων στον παγκόσμιο χάρτη με αυτεπίγνωση και πατριωτισμό.

Γιατί πατριωτισμός δεν είναι ούτε ο φανατισμός, ούτε όσα η ακροδεξιά διαχέει τα τελευταία χρόνια στην ατμόσφαιρα, ούτε ο αναχρονισμός.

Πατριωτισμός είναι να προχωράμε στην εποχή μας, ωραίοι ως Έλληνες.

(δημοσιεύθηκε στο φύλλο 30ης-10-2019 της ΚΣ)

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!