Quantcast
ΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Οι τουριστικές δράσεις που επιδοτεί ο Αναπτυξιακός

Συζητείται σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που κατατέθηκε την Παρασκευή (14/1/22) στη Βουλή, προκειμένου να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο 4399/2016.

 

Ο νέος Νόμος περιλαμβάνει 13 καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια. 

Ένα από τα 13 καθεστώτα  είναι η ενίσχυση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του. Σκοπός του  είναι η χορήγηση ενισχύσεων σε ένα ευρύ πεδίο τουριστικών επενδύσεων που αφορούν κυρίως στη δημιουργία, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής, τουριστικών καταλυμάτων στο σύνολο της Επικράτειας, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

 Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως νησιά μικρότερα των 3.100 κατοίκων (Παξοί & Διαπόντια) ή περιοχές, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής (πρόσφατες περιπτώσεις στην Κέρκυρα απο τις θεομηνίες “Αθηνάς” & “Μπάλλου) τα κίνητρα για τα επενδυτικά σχέδια χορηγούνται στο 100%.

Να σημειωθεί ότι μέγιστη ενίσχυση ανά επενδυτικό σχέδιο είναι 10.000.000 €. Ενώ, ελάχιστο ύψος επενδυτικού σχεδίου 150.000 €.

 

Τα 13 καθεστώτα του Νέου Αναπτυξιακού

Μέχρι τέλος Ιουλίου 2022  αναμένεται να προκηρυχτούν τα δύο πρώτα καθεστώτα του Νέου, πιο ευνοϊκού, Αναπτυξιακού Νόμου, που θα δίνει τη δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα όλων των μορφών και ανεξαρτήτως μεγέθους να προχωρήσουν σε επενδύσεις με τη στήριξη του Δημοσίου, υπό τη μορφή επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών. Η πιο σημαντική ενδεχομένως καινοτομία που εφαρμόζεται στο νέο πλαίσιο αφορά τον χρόνο που απαιτείται για την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτήσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης δεσμεύτηκε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών, ώστε να ξέρει ο επενδυτής αν μπορεί ή όχι να λάβει την ενίσχυση και να κάνει τον προγραμματισμό του. Μάλιστα, σε περίπτωση που ο αρμόδιος για τον έλεγχο δημόσιος φορέας δεν δώσει απάντηση σε 45 ημέρες, ο φάκελος θα δίδεται άμεσα σε ελεγκτική εταιρεία, η οποία θα πρέπει να αξιολογήσει την πρόταση εντός 15 ημερών. Με τον τρόπο αυτόν θα τηρηθεί ο όρος των 60 ημερών. Με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις θεσπίζονται 13 καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, με θεματική στόχευση αντί μίας οριζόντιας διάστασης και τα οποία δύνανται να υπάγονται σε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
  2. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων
  3. Νέο επιχειρείν
  4. Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση
  5. Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία
  6. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – Αλιεία
  7. Μεταποίηση – εφοδιαστική
  8. Επιχειρηματική εξωστρέφεια
  9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων
  10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
  11. Μεγάλες επενδύσεις
  12. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας
  13.   Επιχειρηματικότητα 360ο.

 

Οι δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο έχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν και τον τζίρο τους, με εξαίρεση τις ατομικές που αποκλείονται. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, ακόμη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να διεκδικήσουν τη δημόσια ενίσχυση, ιδρύοντας μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ, κάτι που όπως είπε είναι πλέον εξαιρετικά απλό.

Κατά τα άλλα, βασική προϋπόθεση αποτελεί η διαμόρφωση του προϋπολογισμού των υπό ένταξη επενδύσεων πάνω από τα ακόλουθα ελάχιστα όρια:

Πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 10 εργαζόμενοι με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ): 150.000 ευρώ

Μικρές επιχειρήσεις (έως 50 εργαζόμενοι με τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ): 250.000 ευρώ

Μεσαίες επιχειρήσεις (έως 250 εργαζόμενοι με τζίρο έως 50 έως εκατ. ευρώ): 500.000 ευρώ

Μεγάλες επιχειρήσεις (πάνω από 250 εργαζόμενοι με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ): 1.000.000 ευρώ

 

 

Είδος επένδυσης

Η επένδυση μπορεί να ξεκινήσει από τη στιγμή της υποβολής αίτησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καλύπτονται τιμολόγια δαπανών που εκδόθηκαν νωρίτερα. Από εκεί και πέρα το έργο θα πρέπει να συμβαδίζει με τους στόχους του προγράμματος. Συγκεκριμένα, τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να υπάγονται σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός

Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων

Νέο Επιχειρείν – Ενίσχυση νέων επιχειρηματιών σε συγκεκριμένους κλάδους με κάλυψη δαπανών σύστασης, ερευνητικών δραστηριοτήτων, αλλά και δαπανών υλοποίησης αρχικών επενδύσεων

Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης – περιοχές απολιγνιτοποίησης (π.χ. Κοζάνη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη κ.ά.)

Ερευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία

Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία

Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα

Επιχειρηματική εξωστρέφεια

Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Μεγάλες επενδύσεις

Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας

Επιχειρηματικότητα 360ο

Είδη ενισχύσεων

Οποια επιχείρηση ενταχθεί σε ένα από τα παραπάνω καθεστώτα, εξασφαλίζει τις ακόλουθες μορφές ενίσχυσης:

α. Φορολογική απαλλαγή. Απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται στους εταίρους.

β. Επιχορήγηση. Δωρεάν παροχή χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου

γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάλυψη τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων leasing για την απόκτηση καινούργιου εξοπλισμού, για έως και 7 έτη από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.

δ. Επιδότηση του κόστους της νέας απασχόλησης. Κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο.

 

 

Τουριστικές δραστηριότητες που μπορούν να επιδοτηθούν:

Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον 3* αστέρων.

Εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3* αστέρων. Απαραίτητη προϋπόθεση η πάροδος 5ετίας από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή την ημερομηνία ολοκλήρωσης προηγούμενου εκσυγχρονισμού

Επέκταση ή εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με την προϋόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3* αστέρων

Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός camping που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3* αστέρων

Ίδρυση και εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτήρια τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 2*

Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων

Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, ιαματικός τουρισμός, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης (spa),Κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού, ορειβατικά καταφύγια, αυτοκινητοδρόμια)

Δημιουργία εγκαταστάσεων αγροτουρισμού ή οινοτουρισμού ή γεωτουρισμού.

Ίδρυση ξενώνων φιλοξενίας νέων (υπό προϋποθέσεις)

Ίδρυση ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων λαμβάνει χώρα μετά τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης.

Δραστηριότητες τουρισμού υγείας και ιατρικού τουρισμού

Υπηρεσίες τουριστικών λιμανιών (μαρίνων)

Υπηρεσίες λειτουργίας υδατοδρομίων

 

Επιλέξιμες Δαπάνες

Kατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Aγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός, επιχειρηματικής εγκατάστασης

Aγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού

Mισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού

Eκσυγχρονισμό ειδικών εγκαταστάσεων (δεν αφορούν σε κτίρια) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων

Mεταφορά τεχνολογίας, μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων

Συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!