Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

“Ολη η Κέρκυρα μια χορωδία για την Ελλάδα, τον Μίκη και την Ειρήνη” (φωτό-βίντεο)

-Τιμάται το έργο των Ι. Καποδίστρια, Μ. Θεοδωράκη, Ελλήνων Ποιητών

-Σε μια σκηνή εκατοντάδες χορωδοί με Φαραντούρη, Μπαρμπάτη, Κοντό, Γάλλια

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

 

Για μια εμβληματική εκδήλωση από την οποία προσδοκούν πολλά, έκαναν λόγο οι συντελεστές και οι διοργανωτές της εκδήλωσης που θα μετατρέψει την Κέρκυρα σε πόλη – γιορτή και που θα μαγνητίσει τα βλέμματα από όλη την Ελλάδα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, αναμένεται μια εκδήλωση, στην οποία συμπράττουν περισσότερες από 10 χορωδίες της Κέρκυρας με περίπου 300 χορωδούς, η φωνή του Μίκη, όπως έχει χαρακτηριστεί η παγκοσμίου φήμης Μαρία Φαραντούρη, με την σκηνοθετική επιμέλεια του διεθνούς φήμης Κερκυραίου Πέτρου Γάλλια, τον διεθνούς φήμης επίσης μαέστρο Κεφαλλoνίτη με ιδιαίτερη αγάπη για την Κέρκυρα Παναγή Μπαρμπάτη, τον αξιόλογο βαρύτονο και πρόεδρο της Ένωσης Χορωδιών Κέρκυρας Παντελή Κοντό και πλήθους καλλιτεχνών της Κέρκυρας. Πρόκειται για τη συναυλία υπό τον τίτλο «Όλη η Κέρκυρα μια χορωδία για την Ελλάδα, τον Μίκη και την ειρήνη», όπου θα είναι τριπλής σημασίας, καθώς θα τιμηθεί το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, όπου τότε θα υπάρχουν εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο από τον θάνατό του, θα τιμηθεί η μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος καθώς η εκδήλωση συμπίπτει με το μνημόσυνο και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ενώ θα είναι και η γιορτή της πόλης, καθώς ως τέτοια θέλουν οι ιθύνοντες να την καθιερώσουν.

Μ. Υδραίου: Η Κέρκυρα το κέντρο της Ελλάδας

Η δήμαρχος, στο πλαίσιο των δηλώσεών της κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου, ανέφερε τα εξής: «Πρόκειται για ένα χαρμόσυνο πολιτιστικό γεγονός, σημαντικό για την Κέρκυρα, που ευελπιστούμε την ημέρα εκείνη να γίνουμε το κέντρο της Ελλάδας. Πρόκειται για μια ιστορική και με εμβληματικής σημασία συναυλία, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων νήσων, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων καθώς και η Ένωση Χορωδιών Κέρκυρας. «Όλη η Κέρκυρα μια χορωδία για την Ελλάδα, τον Μίκη και την ειρήνη» είναι ο τίτλος, την οποία συναυλία θα διευθύνει ο Παναγής Μπαρμπάτης και θα παρουσιάσει το συμφωνικό χορωδιακό έργο του «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, 200 χρόνια μετά». Η σκηνοθεσία είναι του αγαπημένου μας Πέτρου Γάλλια, την αφήγηση αναλαμβάνει ο Νίκος Άνθης και οι υπόλοιποι αξιόλογοι συντελεστές, Π. Κοντός, κ. Κορωναίος, που δίνουν μεράκι και ψυχή και με σολίστ την τεράστια Μαρία Φαραντούρη.

Ο πήχης της συναυλίας τίθεται πολύ ψηλά και θα είναι ένα μοναδικό πολιτισμικό και πολιτιστικό γεγονός για την Κέρκυρα.  Θεωρώ ότι θα τεθεί η Κέρκυρα πολύ ψηλά και θα προκαλέσει έναν απόηχο και του προορισμού και του πολιτισμού μας.»

Ζορμπάς: Η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη

Ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζορμπάς εξέφρασε την σιγουριά για την επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς η σφραγίδα όλων όσοι συμμετέχουν, αποτελεί εγγύηση για το αποτέλεσμα. «Μόνο και μόνο από τους συντελεστές της εκδήλωσης, έχουμε εξασφαλίσει την επιτυχία. Την πρώτη φορά που μίλησα πριν μήνες με τον κ. Μπαρμπάτη, η αγωνία που έβγαζε, δεν μας άφησε περιθώρια να αρνηθούμε οπότε σηκώσαμε μανίκια, τρέξαμε και προσπαθήσαμε ώστε να φτάσουμε σήμερα να ανακοινώνουμε την εκδήλωση», δήλωσε.

 

Π. Μπαρμπάτης: Η Κέρκυρα θα μετατραπεί σε Καλλιμάρμαρο»

“Ένα δεύτερο Καλλιμάρμαρο θα ζήσουν όλοι όσοι παραβρεθούν το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου στο πάλκο στην πάνω Πλατεία να ζήσουν το μουσικό – καλλιτεχνικό γεγονός”, δήλωσε μεταξύ των άλλων, ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης, ο οποίος ήταν ενθουσιασμένος για την υλοποίηση αυτού του γεγονότος. Στις δηλώσεις του ανέφερε «Το έργο μου όλο το παραχώρησα αφιλοκερδώς στο χορωδιακό κίνημα της Κέρκυρας, γιατί η επιθυμία του μέντορά μου (σ.σ. Μίκη Θεοδωράκη), όταν με κάλεσε να κάνουμε στο Καλλιμάρμαρο «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη», ήταν η μουσική του να χορωδιοποιηθεί. Γιατί το όνειρό του ήταν οι Έλληνες ποιητές να περάσει στους πολλούς Έλληνες και όχι μόνο στους επαγγελματίες. Να περάσει στη νέα γενιά με την αγωνία για το τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας.

Στη συναυλία μας, τον Σεπτέμβριο, θα τιμηθούν τα Επτάνησα ιστορικά, οι μεγαλύτεροι ποιητές της Ελλάδος και μέσα από την ιστορία του Μίκη με την σκηνοθετική επιμέλεια του Π. Γάλλια, θα προβάλουμε σημαντικές ιστορικές στιγμές του Μίκη και των ποιητών. Θα ακούσει ο κόσμος πως γράφτηκε το «Άξιον Εστί» από τον Ελύτη, «Οι ωδές» του Κάλβου. Μέσα από τη συναυλία θα περάσει η ιστορία της Ελλάδας και ο αγώνας του ελληνικού έθνους και των Ιονίων Νήσων. Ο Μίκης είχε ζήσει στη Κεφαλονιά. Εκεί πήρε τα πρώτα ακούσματα έντεχνης και λόγιας κλασικής μουσικής, είπε ο Μίκης κάποτε. Ως μικρό παιδάκι τραγούδησε για πρώτη φορά στο Αργοστόλι. Είναι μια μαγική στιγμή που δεν θα μπορούσε να γίνει, αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που σήμερα βοηθούν, εκ του Δήμου η κ. Υδραίου και η κ. Τόμπρου και από την Περιφέρεια ο κ. Ζορμπάς. Η Κέρκυρα θα μετατραπεί σε ένα Καλλιμάρμαρο .

Είναι μεγάλη τιμή που θα είναι κοντά μας η Μαρία η Φαραντούρη που υπήρξε και η φωνή του Μίκη σε όλο το κόσμο.

 

Χρ. Τόμπρου: «Κάναμε πολύ μεγάλο αγώνα για να γίνει αυτό και είναι η πρώτη φορά που τόσες χορωδίες συνυπάρχουν μαζί σε μια συναυλία. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ σημαντική στιγμή για το χορωδιακό τραγούδι στην Κέρκυρα», ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Π. Κοντός: Η σπουδαία Κέρκυρα παράγει πολιτισμό και το αποδεικνύει

 

Τέλος, δηλώσεις έκανε και ο πρωτεργάτης αυτής της εκδήλωσης, ο Παντελής Κοντός, ως πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών Κέρκυρας και συνεχιστής των αποφάσεων της προηγούμενης διοίκησης, όπως ανέφερε τιμώντας έτσι τους προκατόχους του.

Ο ίδιος δήλωσε:  Η 23η Σεπτεμβρίου θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ένωση Χορωδιών και ελπίζουμε για όλη τη Κέρκυρα. Η Ένωση Χορωδιών ευχαριστεί ιδιαιτέρως την περιφέρεια και τον κ. Ζορμπά, τη δήμαρχο Μ. Υδραίου, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Χρ. Τόμπρου, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Σπ. Μωραΐτη. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά που θα κάνουμε και ως πόλη. Θα βάλουμε μεγάλους στόχους και ελπίζουμε να επιτευχθούν. Αυτή η μεγάλη πόλη πρέπει να κάνει μεγάλες εκδηλώσεις. Ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης, που έχει κοιτάξει ιδιαίτερα το χορωδιακό κίνημα και τον ευχαριστούμε πολύ όλες οι χορωδίες της Κέρκυρας, όσες συμμετέχουν και όσες δε μπορούν.

Θα είναι τριπλή γιορτή γιατί η Κέρκυρα γιορτάζει και τιμά τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας όπου θα γίνουν εκδηλώσεις και το μνημόσυνο. Η δεύτερη τιμή είναι στον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκηπου τον χρειαζόμαστε τώρα όσο ποτέ.

Και γιορτή της πόλης. Θα κάνουμε προσπάθεια με τη δημοτική αρχή, να κλείσει η πόλη από αυτοκίνητα. Πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε την εμπορικότητα και τον τουρισμό, να βάλουμε τους ξένους όλους μέσα στην πόλη, να απολαύσουν ειδική έκπτωση τη συγκεκριμένη ημέρα. Θα γίνουν εκδηλώσεις με το συντονισμό των πολιτιστικών δυνάμεων του τόπου, με προσφορά κερκυραϊκών προϊόντων και θα κλείσουμε με αυτή τη μεγάλη συναυλία που θα γίνει μπροστά στο πάλκο στην πάνω Πλατεία.

Είναι πάρα πολύ μεγάλο γεγονός και φέρει την υπογραφή μας.

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!