Quantcast
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Ορφανουδάκης σε Γαλιατσάτο: «Σταματήστε να παραπληροφορείτε με αναφορές για απευθείας αναθέσεις»

Την προάσπιση των συμφερόντων των κατοίκων των Ιονίων Νήσων, της ασφάλειας και της ευημερίας τους, όπως και των προοπτικών ανάπτυξης για εκείνους, θα εξακολουθήσει να έχει ως προτεραιότητά της η Περιφερειακή Αρχή, όπως υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, που συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις «Ιόνιο Δυνατά – Κάθε νησί ψηλά!», «Ιόνιος Συμμαχία» & «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» και το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο της συζήτησης του -εκτός ημερησίας διάταξης- θέματος, το οποίο εισήγαγε η παράταξη «ΑΝ.Α.Σ.Α.» στη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2022 αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις έργων.

 Αναλυτικά, όπως ενημερώνει η ΠΙΝ:

Στην απάντησή του προς τον επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων & Υποδομών, Μανώλης Ορφανουδάκης, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα που έχει για την Περιφερειακή Αρχή η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία έχει στη διάθεσή της βάσει της κείμενης νομοθεσίας, προκειμένου να εκτελεστούν το συντομότερο δυνατό οι απαραίτητες παρεμβάσεις και έργα προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών των Ιονίων Νήσων.

Ο Μανώλης Ορφανουδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην οποία κηρύχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας ελέω «Μπάλλου» και η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Περιφερειακή Αρχή να κάνει χρήση του άρθρου 32, παράγραφος 2γ, του Νόμου 4412/2016 -ο οποίος νομοθετήθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες ανάθεσης των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης των ζημιών και απαραίτητων παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων & Υποδομών, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέθεσε άμεσα την εκπόνηση μελέτης για το οδικό τμήμα Πέραμα-Μωραΐτικα, μερίμνησε ώστε να έρθει στην Κέρκυρα ειδικό γεωτεχνικό μηχάνημα, το οποίο πραγματοποίησε γεωτρήσεις σε βάθος 20 μέτρων και έστειλε σε χρόνο ρεκόρ τα αποτελέσματα της μελέτης στον μελετητή αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα προβλέπει ο Νόμος 4412 για μια Περιφερειακή Ενότητα, που βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη.

Ο Μανώλης Ορφανουδάκης προέτρεψε τον επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.», Θεόδωρο Γαλιατσάτο, να μην παραπληροφορεί την κοινή γνώμη με αναφορές για απευθείας αναθέσεις και να μην υπονομεύει τα οφέλη, τα οποία θα υπάρξουν από την ολοκλήρωση των έργων.

Επί λέξει η πρόταση ψηφίσματος, η οποία υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, έχει ως εξής:

«Με πλήρη συναίσθηση των τεράστιων αναγκών της Κερκύρας και των άλλων νησιών σε έργα υποδομών και ιδιαίτερα των επιβεβαιωμένων και κατεστραμμένων υποδομών από τις φυσικές καταστροφές

 Με την αγωνία και τις εκκλήσεις των πολιτών, των επιχειρηματιών, των τουριστικών παραγόντων, εγχώριων και διεθνών για την γρήγορη και ασφαλή αποκατάσταση των ζημιών σε όλες τις πληγείσες περιοχές,

  Η Περιφερειακή Αρχή, με εμπειρία από τις χρονοβόρες διαδικασίες σχεδιασμού και ολοκλήρωσης τεχνικών έργων, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες, προγραμματίζει και αξιοποιεί κάθε πρόσφορο εργαλείο της κείμενης ελληνικής νομοθεσίας για να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων των παραπάνω πιεστικών αναγκών και αιτημάτων.

 Μεταξύ των εργαλείων αυτών είναι οι δυνατότητες που δίνει το άρθρο 32.2γ. του Ν.4412/2016, που αφορά στην επιτάχυνση υλοποίησης των έργων με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης και την κατάθεση προσφορών (και όχι απευθείας ανάθεσης) λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο συμφέρον από όλες τις απόψεις.

 Η Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει στο ίδιο πλαίσιο αρχών, την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών για την ευημερία, την ασφάλεια και τις προοπτικές ανάπτυξης».

 

H EIΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΑ

 Να μπει φρένο στις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την έκτακτη κατάσταση.

Νέα περίπτωση στην ΠΕ Κέρκυρας με ανάθεση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Με την 147/2021 κατά πλειοψηφία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ορίστηκε η δυνατότητα της υπηρεσίας να χρησιμοποιήσει τις διαδικασίες για «απ’ ευθείας διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση» ή με άλλα λόγια της απ’ ευθείας ανάθεσης για την αποκατάσταση των ζημιών από τον ΜΠΑΛΟ στην ΠΕ Κέρκυρας και για το ποσόν του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Ως δικαιολογία για την έκτακτη διαδικασία χρησιμοποιήθηκε η επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές.

Επισημάναμε και στην τότε συζήτηση ότι η συνεχής εκ μέρους σας επίκληση της εφαρμογής των έκτακτων διαδικασιών οδηγεί πρακτικά στην διασπάθιση δημοσίου χρήματος και όχι στην ταχεία διεκπεραίωση των εργασιών.

Επαληθευτήκαμε «πριν αλέκτωρ λαλήσαι».

Έτσι η κατεπείγουσα διαδικασία για την οποία ελήφθη απόφαση την 23/10/2021, εισήλθε προς υλοποίηση  στην Οικονομική Επιτροπή την 1/2/2022 ήτοι 100 ημέρες αργότερα, χρόνος ικανός για να εξελιχθεί κανονική διαγωνιστική διαδικασία που θα εξασφάλιζε μέσω του ανταγωνισμού οικονομία πόρων και δυνατότητα διάχυσής τους σε άλλες ανάγκες της ΠΙΝ.

Πλην όμως αυτό που έμεινε ήταν όχι η ταχεία αντίδρασή σας προς επούλωση των πληγών, αλλά η δυνατότητα της απ’ ευθείας ανάθεσης, προς τέρψη των εργολάβων και των συμφερόντων τους.

Καταδικάζουμε και αποκαλύπτουμε την πρακτική αυτή.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να βάλει ένα φρένο σ αυτή την προφανώς παράτυπη, πολιτικά ανήθικη και κοινωνικά επιζήμια και ανάλγητη πρακτική της περιφερειακής αρχής.

Σεβασμός στο δημόσιο χρήμα και τον ιδρώτα των Ελλήνων μη προνομιούχων πολιτών.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

επικεφαλής ΑΝΑΣΑ

τ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!