Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Ο αριθμός υποψηφίων σε Δήμους Κέρκυρας & Περιφέρεια Ιονίων

Ήταν να μην ξεκινήσει ο «χορός» των εκλογών. Αφού, από σήμερα απομένουν μόλις 94 ημέρες για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την καλοκαιρινή ραστώνη τόσο για τα κομματικά επιτελεία, όσο και τους υποψήφιους σε Δήμους και Περιφέρειες.

Διαβάστε ακόμη: Νότια Κέρκυρα: Νεκρός 48χρονος στην άσφαλτο

Να υπενθυμίσουμε ότι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, όπου οι νικητές καταλαμβάνουν τα τρία πέμπτα των εδρών Δημοτικών & Περιφερειακού Συμβουλίου και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί τα δύο πέμπτα. Επίσης εάν ο πρώτος συνδυασμός στον Α΄γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, λάβει 43% + 1 ψήφο αναδεικνύεται νικητής. Να σημειωθεί ότι για να διεκδικήσει ένας συνδυασμός έδρα στα συμβούλια, πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 3%. Οι θητείες των νέων Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών θα ξεκινήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα είναι πενταετής. Εν αναμονή ανακοινώσεων νέων υποψηφιοτήτων, πέραν των όσων μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί, παραθέτουμε πως κατανέμονται οι έδρες στους τέσσερις Δήμους της ΠΕ Κέρκυρας, αλλά και στην Περιφέρεια Ιονίων. Καθώς επίσης και τους ανώτατο και ελάχιστο αριθμό υποψηφίων, που μπορεί να περιλαμβάνει κάθε συνδυασμός σε Δήμους & Περιφέρεια.

 

Διαβάστε ακόμη: Κέρκυρα: Νεκρό άλογο στο πεζοδρόμιο έξω από τον κινηματογράφο

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας έχει 39 έδρες δημοτικών συμβούλων, 10 μονοεδρικές τοπικές κοινότητες, 29 τριεδρικές τοπικές κοινότητες, έξι πενταεδρικές και μία ενδεκαμελή. Συνολικά εκλέγονται 161 δημοτικοί & τοπικοί σύμβουλοι. Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων, που πρέπει να περιλαμβάνει ένας συνδυασμός για τους δημοτικούς συμβούλους είναι 39 (κατανεμημένοι σε ίσο αριθμό ανάλογα με τις έδρες κάθε δημοτικής ενότητας, δηλαδή 23 για Κερκυραίων, εκ των οποίων υποχρεωτικά τρεις από τα Διαπόντια (1 Ερείκουσα, 1 Οθωνούς, 1 Μαθράκι) 6 Αχιλλείων, 4 Παρελίων, 3 Φαιάκων, 3 Παλαιοκαστριτών).
Σε ό, τι αφορά τις τους υποψήφιους προέδρους και συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε δημοτικής κοινότητας. Ωστόσο έχει τη δυνατότητα να μην έχει συνδυασμούς σε όλες τις κοινότητες, αλλά υποχρεωτικά τουλάχιστον στο 60%. Δηλαδή από τις 46 του Δήμου στις 28. Επιπλέον υποχρεωτικά το 40% των υποψηφίων του συνδυασμού πρέπει να είναι γυναίκες. Εν κατακλείδι ο ανώτατος αριθμός υποψηφίων, που μπορεί να έχει ένας συνδυασμός (εάν εξαντληθεί η δυνατότητα, που προβλέπει η νομοθεσία για υποψηφιότητες μέχρι και 150% πέραν των εδρών) είναι 482 (εκ των οποίων 193 γυναίκες). Από την άλλη σε 133 (εκ των οποίων 53 γυναίκες) ανέρχεται ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων (με τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις) , που απαιτείται για να επικυρωθεί ψηφοδέλτιο. Ο νικητής των εκλογών καταλαμβάνει 23 έδρες και οι υπόλοιπες παρατάξεις 16.

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο αριθμεί 25 μέλη. Υπάρχουν 19 δημοτικές ή τοπικές κοινότητες εκ των οποίων 3 μονοεδρικές, 16 τριεδρικές και μία πενταεδρική. Δηλαδή ο ανώτατος αριθμός υποψηφίων, που μπορεί να έχει ένας συνδυασμός (με υποψηφιότητες 150% των εδρών) είναι 204 (εκ των οποίων υποχρεωτικά 82 γυναίκες). Ο ελάχιστος αριθμός για να κατατεθεί υποψηφιότητα συνδυασμού είναι 52 υποψήφιοι (υποχρεωτικά 25, που είναι το σύνολο των εδρών του ΔΣ και υποψήφιοι στο 60% δημοτικής και τοπικών κοινοτήτων. Και στο σύνολο υποχρεωτικά 21 γυναίκες). Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι κατανεμημένοι σε ίσο αριθμό ανάλογα με τις έδρες κάθε δημοτικής ενότητας, δηλαδή 10 στη Δ.Ε Λευκιμμαίων, 8 Μελιτειέων & 7 Κορισσίων. Ο νικητής καταλαμβάνει 15 έδρες και οι υπόλοιπες παρατάξεις 10.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο αριθμεί 25 μέλη. Υπάρχουν 38 τοπικές κοινότητες (14 μονοεδρικές και 24 τριεδρικές. Ο ανώτατος αριθμός υποψηφίων, που μπορεί να έχει ένας συνδυασμός είναι 278 εκ των οποίων 111 γυναίκες. Ο ελάχιστος αριθμός για υποψηφιότητα συνδυασμού είναι 66 υποψήφιοι (υποχρεωτικά 25, που είναι το σύνολο των εδρών του ΔΣ και υποψήφιοι στο 60% των τοπικών κοινοτήτων και στο σύνολο υποχρεωτικά 26 γυναίκες). Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι κατανεμημένοι σε ίσο αριθμό ανάλογα με τις έδρες κάθε δημοτικής ενότητας, δηλαδή 10 Εσπερίων, 7 Θιναλίου, 5 Αγ. Γεωργίου και 3 Κασσωπαίων. Ο νικητής καταλαμβάνει 15 έδρες και οι υπόλοιπες παρατάξεις 10.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΞΩΝ
Το Δημοτικό Συμβούλιο αριθμεί 15 μέλη. Υπάρχουν 4 τοπικές κοινότητες, όλες τριεδρικές. Ο πλήρης συνδυασμός αριθμεί 73 υποψηφίους εκ των οποίων 29 γυναίκες. Ο ελάχιστος αριθμός για να κατατεθεί συνδυασμός είναι 21 υποψήφιοι (υποχρεωτικά 15, που είναι το σύνολο των εδρών του ΔΣ και υποψήφιοι στο 60% των τοπικών κοινοτήτων και στο σύνολο υποχρεωτικά 8 γυναίκες). Να σημειωθεί ότι στους Παξούς υπάρχει μόνο μία Δημοτική Ενότητα, στην οποία αντιστοιχούν όλες οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποτελείται από 35 έδρες, οι οποίες κατανέμονται ανά Περιφερειακή Ενότητα, ως εξής: ΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 17 έδρες, ΠΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 7 έδρες, ΠΕ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 6 έδρες. ΙΘΑΚΗ 1 έδρα και ΠΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 4 έδρες. Ένας συνδυασμός μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 88 υποψηφίους (κατανεμημένους τουλάχιστον ανά τον αριθμό εδρών κάθε Περιφερειακής Ενότητας) εκ των οποίων 35 γυναίκες. Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων είναι τριάντα πέντε. Ο συνδυασμός, που θα επικρατήσει στις εκλογές θα κερδίσει τα τρία πέμπτα του συνόλου των εδρών, δηλαδή συνολικά 21 έδρες και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί (της αντιπολίτευσης) τα υπόλοιπα δύο πέμπτα, δηλαδή 14 έδρες.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!