Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Γ. Σμαραγδής στην «Κέρκυρα Σήμερα»: «Οι αξίες που υπηρέτησε ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι βαθύτατα πανανθρώπινες»

«Οι αξίες που υπηρέτησε ο Μέγας Κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας ήταν τόσο βαθιά ελληνικές όσο και βαθύτατα πανανθρώπινες», δηλώνει σε συνέντευξή του στην ΚΣ ο καταξιωμένος Ελληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιάννης Σμαραγδής, με αφορμή την ταινία που ετοιμάζει για τον πρώτο Κυβερνήτη και η οποία πρόκειται να βγει στις αίθουσες εντός του 2022.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΑΝΣΥ ΔΟΡΔΟΚΙΔΟΥ

 

  1. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε και να προβάλλετε ένα τόσο ξεχωριστό πρόσωπο όπως είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας;

Δεν επιλέγουμε εμείς τα θέματα μας αυτά μας επιλέγουν…Στη πραγματικότητα είμαστε “διάμεσοι”. Σε ό,τι με αφορά λοιπόν, επιθυμία μου είναι να κάνουμε μια ταινία παρηγορητική και συμφιλιωτική με ιερό σκοπό μέσα από την μυθιστορηματική βιογραφία του μεγαλύτερου Έλληνα διπλωμάτη και πατριώτη, να ενεργοποιήσουμε τον ανώτερο εαυτό μας, ως άτομα και ως έθνος, καθώς οι αξίες που υπηρέτησε ο Μέγας Κερκυραίος ήταν τόσο βαθιά ελληνικές όσο και βαθύτατα πανανθρώπινες».

 

  1. Αν και πρόκειται για μια κορυφαία προσωπικότητα της Ελληνικής Ιστορίας, πιθανόν το ευρύ κοινό να μη γνωρίζει λεπτομέρειες ή ακόμα και το μεγάλο έργο του. Μέσω της ταινίας, εκτιμάται ότι θα έρθει σε επαφή με τη ζωή του Πρώτου κυβερνήτη;

Βεβαίως, βεβαιότατα κυρίως οι θεατές θα έρθουν σε επαφή με την εν πολλοίς άγνωστη φωτεινή «μέσα» ζωή του… Συγχρόνως θα αναδείξει τον «χρωματισμό της ψυχής του», την κόκκινη κλωστή της επίπονης διαδρομής του Κυβερνήτη και κυρίως το νόημα της «θυσίας» του.Τον θαρραλέο, αλλά και τον άνθρωπο της πίστης και της Αγάπης, που όλοι τον ξέρουμε, αλλά στην ουσία δεν τον “γνωρίζουμε”.

Αυτή την σπουδαία προσωπικότητα, που καθόρισε όχι μόνο το παρελθόν, αλλά πολύ περισσότερο το παρόν και το μέλλον του έθνους μας, θα δούνε  θεατές της ταινίας ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.

 

  1. Για πολλούς ο Ι. Καποδίστριας θεωρείται μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ποια στοιχεία του χαρακτήρα του επιχειρεί να αναδείξει η ταινία σας;

Ο Καποδίστριας δεν είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Αμφιλεγόμενοι είναι αυτοί που το λένε. Είναι δόλιοι συκοφάντες και υπηρέτες ξένων αφεντάδων.Πώς το έλεγε ο Καποδίστριας;“Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης”! Αυτό είναι αυτοί!

 

  1. Η μορφή του Καποδίστρια στη σύγχρονη εποχή μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για το μέσο πολίτη;

Παράδειγμα όχι μόνο για την εποχή μας αλλά και για τους μέλλοντες καιρούς. Ο Καποδίστριας είναι μία οντότητα πρότυπο αυτός ο ανεξίκακος «ο έχων ροπή προς το καλό» όπως λέγανε ακόμη και οι εχθροί του είναι πρότυπο για το που πρέπει να στραφεί ο μελλοντικός πληθυσμός του πλανήτη μας για να σωθεί.Γιατί χωρίς Αγάπη και Πίστη στα «αόρατα ανώτερα» ο κόσμος μας δεν θα έχει μέλλον. Αυτό έδειξε  ο Κυβερνήτης. Τόση μεγάλη προσωπικότητα ήταν.
Εσείς οι Κερκυραίοι είστε τυχεροί και είναι μεγάλη τιμή για σας που ο μεγάλος αυτός άνδρας είναι μέρος της ύπαρξής σας, του πολιτισμού της Κέρκυρας.
Επίσης, ο Καποδίστριας είναι ένας Έλληνας που αφορά όλους μας γιατί «έφερε» βαθέως τις Ελληνικές αξίες και εξ’ αυτού ήταν άνθρωπος της προσφοράς, της πίστης και της Αγάπης. Ο βαθύς οραματισμός του, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας των σκοτεινών δυνάμεων της Ευρώπης αλλά και των ανώριμων καιρών και των ανώριμων και ιδιοτελών Ελλήνων της σπαραζόμενης τότε χώρας μας.

  1. Σίγουρα πρόκειται για μια παραγωγή δύσκολη και απαιτητική; Τι εμπόδια συναντήσατε; Υπήρξαν στιγμές που σκεφτήκατε να την ακυρώσετε;

Αν για κάποιους λόγους δεν μπορέσω να ολοκληρώσω την ταινία (λόγοι μόνο οικονομικοί μπορεί να υπάρξουν για να ακυρωθεί) προτιμώ να μην ζήσω παρά να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Όχι μόνο δεν σκέφτηκα καμιά στιγμή να εγκαταλείψω το να κάνω ταινία τον Καποδίστρια αλλά αντιθέτως πιστεύω ότι εάν το εγκαταλείψω θα είμαι προδότης απέναντι στην πατρίδα αλλά και στον ίδιο τον Καποδίστρια και στον εσώτερο οραματισμό του, τον οποίο θα δείτε στην ταινία…
Και για να γίνει ταινία η ζωή του Καποδίστρια καθόλου δεν ντρέπομαι που είμαι με το χέρι απλωμένο για οικονομική ενίσχυση σαν επαίτης της αγάπης και καθόλου δεν ντρέπομαι γι’ αυτό!Ντρέπεται ένας ιερωμένος και αφοσιωμένος στο Θεό να ζητάει χρήματα για να φτιάξει ένα ναό; Όχι βέβαια!
Έτσι και εγώ καθόλου δεν ντρέπομαι να φτιάξω ένα ξωκλήσι (έτσι βλέπω τη ταινία)που να βάλω μέσα (ο Θεός να δώσει) την ψυχή αυτού του μεγάλου άνδρα. Σε λίγες μέρες θα βρίσκομαι στην Κέρκυρα και με αυτή την ιδιότητα του Επαίτη της Αγάπης για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί αυτό το θεάρεστο έργο για τον Μεγάλο Συμπολίτη μας. Με αυτή την ιδιότητα θα συναντηθώ με την συμπαθεστάτη Δήμαρχό σας, την κυρία Υδραίου, που ευφρόσυνα είχαμε συναντηθεί  στο παρελθόν. Επίσης, για τον ίδιο λόγο θα έχουμε μια συνάντηση με την κυρία Ψαροπούλου, που αγαπάει και αγωνίζεται για τον Καποδίστρια όσο και εγώ. Και επίσης, βεβαίως, θα δω και την Ναταλία Καποδίστρια που μας συνδέει μακρόχρονη φιλία. Την αγαπώ πολύ. Επίσης, στην εκδήλωση που οργανώνει για τον Καποδίστρια ο Γιώργος Σκλαβούνος και οι συν αυτόν, θα έχω την τιμή να είμαι ομιλητής.

 

  1. Ποιες προσωπικότητες θα θέλατε να απαθανατίσετε κινηματογραφικά στο μέλλον;

Θεού θέλοντος, ολοκληρώνοντας την ταινία Καποδίστριας ολοκληρώνω τις σχέσεις μου και τις μεγάλες προσωπικότητες της προσωπογραφίες που κάνω που τις ονομάζω αγιογραφίες.

 

  1. Έχει σκιαγραφήσει ως σήμερα μεγάλες προσωπικότητες στη μικρή οθόνη.  Μπορείτε να ξεχωρίσετε  μια εξ αυτών που κατά την εκτίμηση σας  εκφράζει περισσότερο τη συνολική πορεία του Γιάννη Σμαραγδή στο χώρο της 7ης τέχνης;

 

Βεβαίως… Τον Καποδίστρια…γιατί εμπεριέχει όλους τους προηγούμενους και επιπλέον άφησε μια παρακαταθήκη ως εντολή: να αγαπάμε την ανώτερη πατρίδα μας , περισσότερο και από την ύπαρξη μας και να μην χάσουμε ποτέ την Πίστη μας στον Ύψιστο τον ακίνητο Κινητή του Σύμπαντος!!!

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!