Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο «Δημόκριτος» έρχεται να ελέγξει το Τεμπλόνι (19/7)

Κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» αναμένεται στις 19 Ιουλίου στην Κέρκυρα, προκειμένου να ξεκινήσει η εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη αποτύπωση της περιβαλλοντικής κατάστασης στο Τεμπλόνι και την γύρω περιοχή.

Η έλευση του κλιμακίου γίνεται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, που έχει υπογράψει με τον «Δημόκριτο» η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Επικεφαλής θα είναι ο Διευθυντής Ερευνών και Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” Λεόντιος Λεοντιάδης. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί αυτοψία και επιμερισμός εργασιών σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας και στη συνέχεια θα προχωρήσει το έργο της εκτεταμένης έρευνας και παρακολούθησης, η οποία θα διαρκέσει 36 μήνες.

Τι θα περιλαμβάνει η έρευνα
Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διερεύνηση και παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, των υπογείων υδάτων, των εδαφών, των κτηνοτροφικών και των ελαιουργικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ & σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τον ΟΕΔΑ. Καθώς και την διενέργεια δειγματοληψιών & εξειδικευμένων χημικών αναλύσεων, χρήση υπολογιστικών εργαλείων προσομοίωσης διασποράς ρύπων. Η έρευνα θα διαρκέσει 36 μήνες και το κόστος της προϋπολογίζεται σε 121.520€.

Κάλλιο αργά…
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν με καθυστέρηση εφτά μηνών, καθώς η Περιφέρεια είχε ανακοινώσει ότι οι πρώτες δειγματοληψίες και αναλύσεις θα πραγματοποιούνταν εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, όπως έχει εξηγήσει ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Ιωάννου, η καθυστέρηση οφείλονταν σε μία σειρά διαδικασιών, που έπρεπε να διευθετηθούν, προκειμένου ο Δημόκριτος να υπογράψει την σχετική προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και να αναλάβει το έργο.

Το ιστορικό
Πριν από 14 μήνες, τον Μάιο του 2020 ο Σύλλογoς Τεμπλονίου πήρε δείγμα από τα ακατέργαστα στραγγίδια που έρρεαν (για είκοσι χρόνια) στο παρακείμενο του ΧΥΤΑ ρέμα με τελικό αποδέκτη την λίμνη Μπρετάνου στα οποία έκανε αναλύσεις. Σύμφωνα με τον σύλλογο, τα αποτέλεσμα έδειξαν ότι εμπεριέχουν πάρα πολύ υψηλά επίπεδα νιτρικών , βαρέων μετάλλων και άλλων επιβαρυντικών και μολυσματικών στοιχείων άκρως επικίνδυνων για το περιβάλλον ….. Το ίδιο διάστημα ο Σύλλογος ζήτησε από την ΠΙΝ να πραγματοποιήσει εκτεταμένο έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή από τον Δημόκριτο για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να γίνουν ενέργειες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας…. Η ΠΙΝ επέλεξε αρχικά οι έλεγχοι αυτοί να γίνουν από το Γενικό χημείο του κράτους πράγμα που έγινε και σύμφωνα με την ενημέρωση τα αποτελέσματα έδειχναν να είναι καθαρά
Τον Δεκέμβριο του 2020, ο σύλλογος Τεμπλονίου ανακοίνωσε ότι έλαβε γνώση αναλύσεων βαρέων μετάλλων που έγιναν από ιδιώτη σε ελιές της περιοχής όπου, όπως δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά τους ήταν άκρως ανησυχητικά. Σύμφωνα με ανακοίνωση, που είχε εκδώσει τότε: «Για να υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία αλλά και διασταυρωμένες πληροφορίες στείλαμε δείγματα από ελιές και ελαιόλαδα της ευρύτερης περιοχής που τα αποτελέσματά τους έδειξαν επίσης ανιχνεύσιμα στοιχεία βαρέων μετάλλων. Σε κάποια από αυτά οι μονάδες που βρέθηκαν τα καθιστούσαν ακατάλληλα προς βρώση Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών επίσης τα δημοσιεύσαμε εκφράζοντας την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας ζητώντας εκ νέου από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος να πραγματοποιήσει το αίτημά μας για εκτεταμένο έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή από τον Δημόκριτο έτσι ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να γίνουν ενέργειες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας».
Παράλληλα ο Σύλλογος έδωσε στη δημοσιότητα αποτελέσματα μετρήσεων του ΣΥΔΙΣΑ που έχουν γίνει πριν από 4 χρόνια ( το 2017) από την γεώτρηση παρακολούθησης εντός του ΧΥΤΑ. Καθώς επίσης και αναλύσεις, νερού γεωτρήσεων, που είχαν κάνει ιδιώτες κατά τα έτη 2016 & 2018. Όπως ανέφερε ο Σύλλογος, όλα τα στοιχεία έδειχαν υψηλά επίπεδα νιτρικών , βαρέων μετάλλων και άλλων επιβαρυντικών και μολυσματικών στοιχείων άκρως επικίνδυνων για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Γι αυτό και τον περασμένο Ιανουάριο τα κατέθεσαν στον Εισαγγελέα.

Η συνεργασία με τον Δημόκριτο
Στο μεταξύ η ΠΙΝ, δια των Υπηρεσιών της, προχώρησε σε διενέργεια ελέγχων, που στόχευαν στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης. Σύμφωνα με αυτές, οι τιμές των αναλύσεων των μετάλλων που ερευνήθηκαν, ήταν κατώτερες των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων. Παράλληλα δρομολόγησε και την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, η υλοποίηση της οποίας ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!