Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Ο ζωγράφος Τάκης Μεταλληνός στην «Κέρκυρα Σήμερα»

Με αφορμή τα πρόσφατα  εγκαίνια της νέας του έκθεσης “Νυχτερινή Κέρκυρα” στην Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων , ο γνωστός Κερκυραίος ζωγράφος, Τάκης Μεταλληνός παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα μας.

 

Συνέντευξη στη Νάνσυ Δορδοκίδου

 

Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του ατομική έκθεση, ο Κερκυραίος ζωγράφος επανέρχεται με μία διαφορετική απεικόνιση του τόπου που αγαπά, ζει και δραστηριοποιείται, του τόπου που αποτελεί για αυτόν, πηγή διαρκούς έμπνευσης. Μία νυχτερινή βόλτα στην αγαπημένη πόλη της Κέρκυρας, στα καντούνια, στις γειτονιές, στα σημεία αναφοράς των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων, μία εικαστική αφήγηση μέσα από το πρίσμα της υγρής ατμόσφαιρας, του νυχτερινού μπλε.

-Πως ξεκίνησε η σχέση σας με τη ζωγραφική και γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με αυτή;

«Είναι μια παλιά ιστορία η οποία εξελίχθηκε πάρα πολύ δυνατά για εμένα. Όταν σπούδαζα γεωπονία στην Ιταλία, αποφάσισα να εγγραφώ  και στην σχολή καλών τεχνών της Φλωρεντίας. Επέστρεψα στην Κέρκυρα και μπήκα δυναμικά στη ζωγραφική, στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Άρχισα να κάνω ομαδικές και ατομικές εκθέσεις εδώ στην Κέρκυρα και στο εξωτερικό. Έτσι, φτάσαμε τα τελευταία χρόνια να κάνουμε θεματικές κυρίως εκθέσεις με πιο πρόσφατη αυτή με τα καμπαναριά που έγινε στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης».

 Σε ποιο είδος ζωγραφικής θα τοποθετούσατε τα έργα σας;

«Από τα έργα μου, υπάρχουν κάποια τα οποία είναι ιμπρεσιονιστικά, υπάρχουν όμως και έργα τα οποία φαίνονται κλασικά ενώ δεν είναι. Είναι ελεύθερες πινελιές οι οποίες είναι σε πολλούς πίνακες μου ελεγχόμενες. Κατατάσσω των εαυτό μεταξύ ιμπρεσιονισμού και κλασικού έργου χωρίς να δίνω μια ονομασία».

Η συντάκτρια της ΚΣ Ν. Δορδοκίδου με τον καλλιτέχνη

-Για όσους δεν γνωρίζουν, πως θα συστήνατε την έκθεση στο κοινό;

 «Η έκθεση απεικονίζει την μαγεία της νύχτας στην Κέρκυρα. Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται όλα τα έργα μαζί με τη θεματολογία αυτή. Φαινόταν αδύνατο να απεικονιστεί η Κέρκυρα σε πίνακες ζωγραφικής τη νύχτα και όμως η ομορφιά της παραμένει εντυπωσιακή, είναι μια άλλη εικόνα. Το βλέπω και από την ανταπόκριση και τα σχόλια του κόσμου, η έκθεση αυτή άρεσε και αρέσει πολύ, ιδιαίτερα στους Κερκυραίους. Είναι ένα έργο για το οποίο αισθάνομαι εξαιρετικά μεγάλη ικανοποίηση και το δουλεύω  περίπου τρία χρόνια. Εκτίθενται 52 πίνακες οι οποίοι είναι όλη από την ζωή και τις εκδηλώσεις της νυχτερινής Κέρκυρας. Βγαίνει προς τα έξω μια εικόνα αριστοκρατική που απεικονίζει ακριβώς την Κέρκυρα».

-Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την έκθεση; Πως ευελπιστείτε να επηρεάσετε το κοινό που θα προσέλθει;

«Το μήνυμα ότι η Κέρκυρα είναι όμορφη το πρωί, λαμπερή, το βράδυ όμως είναι μαγευτική. Το βράδυ, δεν φαίνονται οι ατέλειες που υπάρχουν και η έλλειψη φροντίδας από όλους μας. Έτσι, εκτιμώ ότι αυτές οι εικόνες που παρουσιάζονται είναι πραγματικές, δεν πρόσθεσα τίποτα, τα πράγμα είναι όπως ακριβώς και στην πραγματικότητα. Ίσως να φαίνονται λίγο ομορφότερα και πιο μαγικά επειδή λόγω νύχτας, δεν φαίνονται οι ασχήμιες που υπήρχαν, υπάρχουν και ελπίζω να μην υπάρξουν στο μέλλον».

– Πόσο εύκολο είναι να κάνει κανείς τέχνη και να εκτίθεται εν μέσω μιας πανδημίας; Ομολογουμένως έχει στοιχήσει πολλά στον χώρο της τέχνης.

«Η πανδημία ήταν η αφορμή να είναι σχεδόν έτοιμη και η προσεχής έκθεση μου. Η έκθεση είναι έτοιμη από το 2020 και εξαιτίας του covid δεν πραγματοποιήθηκε. Εμάς τους εικαστικούς, η περίοδος αυτή μας ενέπνευσε να πούμε πράγματα τα οποία ίσως στην καθημερινότητα και στην κανονικότητα δεν μπορούσαμε. Είχαμε το τοπίο μπροστά μας ελεύθερο, είχαμε την ησυχία μας, την ηρεμία μας από άλλες δράσεις και αφεθήκαμε, όσοι θέλαμε και μπορούσαμε, στον κόσμο της ζωγραφικής». 


-Θα θέλατε να ταξιδέψει η έκθεση και εκτός Κέρκυρας;

«Η έκθεση μπορεί να ταξιδέψει και εκτός Κέρκυρας. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό των εξόδων. Χρειάζονται μεγάλα οικονομικά έξοδα μεταφοράς και παραμονής των έργων αυτών στην Αθήνα. Εάν αυτά τα έξοδα μοιραστούν κατά ένα δίκαιο τρόπο και ικανό μεταξύ εμού και άλλων φορέων που είναι εκτός Κερκύρας, όπως στην Αθήνα, θα το έκανα ευχαρίστως παρ’ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο».

 

-Υπάρχει κάποιο  θέμα που θα θέλατε να ζωγραφίσετε και δεν το έχετε κάνει ή δεν το έχετε παρουσιάσει ακόμη στο κοινό;

«Έχω ένα μεγάλο θεματολόγιο με άλλα υλικά και με άλλα θέματα τα οποία θα παρουσιάσω προσεχώς στην Κερκυραϊκή κοινωνία. Η ζωγραφική δεν σταματά ποτέ, είναι ο τρόπος ζωής μου. Πρόκειται για θέματα που θα προκαλέσουν έκπληξη. Είναι πιο φωτεινά θέματα τα οποία ελπίζω να αποτελέσουν μια θετική έκπληξη για τους κερκυραίους φιλότεχνους και όχι μόνο. Μάλιστα πιστεύω ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να διαφημίσει την Κέρκυρα».

 

*Η έκθεση “Νυχτερινή Κέρκυρα”  εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου και θα διαρκέσει έως τις 24 Οκτωβρίου 2021, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00-16:00 (εκτός Δευτέρας & αργιών) Επικοινωνία: 26610 48690 / pinakcrf1@gmail.com. Η επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν κατά την συγκεκριμένη περίοδο.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!