Quantcast
ΕΚΚΛΗΣΙΑΤΟΠΙΚΑ

Ο Ιερος Ναός Αγίων Αντώνιου και Ανδρέου

Ο ΙΕΡΌΣ ΝΑΌΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΤΩΝΊΟΥ ΚΑΙ ΑΝΔΡΈΟΥ στη Παλαιά πόλη της ΚΈΡΚΥΡΑΣ, που γιορτάζει στις 17 Γενάρη.

Βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Θεοτόκη 115, στη Παλαιά πόλη της ΚΈΡΚΥΡΑΣ και όπως αναφέρουν σωζόμενα έγγραφα ‘’Εν τω εμπορίω των Κορυφών και εν τη Σπηλαία’’ είναι ο αρχαιότερος Ναός της Βενετσιάνικης Πόλης.


Το 1439 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωσήφ Β’ με την ακολουθία του και ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Η’ ο Παλαιολόγος πηγαίνοντας προς Ιταλία, για να λάβουν μέρος στην Σύνοδο της Φλωρεντίας στάθμευσαν στην Κέρκυρα.
Στο διάστημα της παραμονής τους, στην γιορτή του Αγίου Αντωνίου, ο πατριάρχης λειτούργησε στην εκκλησία μετά από παράκληση του Μεγάλου Πρωτοπαπά Μιχαήλ Κλέκη, όπου έγινε και Δέηση για την Σωτηρία της Βασιλίδας των πόλεων.

Η εκκλησία ανοικοδομήθηκε το 1753 και άλλαξε ριζικά όψη.
Το τέμπλο της κατασκευάστηκε από τον Κερκυραίο αρχιτέκτονα και γλύπτη Αλέξανδρο Τριβώλη-Πιέρρη από μάρμαρο Καρράρας και είναι το ωραιότερο από όλες της εκκλησίες της Ελλάδας.
Ένα αληθινό κομψοτέχνημα!!
Οι μεγάλες εικόνες του ναού είναι Βυζαντινής τεχνοτροπίας και απεικονίζουν σκηνές από την Αποκάλυψη του Ιωάννου.

 

 

*Ντορίτα Κουρή

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!