Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

«Ο Πολύσπορος» ή «τα πολυσπόρια»: Το έθιμο και τα Εσόδια της Παναγίας

Την Πέμπτη γιορτάζουμε τα Εισόδια Της Παναγίας (Εσόδια έλεγαν στο χωρίο ). Είναι μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους. και την γιορτάζουμε την 21 Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Την λέμε και εορτή της Πολυσπορίτησσας ή και της Μεσοσπορίτησσας

 

Το έθιμο:

Στην Κέρκυρα από τα πολύ παλιά χρόνια την ημέρα αυτή μαγειρεύουμε τον Πολύσπορο ή πολυσπόρια όπως λέμε αυτό το φαγητό. Είναι ένα αρχαιοελληνικό έθιμο… για χάρη της θεάς Δήμητρας., θεά της γεωργίας. Πριν πούμε σχετικά για το φαγητό θα ήθελα να κάμω μια διευκρίνιση ,γιατί πολλοί (ειδικά μη κερκυραίοι ) έχουν κάμει στο παρελθόν ένα μπέρδεμα. Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι για τον Κερκυραίο είναι ένα κανονικό φαγητό και δεν έχει καμία σχέση με τα Βάρβαρα ή τα κόλλυβα ή τα σπερνά.

 

Η Συνταγή από την γιαγιά μας .
Υλικά: όλα τα γνωστά όσπρια: Σιτάρι, Φασόλια (άσπρα-μπραμπουνοφάσουλα-μαυρομάτικα –κλπ όλα τα είδη), Καλαμπόκι , Ρεβίθια, Λαθίρια (είναι τα λαθούρια)
Κουκιά, Μπιζέλια, Φακές.  Θέλει λίγο προσοχή στις ποσότητες . (Από πολύ λίγο οι φακές και τα κουκιά για να μη μαυρίσει το ζουμί.)

 

Μαγείρεμα

Πρώτα αρχίζουμε να μουσκεύουμε τα όσπρια –όσες μέρες απαιτούνται για το κάθε είδος.( Περισσότερες μέρες θέλουν τα καλαμπόκια ,το σιτάρι και τα κουκιά )
Το μαγείρεμα γίνεται την παραμονή της γιορτής. Αρχίζει λοιπόν το μούσκεμα των σκληρών (καλό θα ήταν κι από 2-3μέρες πριν ) . Τα βράζουμε σε νταβά (μεγάλη κατσαρόλα) μονό με νερό και αλάτι. Βράζουμε πρώτα τα πιο σκληρά όσπρια (καλαμπόκι σιτάρι κλπ) και μετά σταδιακά βάζουμε μέσα και τα άλλα.  Όταν βράσουν καλά σερβίρονται , με λίγο από το κατανόστιμο ζουμάκι τους, σε βαθύ πιάτο με λάδι νιό (νέο) και λεμόνι..και λίγο μαυροπίπερο από πανου. Φρέσκο μοσχοβοληστό ψωμί φτιαγμένο με το χέρι στο σπίτι και ντόπιο κρασί σε κούπα
Μαζεύεται όλη η οικογένεια και αρχίζει το φαγητό. Αν θέλουμε μπορούμε να το συνοδεύσουμε και με αλλά διάφορα συνοδευτικά ,ανάλογα με τα γούστα της οικογένειας. (Εμένα μου αρέσουν τα καλαμαράκια τηγανιτά , γιανογιές (ελιές) ντόπιες και φέτα ή και κεφαλοτύρι ).

Όλο το χωριό στο πόδι .Οι κατσαρόλες με τα ξύλα και την πυροστιά παίρνουν φωτιά! Να συμπληρώσω ότι στο χωριό υπάρχει το έθιμο , για το καλό όπως έλεγαν, να δίνει ο ένας στον άλλο .

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!